Pin It

ΓΑΛΛΙΑ Μετά την κατάθεση τριών υπουργών στην εξεταστική για το σκάνδαλο Καϊζάκ, έχει ανοίξει η συζήτηση για τον αν ο Ολάντ γνώριζε, ενώ στο κάδρο της σκανδαλολογίας μπήκε και η οικογένεια Φαμπιούς

 

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

getFile (8)Η σκανδαλολογία κυριαρχεί στη γαλλική επικαιρότητα και τροφοδοτείται καθημερινά με νέες εξελίξεις. Το σκάνδαλο φοροδιαφυγής του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Καϊζάκ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και έκτοτε η δικαιοσύνη κινητοποιείται εξαιρετικά, παραπέμποντας συνεχώς σε ανακρίσεις προσωπικότητες της Αριστεράς και της Δεξιάς.

 

Κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, από βουλευτές όλων των κομμάτων, ξεκίνησε στις 15 Μαΐου έρευνα σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση της υπόθεσης Καϊζάκ.

 

Οι 3 υπουργοί

 

Την Τρίτη εξέτασε την υπουργό Δικαιοσύνης Κριστίν Τομπιρά, τον υπουργό Εσωτερικών Εμανουέλ Βαλς και τον υπουργό Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Η ακρόαση μεταδόθηκε ζωντανά στο κανάλι της Εθνοσυνέλευσης. Οι βουλευτές έπαιξαν τον ρόλο του εισαγγελέα, για να διερευνήσουν μια «πιθανή δυσλειτουργία» των κρατικών υπηρεσιών, έπειτα από δημοσίευση σε ΜΜΕ πληροφοριών για κρυφό λογαριασμό του Ζερόμ Καϊζάκ στο εξωτερικό. Οι τρεις υπουργοί βρέθηκαν σε κατάσταση απολογίας. Υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν τη φοροδιαφυγή του και τόνισαν ότι δεν ήταν ο ρόλος τους να παρέμβουν στον τομέα της δικαιοσύνης. Οι βουλευτές τούς αντέκρουσαν παρουσιάζοντας στοιχεία για ενημέρωση της κυβέρνησης από πολλές πηγές.

 

Το μόνο νέο στοιχείο που προσκόμισε ο υπουργός Οικονομίας Moσκοβισί στην ακρόασή του ήταν η επιβεβαίωση της συνεδρίασης της 16ης Ιανουαρίου στα Ηλύσια, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, ο Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό και ο Ζερόμ Καϊζάκ. Οπως είπε, η συνάντηση έγινε «για να ενημερωθεί» ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού σχετικά με την έναρξη διαδικασίας «αίτησης φορολογικής συνεργασίας προς την Ελβετία» και για την εξακρίβωση του ενδεχόμενου καταθέσεων του σε ελβετικές τράπεζες. Η δήλωση αυτή του Μοσχοβισί έρχεται σε αντίθεση με την εκδοχή που έδωσε ο Καϊζάκ στην επιτροπή λέγοντας «δεν ενημερώθηκα».

 

Η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή αποφάσισε να καλέσει άμεσα τον Καϊζάκ σε νέα ακρόαση.

 

«Αποδείξεις» για Ολάντ

 

Ο κεντρώος πρόεδρός της, Σαρλ Κουρσόν, δήλωσε πως από τις ακροάσεις προκύπτουν «αποδείξεις» ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε «πλήρη επίγνωση» της φοροδιαφυγής του πρώην υπουργού. Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η επιτροπή έθεσε υπό κρίση τα Ηλύσια, ανοίγοντας διαμάχη με την αμφισβήτηση της «άγνοιας» του Φρανσούα Ολάντ για τις οικονομικές ατασθαλίες του τέως υπουργού.

 

«Τονίζω ότι ο πρόεδρος διέθετε μεταξύ 4 και 18 Δεκεμβρίου όλες τις πληροφορίες που του επέτρεπαν να αντιληφθεί πως υπήρχαν σοβαρές αποδείξεις ότι ο Ζερόμ Καιζάκ διατηρούσε εν ενέργεια τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία», τόνισε ο Κουρσόν. Αφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή να καλέσει σε ακρόαση τον πρωθυπουργό Ερό, εφόσον δεν μπορεί να γίνει ακρόαση του Φρανσουά Ολάντ λόγω της προεδρικής του ασυλίας.

 

Ο εισηγητής των Σοσιαλιστών στην κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Καϊζάκ τον αντέκρουσε. Δήλωσε χθες το βράδυ: «Κανένα στοιχείο που διαθέτει η επιτροπή δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον ισχυρισμό ότι «ο Ολάντ είχε ενημερωθεί για την ύπαρξη ενός κρυφού λογαριασμού». Μπορούμε να πούμε πως καμιά παρέμβαση δεν έγινε από κρατικές υπηρεσίες για να παρεμποδίσει τη δράση της δικαιοσύνης».

 

Και ο υιός Φαμπιούς

 

Το θρίλερ της σκανδαλολογίας διανθίστηκε με ακόμη ένα επεισόδιο. Μεγάλο θόρυβο προκαλεί και η παραπομπή σε ανάκριση του Τομά, γιου του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος κατηγορείται για «απάτη», «αισχροκέρδεια» και «ξέπλυμα χρήματος» σχετικά με την αγορά τον Ιούνιο του 2012 διαμερίσματος 280 τετραγωνικών μέτρων στο Παρίσι, με ποσό 7 εκατομμυρίων ευρώ. Η εισαγγελία ενδιαφέρεται για χρηματοοικονομικές ροές που συνδέονται με την αγορά του ακινήτου. Ο Τομά Φαμπιούς δεν δηλώνει φορολογητέα έσοδα.

 

Οι ερευνητές της Κεντρικής Υπηρεσίας για την Καταστολή των Μεγάλων Οικονομικών Εγκλημάτων (OCRGDF) αναρωτιόνται ποια είναι η πηγή του ποσού αγοράς, το οποίο παρέμεινε αφορολόγητο παρόλο που υπήρξε σχετική αναφορά της «κυβερνητικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (TRACFIN)». Ο «πλέι–μπόι» γιος του Λοράν Φαμπιούς εξήγησε ότι «έχει πάρει τραπεζικό δάνειο το οποίο συνοδεύεται από εγγύηση». Αλλες πηγές αναφέρονται σε κέρδη από τυχερά παιχνίδια σε καζίνο. Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Μπελκασέμ δήλωσε ότι η υπόθεση αφορά τον Τομά Φαμπιούς, ο οποίος δεν είναι μέλος της κυβέρνησης.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top