Samaras-Antonis-thema

18/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΟ φιάσκο του ΦΠΑ

      Pin It

Η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της μείωσης ΦΠΑ στην εστίαση κατέληξε σε… επικό «σαρδάμ». Πώς μεταδόθηκε το λάθος του Αντώνη Σαμαρά, το «καπέλο» Βενιζέλου και οι αντιδράσεις των βουλευτών

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Σε επικοινωνιακό φιάσκο κατέληξε το χαρτί του ΦΠΑ στην εστίαση, που αποφάσισε να ρίξει στο τραπέζι, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός. Το τηλεοπτικό διάγγελμα του Αντ. Σαμαρά, για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, όχι μόνον δεν μετρίασε τα νεύρα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά πυροδότησε και νέες εντάσεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Η ανακοίνωση της μείωσης του ΦΠΑ αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου να γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το μεσημέρι, ώστε να επιδράσει θετικά στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

 

Το μέτρο, αν και είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και ο υπουργός Οικονομικών είχε πάρει τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup την προηγούμενη εβδομάδα, κρατήθηκε για να χρησιμοποιηθεί για αντιστάθμισμα στο πολυνομοσχέδιο.

 

Μία τεχνική λεπτομέρεια όμως κατά τη μετάδοση τίναξε το χαρτί της κυβέρνησης στον αέρα. Ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να εκφωνήσει την ανακοίνωση τρεις φορές και το ιδιωτικό συνεργείο (ελλείψει ΕΡΤ) μετέδωσε στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και τις πρώτες άκυρες μαγνητοσκοπήσεις.

 

Ο πρωθυπουργός βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα λίγα λεπτά πριν από τη 1 το μεσημέρι, να εξηγήσει τι απέτρεψε η κυβέρνηση με την τελευταία συμφωνία που έκανε με την τρόικα (να μη μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί των στρατιωτικών και να μην επιβληθεί εισφορά 0,2% στις επιχειρήσεις), για να εξαγγείλει στη συνέχεια πανηγυρικά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

 

«Είναι μήνες τώρα που πήρα επάνω μου αυτή την πρώτη μεγάλων… μεγάλη…» είπε ο κ. Σαμαράς, έκανε στροφή λέγοντας «θα το ξαναπώ» και έφυγε από το βήμα με τη φράση «γαμώ το κεφάλι μου… μαλάκα» εις επήκοον όλων. Το κανονικό διάγγελμα ακολούθησε με διαφορά μερικών λεπτών, ωστόσο η ζημιά είχε γίνει. Λόγω του λουκέτου της ΕΡΤ, η τηλεοπτική κάλυψη έγινε από ιδιωτικό συνεργείο, χωρίς απευθείας σύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Το υλικό μεταδόθηκε στα ιδιωτικά δίκτυα από βαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και από τεχνικό λάθος δεν είχαν διαγραφεί πλήρως τα άκυρα διαγγέλματα.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο κ. Σαμαράς έδειξε κατανόηση και μάλιστα ορισμένοι έλεγαν ότι λόγω του λάθους έγινε ανθρώπινη η εικόνα του πρωθυπουργού… Πλην όμως, η εικόνα αυτή φαίνεται ότι προκάλεσε αρνητικά σχόλια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. «για τον ερασιτεχνισμό του πρωθυπουργικού επιτελείου».

 

Δήλωση Βενιζέλου

 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα Σαμαρά, ακολούθησε δήλωση του Ευάγγ. Βενιζέλου, που θέλησε και αυτός να πιστωθεί ένα μέρος της επιτυχίας του ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργός έδωσε προσωπικό τόνο στην ανακοίνωση, όπως και στην υπόσχεση ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα ελάφρυνσης, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για συντονισμένες προσπάθειες που απέδωσαν καρπούς.

 

Το κακό τρίτωσε λίγο αργότερα με την οξύτατη αντίδραση που εκφράστηκε στη Βουλή από βουλευτές και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ γύρω από τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων της ΕΡΤ.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου συγκλήθηκε σύσκεψη όπου αποφασίστηκε να αποσυρθεί η διάταξη και να κατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο.

 

…………………………………………………………….

 

Αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου

 

Η ένταση κορυφώθηκε το βράδυ, όταν στο Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκαν ότι δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία από τη Ν.Δ. ο Δ. Κυριαζίδης και από το ΠΑΣΟΚ ο Ν. Σηφουνάκης λόγω προσωπικών προβλημάτων ενώ παράλληλα πληροφορίες για διαφοροποιήσεις άλλων βουλευτών, που έφταναν στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αθ. Μπούρα, έκαναν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αβέβαιο.

 

Ενδεικτικό της έντασης είναι το γεγονός ότι από τη γραμματεία κλήθηκαν οι βουλευτές Κ. Κοντογιώργος και Κ. Κουκοδήμος, που είχαν απειλήσει νωρίτερα ότι θα καταψηφίσουν ορισμένα άρθρα. Μέχρι και την ώρα της ψηφοφορίας δινόταν μάχη στους διαδρόμους για να αμβλυνθούν οι αντιρρήσεις και να υπερψηφιστεί χωρίς διαρροές το πολυνομοσχέδιο.

 

Πάρα ταύτα, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι η κακή εικόνα της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που δείχνει να μην έχει άλλες δυνάμεις, θα βελτιωθεί άρδην, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου.

 

Την Κυριακή έρχεται στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και τον Γ. Στουρνάρα και την προετοιμασία της συνάντησης Ομπάμα – Σαμαρά.

Scroll to top