18/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Μαριέττα Φαφούτη παίζει αύριο στον Κήπο του Μεγάρου

«Γράφω τραγούδια παντού και με απίθανες αφορμές»

      Pin It

Ελάχιστοι πίστευαν ότι αυτό το ταλαντούχο κορίτσι, που είναι «έξω καρδιά», ντρεπόταν κάποτε να ανέβει στη σκηνή. Αυτό, ευτυχώς, δεν την εμπόδισε να παραμένει δημιουργική, γράφοντας μουσική για ταινίες, τηλεοπτικές παραγωγές, διαφημίσεις, θεατρικές παραστάσεις και να δοκιμάζεται κάθε φορά σε διαφορετικά είδη. Ο επόμενος δίσκος της, πάντως, υπόσχεται ότι θα είναι πιο ηλεκτρονικός από ποτέ

 

Της Μαρίνας Κουβέλη

 

«Α ν μου έλεγες μικρή ότι θα γίνω τραγουδίστρια, θα έλεγα ότι τις ίδιες πιθανότητες έχω να γίνω γιατρός ή ηλεκτρολόγος. Δεν ήμουν εκ γενετής προορισμένη για το τραγούδι. Δεν μου άρεσε, γιατί δεν με ενδιέφερε. Αφήστε που η έκθεση στη σκηνή μού προκαλούσε τρόμο. Η μπάντα μου μετά από πέντε χρόνια κατάφερε να με πείσει να χαλαρώσω. Μόλις πριν από μερικά live κατάφερα να σηκωθώ από το πιάνο και να τραγουδήσω όρθια». Πολύ δύσκολα θα πίστευε κανείς πως τα λόγια αυτά ανήκουν στη Μαριέττα Φαφούτη. Αυτό το χαρισματικό, γεμάτο ζωντάνια, χαρά και ταλέντο κορίτσι, που σήμερα μοιάζει να γράφει τραγούδια τόσο αβίαστα, είχε κάποτε τέτοιο δισταγμό για τη μουσική. «Είμαι κοινωνική, αλλά δεν μπορώ να αισθάνομαι ότι είμαι το κέντρο του κόσμου. Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου, αλλά ποτέ δεν ονειρεύτηκα την αποθέωση του κοινού», διευκρινίζει.

 

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως η αυριανή συναυλία της στον Κήπο του Μεγάρου την πετυχαίνει στην καλύτερή της φάση. Η παράσταση έχει τίτλο «Become the sun!» και περιλαμβάνει δικά της αγαπημένα κομμάτια και μερικές διασκευές. Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε το άλμπουμ της «Homemade Joy», το οποίο και πάλι κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ έχει ήδη έτοιμο ένα μέρος του επόμενου δίσκου, ο οποίος αναμένεται το φθινόπωρο, πιο ηλεκτρονικός από ποτέ.

 

Η Μαριέττα ήταν 15 χρόνων όταν έκανε την πρώτη γνωριμία της με το πιάνο, έπειτα από παρότρυνση της μητέρας της. «Τίποτα δεν με έλκυε σε αυτήν τη διαδικασία μουσικής εκπαίδευσης. Εβλεπα, για παράδειγμα, τους συμμαθητές μου, οι οποίοι έκαναν πιάνο, κιθάρα, μουσική, και κανείς τους δεν ήταν ευτυχισμένος. Αρχισα να νιώθω την ευτυχία της δημιουργίας, όταν ανακάλυψα τις ευκολίες που σου παρέχει ένα μικρό αυτοσχέδιο στούντιο στο σπίτι. Τότε είπα στον εαυτό μου: «Μαριέττα, δεν σε ξέρει κανείς, δεν έχεις ούτε ένα γνωστό στη μουσική, πρέπει να κινηθείς μόνη σου». Αρχισα, λοιπόν, να ψάχνω για ευκαιρίες μέσω Ιντερνετ. Βρήκα μια αγγελία που αναζητούσε μουσικούς για να γράψουν το σάουντρακ μιας ταινίας στην Αμερική. Εστειλα τη δική μου και, παραδόξως, με επέλεξαν. Επειτα έφτιαξα τον λογαριασμό μου στο myspace και είδα ότι υπάρχει κόσμος που ανταποκρίνεται. Εκτοτε όλα πήραν τον δρόμο τους». Το πρώτο τραγούδι που έγραψε ήταν το «Hum». «Αυτό το κομμάτι γράφτηκε για έναν γκόμενο και περιγράφει μια κατάσταση απολύτως οικεία σε όλους: είμαι χάλια, τον αγαπάω, πεθαίνω. Είναι φανερό πως είμαι λίγο ντράμα κουίν».

