Pin It

Κερδισμένος φάνηκε να βγήκε ο Βορίδης, οποίος αντικατέστησε με επάρκεια τον Σαμαρά, που απουσίαζε για άλλη μια φορά επιδεικτικά από τη Βουλή

 

Σε σημείο «βρασμού» έφτασε χθες η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να υπερψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας, την ίδια ώρα που το «άστρο» του Μάκη Βορίδη ως άτυπου επικεφαλής της «γαλάζιας» πτέρυγας ανέτειλε, με τη συμφωνία ή την ανοχή δεκάδων βουλευτών της Ν.Δ.

 

Οι αντοχές τόσο της δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά όσο και των κοινοβουλευτικών ομάδων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, όπως παραδέχονταν τα ίδια τα μέλη τους, εξαντλήθηκαν τα ξημερώματα, μετά από ένα καυτό 48ωρο μέσα στο Κοινοβούλιο όπου αναρίθμητες συσκέψεις και διαβουλεύσεις οδήγησαν σε δεκάδες αλλαγές και βελτιώσεις του πολυνομοσχεδίου-«λαιμητόμο».

 

«Ως εδώ, άλλα μέτρα όχι απλώς θα τα καταψηφίσουμε, αλλά ούτε καν να διανοηθούν να τα καταθέσουν» εξηγούσε χθες έμπειρο «γαλάζιο» κοινοβουλευτικό στέλεχος, την ίδια ώρα που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν εξαφανιστεί από τους διαδρόμους γύρω από την αίθουσα της Ολομέλειας.

 

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε χθες στη Βουλή ήταν η αποστροφή άλλου «γαλάζιου» βουλευτή: «Μου θυμίζει τις ημέρες που έπεφτε ο Παπανδρέου το 2011».

 

Μόνος κερδισμένος ο κ. Βορίδης, ο οποίος χθες αντικατέστησε με επάρκεια τον Α. Σαμαρά που απουσίαζε για άλλη μια φορά επιδεικτικά από το Κοινοβούλιο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε -αν και χλιαρά- τον Κ. Καραμανλή, απάντησε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα, έβγαλε τον Γ. Στουρνάρα συχνά από τη δύσκολη θέση και έγραψε ξεκάθαρη υποθήκη για το άμεσο μέλλον.

 

Χαρακτηριστική επίδειξη δύναμης τόσο του κ. Βορίδη όσο και των απελπισμένων από τα αλλεπάλληλα μνημονιακά μέτρα βουλευτών της Ν.Δ. ήταν η συλλογή μέσα σε ελάχιστο χρόνο 33 υπογραφών για να αποσυρθεί το άρθρο για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, που, όπως εξηγούσαν οι ίδιοι οι βουλευτές, «αν δεν αποσυρόταν με συνοπτικές διαδικασίες, θα φτάναμε τις 80 σε μισή ώρα» (βλ. ρεπορτάζ στη σελ.38).

 

Μέχρι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, τα βλέμματα στρέφονταν στους βουλευτές της Ν.Δ., Δημ. Κυριαζίδη, ο οποίος απουσίαζε λόγω θανάτου της μητέρας του. Τον Κ. Κουκοδήμο αναζητούσαν επίσης από τη Ν.Δ. καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι η σιωπή του κρύβει πρόθεση καταψήφισης.

 

Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης είχε προειδοποιήσει πως θα καταψηφίσει τις διατάξεις για την κατάργηση των τεχνικών λυκείων, ενώ ο Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε τελευταία στιγμή να αποσυρθούν τα άρθρα για το οικονομικό παρατηρητήριο των ΟΤΑ και τη δημοτική αστυνομία.

 

Ο Κ. Κοντογιώργος (Ν.Δ.), που είχε ζητήσει να εξαιρεθούν οι τρίτεκνοι από τη διαθεσιμότητα και κατ’ επέκταση τις απολύσεις, αλλιώς θα καταψήφιζε, μετά την αλλαγή που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης (βλ. σχετικό ρεπορτάζ δίπλα ) δήλωσε πως «αίρει τις επιφυλάξεις» του.

 

Χ. Ιωάννου

 

 

 

Scroll to top