17/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Hθοποιός, συγγραφέας, μουσικός και σκηνοθέτης, διασκευάζει με τη βαριά φωνή του

Χιου Λόρι: ο γιατρός της μουσικής

      Pin It

Συνήθως όταν ηθοποιοί ή καλλιτέχνες εκτός μουσικής πραγματικότητας ασχολούνται με τη σύνθεση και το τραγούδι, το αποτέλεσμα είναι αμφισβητούμενο. Ελάχιστοι έχουν καταφέρει να τα φέρνουν όλα εις πέρας με επιτυχία. Ας ασχοληθούμε, λοιπόν, σήμερα με μια σοβαρή εξαίρεση: τον Χιου Λόρι, ο οποίος πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα δίσκο με τίτλο «Didn’t it rain», ο οποίος είναι από τις ωραιότερες ανοιξιάτικες κυκλοφορίες της χρονιάς.

 

Ο Τζέιμς Κάλουμ Χιου Λόρι είναι Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας, μουσικός και σκηνοθέτης. Στα επαγγελματικά του κρατά το Χιου Λόρι. Η πρώτη του επαφή με τη δημοσιότητα ήρθε μέσα από το κωμικό σίριαλ «A Bit of Fry & Laurie», στο οποίο συνεργαζόταν με τον αδελφικό του φίλο Στίβεν Φράι. Σήμερα βέβαια είναι παγκοσμίως γνωστός κι εξαιρετικά ακριβοπληρωμένος λόγω της συμμετοχής του στο σίριαλ «Ιατρικές υποθέσεις», όπου υποδύεται τον διαρκώς αγέλαστο Γκρέγκορι Χάουζ.

 

Εκτός από τη δουλειά του στην τηλεόραση, ο Χιου Λόρι είναι γνωστός και για τη συμμετοχή του σε αρκετές ταινίες όπως το «Λογική κι ευαισθησία». Στα υπόλοιπα πάθη του περιλαμβάνονται οι μηχανές, η συγγραφή βιβλίων και η μουσική. Στο παρελθόν έχει επιδείξει πληθώρα μουσικών δραστηριοτήτων: παίζει πιάνο, ντραμς, σαξόφωνο και φυσαρμόνικα. Συχνά χρησιμοποιεί όλα τα παραπάνω για να φτιάξει τις δικές του συνθέσεις. Στις 26 Ιουλίου 2010 ανακοινώθηκε πως ο Λόρι υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία Warner για την ηχογράφηση ενός τζαζ δίσκου. Ο δίσκος αυτός, με τίτλο «Let Them Talk», κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2011, με τους κριτικούς να εκθειάζουν το μουσικό του ταλέντο. Tότε είχε βουτήξει στα μπλουζ και τις μουσικές παραδόσεις της Νέας Ορλεάνης και είχε βγει νικητής.

 

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με τον δίσκο «Didn’t it rain», στον οποίο ο «γιατρός» διασκευάζει με τη βαριά του φωνή και πόζα κομμάτια παλιών όπως ο Τζέλι Ρολ Μόρτον, ο Dr. John και ο Αλαν Πράις των Τhe Animals. Μεταξύ των 13 τραγουδιών τα περίφημα «Kiss of fire», «Careless love», «One For My Baby», «The St. Louis Blues», «Wild Honey», κ.ά. Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε σε στούντιο του Λος Αντζελες και τις τελευταίες πινελιές στην παραγωγή έβαλε ο Τζο Χένρι. Ο ίδιος ο Χιου Λόρι παίζει πιάνο και κιθάρα αλλά στις ηχογραφήσεις και ενίοτε στις live εμφανίσεις του τον συνοδεύουν οι μουσικοί του συγκροτήματος «Copper Bottom Band».

 

Στα φωνητικά διακρίναμε επίσης την 32χρονη Γκάμπι Μορένο από τη Γουατεμάλα (τραγουδά ντουέτο με τον Λόρι μια εξαίρετη διασκευή του «Kiss of fire»), τον τραγουδιστή της σόουλ Jean McClain, καθώς και τον βραβευμένο με Γκράμι Taj Mahal. Ωραία δουλειά, υπέροχη ατμόσφαιρα Νέας Ορλεάνης.

 

Μ.Κ.

 

 

 

 

Scroll to top