Pin It

Μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την τοποθέτηση προϊσταμένου που δεν διέθετε την ανάλογη προϋπηρεσία και βαθμό, άλλες δύο περιπτώσεις συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ που είχαν διοριστεί με έκνομες διαδικασίες στον Οργανισμό

 

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Σάλο έχει προκαλέσει μέσα στον ΟΑΕΔ το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (16 Ιουλίου 2013, σελ. 43) που αποκαλύπτει την άμεση σχέση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την παράνομη τοποθέτηση του νέου προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Α2) του ΟΑΕΔ, καθώς η σύζυγος του εν λόγω προϊσταμένου εργάζεται στο υπουργικό γραφείο του Γ. Βρούτση.

 

Κι ενώ η κυβέρνηση από τη μία καταργεί δομές του Δημοσίου και θέτει χιλιάδες εργαζομένους σε διαθεσιμότητα υπό τη σημαία της αξιοκρατίας, από την άλλη συντηρεί την κομματοκρατία και την αναξιοκρατία στο Δημόσιο, όπως τουλάχιστον συμβαίνει στην περίπτωση του ΟΑΕΔ, όπου η παράνομη τοποθέτηση που προαναφέραμε δεν είναι η μόνη παρανομία με «γαλάζιο» κομματικό πρόσημο.

 

Συγκεκριμένα, συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ υπηρετούσε από τις 29/9/1975 έως τις 11/1/2005, με σύμβαση αορίστου χρόνου, στην εταιρεία ΠΥΡ-ΚΑΛ Α.Ε., η οποία το 2004 συγχωνεύτηκε με την ΕΒΟ Α.Ε. και μετονομάστηκε σε «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ, ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ»). Η εταιρεία ΕΑΣ είναι δημόσια επιχείρηση, σύμφωνα με σχετικό νόμο του 2005, ενώ η πρόγονός της, η ΠΥΡ-ΚΑΛ, υπήχθη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήδη από το 1983. Παράλληλα, ο «γαλάζιος» συνδικαλιστής είχε διοριστεί στον ΟΑΕΔ ως μόνιμος εκπαιδευτικός από το φθινόπωρο του 1994, όπου και συνεχίζει να υπηρετεί μέχρι σήμερα. Κατείχε δηλαδή δύο θέσεις στον δημόσιο τομέα για 11 χρόνια, λαμβάνοντας και τους αντίστοιχους μισθούς.

 

Σε άλλη περίπτωση, άλλος «γαλάζιος» συνδικαλιστής και εκπαιδευτικός στον ΟΑΕΔ μετατάχθηκε στον κλάδο ΤΕ, προσκομίζοντας πτυχίο ΤΕΕ Β’ Κύκλου, το οποίο όμως απέκτησε παράνομα. Προϋπόθεση για να το αποκτήσει ήταν να έχει πρώτα πτυχίο Α’ Κύκλου, το οποίο δεν είχε. Ιστορίες που για τους εργαζομένους στον ΟΑΕΔ είναι γνωστές…

 

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση του νέου προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Α2) του ΟΑΕΔ, που πραγματοποιήθηκε στις 28/6/2013, με απόφαση του «γαλάζιου» διοικητή του ΟΑΕΔ, Θεόδωρου Αμπατζόγλου, είναι παράνομη, βάσει του νόμου 4024, άρθρο 10, παρ. 5, γιατί ανάμεσα στους 10 υποψηφίους για τη θέση, εκείνος που τελικά την πήρε είχε τα λιγότερα προσόντα. Ενώ και οι 9 συνυποψήφιοί του είχαν βαθμό Β’, ο ίδιος είχε βαθμό Γ’.

 

Μάλιστα, εκτός από τον μικρότερο βαθμό, είχε και τη λιγότερη προϋπηρεσία, καθώς έχει μόνο μία εμπειρία από τέτοιο πόστο ευθύνης. Τοποθετήθηκε ως διευθυντής Γραμματείας Διοικητή στις 29/05/09 και παρέμεινε σ’ αυτό το πόστο μόλις για 218 μέρες (7 μήνες), τη στιγμή που οι συνυποψήφιοί του έχουν υπηρετήσει σε πολλές και διαφορετικές θέσεις (γενικού διευθυντή, διευθυντή, προϊσταμένου), έχοντας σύνολο ημερών προϋπηρεσίας που ξεκινάει από τις 750 περίπου ημέρες και ξεπερνάει τις 5.000 ημέρες (πάνω από 10ετία).

 

[email protected]

Scroll to top