Xristoforou-Mari-Cyprus

17/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ηταν μια σκέτη κωμωδία…»

Η Πόπη Χριστοφόρου, η μητέρα των αδικοχαμένων διδύμων στην τραγωδία του Μαρί, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την απόφαση του δικαστηρίου την περασμένη Τρίτη.
      Pin It

Η Πόπη Χριστοφόρου, η μητέρα των αδικοχαμένων διδύμων στην τραγωδία του Μαρί, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την απόφαση του δικαστηρίου την περασμένη Τρίτη

 

«Η απόφαση του δικαστηρίου προσβάλλει. Με στενοχώρησε, δεν με εξέπληξε. Διότι λόγω της ασυλίας τού τότε προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ξέραμε ότι δεν θα καθόταν και αυτός στο σκαμνί ως κατηγορούμενος, οπότε για ποια δικαιοσύνη να μιλήσω;»

 

Του Χρήστου Μιχαηλίδη

 

Ενα πολλαπλό και συνεχώς εντεινόμενο «αιαιαιαίσχος» τράνταξε την αίθουσα του Μόνιμου Κακουργιοδικείου της Κύπρου, στη Λάρνακα, την περασμένη Τρίτη, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για τους κατηγορούμενους στη «Δίκη του Μαρί» -τη μεγαλύτερη, ίσως, δίκη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Ηταν η «φωνή» των συγγενών και φίλων των 13 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πριν από 2 χρόνια όταν εξερράγη εμπορευματοκιβώτιο (κοντέινερ) που περιείχε πυρομαχικά σε ναυτική βάση στο Μαρί, κοντά στην πόλη της Λεμεσού.

 

Από εκεί κατάγεται η κ. Πόπη Χριστοφόρου, μητέρα των δίδυμων Χρίστου και Μίλτου, που εκείνη την τραγική μέρα προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά πριν εκραγεί το κοντέινερ, αλλά δυστυχώς… Μαζί γεννήθηκαν, μαζί πέθαναν. Ηταν μόλις 19 ετών.

 

«Κοροϊδία»

 

Μαζί με τις φωνές για «αίσχος», ακουγόταν και η δική της, που συμπλήρωνε «κοροϊδία!». Ταυτόχρονα, ήταν και εκείνη που προσπαθούσε να ηρεμήσει τους υπόλοιπους συγγενείς και φίλους, λέγοντάς τους «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

 

Xristoforou-Popi-Mari-CyprusΤο δικαστήριο έκρινε ένοχους 4 από τους 6 κατηγορούμενους. Ανάμεσά τους ήταν και δύο πολιτικοί, οι πρώην υπουργοί Κώστας Παπακώστας, Αμυνας, και Μάρκος Κυπριανού, Εξωτερικών. Ο πρώτος καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρόκληση θανάτου «λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης και επικίνδυνης πράξης», και οδηγήθηκε στη φυλακή (την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση των ποινών), και ο δεύτερος απαλλάχτηκε απ’ όλες τις κατηγορίες.

 

Την επόμενη μέρα, μίλησα με την κ. Χριστοφόρου, που έχει γίνει πλέον εμβληματικό πρόσωπο στην Κύπρο, όσον αφορά αυτήν την τραγική υπόθεση, για την οποία ο ίδιος ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, όπως είχε αποφανθεί ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Πολύβιος Πολυβίου, «έχει σοβαρότατες ευθύνες, όχι μόνο θεσμικές αλλά και προσωπικές».

 

«Η απόφαση του δικαστηρίου προσβάλλει. Είναι σκέτη κοροϊδία. Με στενοχώρησε, δεν με εξέπληξε. Διότι λόγω της ασυλίας τού τότε προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ξέραμε ότι δεν θα καθόταν και αυτός στο σκαμνί ως κατηγορούμενος, οπότε για ποια δικαιοσύνη να μιλήσω;» είπε η μητέρα των διδύμων που, με απόφαση του Προεδρικού την περασμένη εβδομάδα, κηρύχτηκαν ήρωες.

 

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη δημοσιοποίηση του πολυσυζητημένου Πορίσματος Πολυβίου, ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης, είχε αποφανθεί ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν μπορεί να δικαστεί, διότι δεν στοιχειοθετείται κατηγορητήριο.

 

«Κι όμως», αντιλέγω στην κ. Χριστοφόρου, «4 από τους 6 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και ένας υπουργός, καταδικάστηκαν». Και ερωτώ:

 

«Εσείς μόνο αν καθόταν ο κύριος Χριστόφιας στο σκαμνί και καταδικαζόταν θα ήσασταν ικανοποιημένοι;»

 

«Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι της εκδίκησης, αλίμονο. Τα παιδιά και τους αντράδες μας χάσαμε, δεν έχουμε χώρο στην ψυχή μας για τέτοια συναισθήματα. Εμείς λέμε ότι οι βασικοί υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν κάθισαν καν στο σκαμνί. Ο τότε Πρόεδρος έδωσε την εντολή να μεταφερθεί στη Βάση το εμπορευματοκιβώτιο σε ανθρώπους που δεν είχαν καν τις γνώσεις να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Η εξαίρεση αυτών των προσώπων από τη δίκη ήταν μια σκέτη πρόκληση».

 

Αναφέρεται κυρίως στους αντισυνταγματάρχη Νίκο Γεωργιάδη, Λεωνίδα Παντελίδη, διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του προέδρου Χριστόφια, και Νίκο Αιμιλίου, γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών.

 

«Δεν μπορεί από μια τέτοια τραγωδία να φταίει μόνο ο τότε υπουργός Αμυνας, οι στρατιωτικοί να βγαίνουν όλοι λάδι, και τώρα σε πρόωρη σύνταξη, ενώ ο στενός κύκλος του προέδρου Χριστόφια να έχει διορισθεί σε πρεσβείες-φιλέτα του εξωτερικού», διαμαρτύρεται.

 

Φανατικοί του ΑΚΕΛ

 

Οπως μάθαμε, πριν από την τραγωδία στο Μαρί, η κ. Χριστοφόρου και η οικογένειά της ήσαν όλοι «φανατικοί του ΑΚΕΛ». Τα αδικοχαμένα παλικάρια της είχαν αφίσες του κόμματος στο υπνοδωμάτιό τους. Στη μικρή Κύπρο των μεγάλων κομματικών παθών, ο «περίγυρος» συζητάει, ενίοτε και με κακεντρέχεια, ότι η μητέρα των διδύμων «επιδεικνύει υπερβολική συμπεριφορά» ή ότι τα ’χει χαμένα από την ημέρα της φοβερής τραγωδίας.

 

«Ας με λένε ό,τι θέλουν», απαντά. «Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι μία απόφαση που να λειτουργήσει ανασταλτικά. Να αποφύγουμε νέες τραγωδίες. Οι ποινές να είναι παραδειγματικές, να τονωθεί και το ηθικό του κόσμου, ο οποίος έπαψε πια να πιστεύει σε θεσμούς και αξίες. Η κοινωνία μας είναι σε απόγνωση, σε σύγχυση. Και χρειάζεται να πιστέψουμε ξανά στο δίκαιο και σε άλλα ιδανικά. Αυτό που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο δικαστήριο της Λάρνακας ήταν σκέτη κωμωδία»!

Scroll to top