 

Τα τελευταία έξι χρόνια έχει γράψει μουσική για ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές παραγωγές, διαφημίσεις, θεατρικές παραστάσεις και μιούζικαλ. Το 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο της σάουντρακ για την ταινία της Λουκίας Ρικάκη «Κράτησέ με». Τον ίδιο χρόνο, μαζί με επτά φίλους δημιούργησε το bankit.gr, μια καλλιτεχνική διαδικτυακή πολιτεία που φιλοξενεί 20 διαφορετικές κατηγορίες τεχνών και δίνει βήμα στους νέους καλλιτέχνες. Το φθινόπωρο του 2010 κυκλοφορεί ο πρώτος της προσωπικός δίσκος, «Try A Little Romance», από την Inner Ear, ένα ντεμπούτο με τραγούδια και στίχους που έχει γράψει και ερμηνεύει η ίδια.

 

Παράλληλα, δεν έχει σταματήσει στιγμή να εργάζεται σε διαφημιστική εταιρεία. «Είναι η παιδική μου χαρά. Ξετρελαίνομαι να δουλεύω στον τομέα της διαφήμισης, αφενός διότι βιοπορίζομαι από αυτό, αφετέρου γιατί είναι μια τρομερή άσκηση δημιουργικότητας. Τη μια μέρα γράφω ένα ταγκό κι ένα κομμάτι χέβι μέταλ και την άλλη μουσική που θυμίζει Ελλάδα του ’30». Στις τελευταίες της δουλειές, πάντως, περιλαμβάνεται η μουσική για το remake της παιδικής σειράς της ΕΡΤ «Ο Παραμυθάς», από τον Νίκο και τον Κωνσταντίνο Πιλάβιο, 364 λεπτά πρωτότυπη μουσική και τραγούδια. Mπορεί να ακούγεται μεγάλο σαν project, αλλά όσοι την ξέρουν καλά γνωρίζουν πως 364 λεπτά δεν είναι τίποτα μπροστά στα εκατοντάδες τραγούδια που έχει πάντα αποθηκευμένα στο κινητό της.

 

«Εχω καμιά 700αριά κομμάτια που περιμένουν να βρουν την τύχη τους», λέει γελώντας. «Ο μόνιμος τρόμος μου είναι να μη χάσω το κινητό μου, γιατί έχω μέσα άπειρες πρόχειρες ηχογραφήσεις και σημειώσεις για νέα τραγούδια. Είναι όλα περασμένα με διάφορους κωδικούς: «Μπάνιο 1″, «Μπάνιο 2″, «Μπάνιο 3″, «Σκάλες», «Τηγανητές πατάτες», «Γιουβέτσι»». Μα είναι τίτλοι τραγουδιών αυτοί; «Xρησιμοποιώ πάντα μια λέξη που να μου θυμίζει ποιο τραγούδι είναι. Αλλά μη νομίζεις, γράφω τραγούδια παντού και με διάφορες απίθανες αφορμές. Για παράδειγμα το κομμάτι «Morricone», του οποίου το άκουσμα μοιάζει πολύ θηλυκό, το έγραψα στο σουβλατζίδικο «Το Πιθάρι», όσο περίμενα να μου ετοιμάσουν μια πίτα με γύρο. Αν το παρατηρήσεις, θα δεις πως ακούγεται και ο μπαλτάς του τύπου που κόβει τα μπριζολάκια».

 

 INFO: Οι μουσικοί που την πλαισιώνουν είναι οι: Ευαγγελία Ξυνοπούλου, Εύη Κουρτίδου, Παναγιώτης Ζούγρος, Κώστας Χαλιώτης, Θοδωρής Ζευκιλής, Δημήτρης Σιάμπος, Γιώργος Ζαρέας, Ρένος Παπασταύρος. Προπώληση εισιτηρίων: €7,00. Πώληση εισιτηρίων την ημέρα της συναυλίας: €9,00. Στις 21.00.

Scroll to top