Pin It

Νέο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο του πογκρόμ που έχει εξαπολύσει, η αστυνομία έκανε μπλόκο με 40 μηχανές για να πιάσει πέντε τρανς γυναίκες ενώ αυτές μιλούσαν μεταξύ τους

 

Των Δημήτρη Αγγελίδη – Νίκου Φωτόπουλου

 

Την ισχυρή αντίσταση των τρανς συνάντησε η αστυνομία της Θεσσαλονίκης τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, όταν πήγε με 40 μηχανές να προσαγάγει πέντε τρανς, όπως καταγγέλλουν οι ίδιες, στο πλαίσιο του πογκρόμ που έχει εξαπολύσει τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

 

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι δρα έπειτα από καταγγελίες κατοίκων για πεζοδρομιακή πορνεία. Οι τρανς αντιτείνουν ότι οι προσαγωγές στοχοποιούν την ίδια την ταυτότητα φύλου, καθώς είναι γενικευμένες και γίνονται την ώρα που συζητούν μεταξύ τους, οδηγούν το αυτοκίνητό τους, βάζουν βενζίνη ή απλά κατεβαίνουν από το διαμέρισμά τους για να πάρουν τσιγάρα.

 

Η αρχή έγινε με την προσαγωγή τριών τρανς, που, σύμφωνα με τις ίδιες, απλά οδηγούσαν ή έτυχε να περνούν από το σημείο. Λίγο αργότερα, ενώ διηγούνταν την ιστορία σε φίλες τους, συνολικά έξι, κατέφτασαν 40 μηχανές με αστυνομικούς. Οι τρανς ξάπλωσαν στο έδαφος και ζήτησαν να έρθει το ΕΚΑΒ. Μετά από ώρα, αφού ήρθε ασθενοφόρο και ο επόπτης της αστυνομίας Θεσσαλονίκης, αφέθηκαν ελεύθερες.

 

Στο περιστατικό παραβρέθηκε η γραμματέας του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. «Το πρόβλημα είναι ότι έχουν στοχοποιήσει τις τρανς», λέει η Κρίστυ στην «Εφ.Συν.». «Καθόμαστε, συζητάμε, δεν υπάρχει κανείς τριγύρω, και μας πιάνουν. Οταν την άλλη την σταματούν ενώ οδηγεί, σε ποιους κάνει άσεμνες κινήσεις από το κάθισμα του αυτοκινήτου της; Το θέλουν δεν το θέλουν, μπορούμε μαζευόμαστε και να συζητάμε σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, από τη στιγμή που δεν διαταράσσουμε τη δημόσια ησυχία. Ακόμα και κάποια που κάνει πορνεία, δεν έχει άλλη προσωπική και κοινωνική ζωή; Κάνει πορνεία 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και την πιάνουν; Είμαι τρανς από το 1990 και αυτό το πράγμα δεν το έζησα. Δεν το διανοούμαι ότι στο 2013 ζούμε αυτό το πράγμα. Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι ότι μας φέρονται λες και είμαστε λεπρές».

 

Καταγγελίες

 

Σε συστηματικές καταγγελίες και κινητοποιήσεις κατοίκων αποδίδει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης τους «αυξημένους ελέγχους» στην περιοχή Γιαννιτσών.

 

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου, αντιθέτως πιστεύω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται όπως νομίζει», δήλωσε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής, υποστράτηγος Τρύφων Κούκιος. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η πεζοδρομιακή πορνεία είναι παράνομη και η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια». Υποστήριξε, πάντως, ότι υπάρχουν ρητές εντολές να μην ασκείται βία και να αφήνονται ελεύθερες οι προσαχθείσες αμέσως μετά τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης για πταισματικά αδικήματα.

Scroll to top