Pin It

→ΑΙΓΥΠΤΟΣ Η επικεφαλής της διπλωματίας τής Ε.Ε., Κάθριν Αστον, ευελπιστεί σε επιτυχή έκβαση της μεσολάβησής της μεταξύ κυβέρνησης και Αδελφών Μουσουλμάνων, πόσω μάλλον που προχωρά και η χορήγηση δανείου 4,8 δισ. δολαρίων

 

«Κάτω το στρατιωτικό καθεστώς», φώναζε ρυθμικά το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, στο κέντρο του Καΐρου. Καθώς οι οπαδοί του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι κατέκλυζαν και πάλι τους δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, διατηρώντας το κλίμα πόλωσης στη χώρα, το νεοσύστατο υπουργικό συμβούλιο έκανε την «παρθενική» του πρώτη, ο στρατός προετοίμαζε -με τη συναίνεση του Ισραήλ- επιχείρηση εκκαθάρισης των ισλαμικών στοιχείων από τη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο του Σινά και οι αρχές έστρωναν «κόκκινο χαλί» σε ακόμη μία Δυτική αξιωματούχο. Σε αντίθεση, πάντως, με τον υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, η επίσκεψη της Κάθριν Αστον στο Κάιρο έγινε μέσα σε συναινετικό κλίμα.

 

Σε ρόλο «γεφυροποιού», η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συναντήθηκε τόσο με μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης όσο και με υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επιδιώκοντας αφενός την εθνική συμφιλίωση στην Αίγυπτο, αφετέρου την αναβάθμιση του διπλωματικού ρόλου της Ευρώπης.

 

Αυτήν τη φορά, η Αστον ευελπιστεί σε μια επιτυχή έκβαση της μεσολάβησης των Βρυξελλών, που -όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters- δεν είναι καν η πρώτη. Η συμβιβαστική πρόταση που η ίδια είχε κομίσει τον περασμένο Απρίλιο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα προέβλεπε μια πολιτική συμφωνία μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικής αντιπολίτευσης, προς εκτόνωση της κρίσης.

 

Τότε, οι όροι για την παραμονή του Μόρσι στην προεδρία περιελάμβαναν τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τεχνοκράτες, αντικατάσταση του γενικού εισαγγελέα, αλλαγή του εκλογικού νόμου σύμφωνα με τις επιταγές του Συνταγματικού Δικαστηρίου και προσφυγή της Αιγύπτου στο ΔΝΤ, για τη χορήγηση δανείου 4,8 δισ. δολαρίων.

 

Σήμερα, με τον Μόρσι εκτός πια προσκηνίου, οι πρώτοι δύο στόχοι έχουν ήδη υλοποιηθεί, η αναθεώρηση του Συντάγματος δρομολογείται και τα 33 μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου (εκ των οποίων 3 είναι γυναίκες και 3 χριστιανοί) εξέτασαν χθες, στην πρώτη συνεδρίασή του, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αναστήλωση της παραπαίουσας εθνικής οικονομίας.

 

Επί του παρόντος -έγραφε χθες η εφημερίδα al Ahram- «η μεταβατική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαγοράσει την κοινωνική ειρήνη με τα δισεκατομμύρια δολάρια της διεθνούς βοήθειας, που προσέφεραν απλόχερα τα πλούσια αραβικά κράτη». «Αποστολή της δεν είναι να κάνει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, αλλά να διαχειριστεί την κρίση και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Αιγύπτου με τη διεθνή κοινότητα», παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Φαρούκ Σούσα.

 

Και η Μουσουλμανική Αδελφότητα; «Θα πρέπει να αναγνωρίσει τις αποτυχίες της», γράφει σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση στο «al Monitor» ο Αιγύπτιος πολιτικός σχολιαστής Μπάσεμ Σάμπρι, «και να σκεφτεί σοβαρά τη ριζική αλλαγή της ηγεσίας της. Οφείλει όμως και η υφιστάμενη ηγεσία της Αιγύπτου να αναγνωρίσει ότι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας δεν μπορεί απλά να εξαφανιστεί, ότι οι οπαδοί της δεν θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας και ότι η πιο επικίνδυνη επιλογή είναι να στριμώχνεις έναν απεγνωσμένο άνθρωπο στη γωνία, χωρίς να του δίνεις μια βιώσιμη εναλλακτική λύση».

 

Η βαρόνη Κάθριν Αστον με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ανελί Μανσούρ και τον υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Φαχμί

 

Scroll to top