→ΡΩΣΙΑ Ο πρώην πράκτορας, που με τις αποκαλύψεις του ταρακούνησε τις ΗΠΑ, εντός της εβδομάδας αποκτά προσωρινό δελτίο ταυτότητας, που του εξασφαλίζει ελεύθερη διακίνηση εντός της χώρας
ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
Oι διακρατικές ρωσοαμερικανικές σχέσεις είναι υπεράνω των «καβγάδων» των μυστικών υπηρεσιών, διαμήνυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, «σβήνοντας» ένα ποσοστό υπερθέρμανσης στις σχέσεις Μόσχας–Ουάσιγκτον και ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι η Ρωσία έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και «δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να συμπεριφέρεται όπως άλλες χώρες, ελπίζω ότι οι εταίροι μας το κατανοούν αυτό και θα το αντιμετωπίσουν με ηρεμία και κατανόηση».
Μιλώντας από την Τσιτά της ρωσικής Μαντζουρίας στα σύνορα με την Κίνα, ο Β. Πούτιν είπε ότι δεν θα ανακοινώσει λεπτομέρειες, αλλά «προειδοποιήσαμε τον κ. Σνόουντεν ότι οποιαδήποτε δραστηριότητά του που θα βλάπτει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις είναι για εμάς απαράδεκτη», επαναλαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους σαφείς όρους της φιλοξενίας, που έχει αποδεχθεί ο Αμερικανός φυγάς.
Ο Σνόουντεν, μάλιστα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ανατόλι Κουτσερένα, μελετά ήδη ένα εγχειρίδιο ρωσικής γραμματικής, που του χάρισε –το «πρώτο δώρο του» στη Ρωσία– και αδημονεί για τη στιγμή που θα αποκτήσει –με βεβαιότητα εντός της εβδομάδας– προσωρινό δελτίο ταυτότητας, ώστε να μπορεί να μετακινείται στη Ρωσία ως ελεύθερος άνθρωπος και προπαντός να βγει από τη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, όπου είναι παγιδευμένος από τις 23 Ιουνίου.
Ο Κουτσερένα ήταν μεταξύ των δικηγόρων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που συναντήθηκαν με τον Σνόουντεν στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο την περασμένη Παρασκευή και έκτοτε λειτουργεί ως νομικός σύμβουλος-εκπρόσωπος του 29χρονου Αμερικανού, εξηγώντας ότι ο πελάτης του δεν βιάζεται να εγκαταλείψει τη Ρωσία, αλλά διατηρεί την επιθυμία του να βρει ασφαλή δίοδο προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που τον δέχθηκαν, χωρίς ταυτοχρόνως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να ζητήσει εκτός από προσωρινό άσυλο και ρωσική υπηκοότητα και κανονικό διαβατήριο.
Σύμφωνα με τον Κουτσερένα, ο νόμος δεν προβλέπει την ύπαρξη φρουράς για τον Σνόουντεν, αλλά μόνο κάποιος αφελής θα πίστευε ότι ο Αμερικανός πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θα μείνει χωρίς «κάλυψη ασφαλείας» από τις ρωσικές Αρχές. Μεταξύ άλλων, ο Σνόουντεν θα πρέπει, σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο, να περάσει ιατρικές εξετάσεις για το ενδεχόμενο να πάσχει από κάποια σοβαρή μολυσματική ασθένεια (AIDS, φυματίωση, λέπρα ή σύφιλη) και θα παρουσιαστεί στη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης, που θα του ανακοινώσει το πολύ εντός τριών μηνών την οριστική της απόφαση επί του αιτήματός του.
Στην πρώτη δημοσκόπηση επί του θέματος, το 27% των Ρώσων τάσσεται υπέρ της χορήγησης ασύλου στον Σνόουντεν, έναντι 23% που είναι αντίθετο, ενώ την ίδια στιγμή, στο ίδιο σχεδόν ερώτημα με άλλη διατύπωση, το 39% αρνείται την παράδοσή του στους Αμερικανούς, έναντι 18% που δεν θα είχαν αντίρρηση για κάτι τέτοιο. Πάντως το 38% των ερωτηθέντων λένε ότι δεν έχουν ιδέα για τον Σνόουντεν, το 41% «κάτι έχουν ακούσει» και μόνο το 18% γνωρίζει τις εξελίξεις της υπόθεσης.