19/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ Art

      Pin It

Ηχοι του δάσους στη Φωκίδα

 

Ενα ξεχωριστό ταξίδι στη φύση προτείνει το 12ο μουσικό φεστιβάλ «Ηχοι του δάσους», που οργανώνεται σήμερα και το Σαββατοκύριακο στο οροπέδιο Αγ. Τριάδας Καλοσκοπής Φωκίδας. Οι Locomondo, Χαΐνηδες, Mode Plagal, Ορφέας Περίδης, Xρήστος Θηβαίος, Cabaret Balkan, Μ. Φάμελλος, The Bullets και πολλοί άλλοι θα δώσουν βραδινές συναυλίες. Εικαστικά εργαστήρια, περιβαλλοντικές δράσεις, μαθήματα κρουστών, ασκήσεις yoga, φουσκωτά παιχνίδια, τοξοβολία, πίστα αναρρίχησης, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες θα γεμίσουν δημιουργικά τις ημέρες των κατασκηνωτών και των επισκεπτών. Διοργάνωση: Σύλλογος Αναπτυξιακού Προβληματισμού «ΕΛΙΑ». Τηλ.: 6932311800, www.forestsounds.gr

 

Το Λύκειον των Ελληνίδων στο Ηρώδειο

 

Αύριο στο Ηρώδειο, το Λύκειο των Ελληνίδων πα- ρουσιάζει τη μουσικοχορευτική πα- ράσταση «Πέρδικες στήνουνε χο- ρό κι αηδόνια τραγουδούνε». Μια παράσταση που περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια του τόπου μας, που στηρίζονται στην αγάπη και στη σχέση του λαϊκού ανθρώπου με όντα χωρίς έναρθρο λόγο (αηδόνια, πέρδικες, λαγούς, ελαφίνες κ.ά.). Ωρα έναρξης: 21.00. Εισιτήρια από 15 έως 60 ευρώ.

 

Ο Χατζιδάκις του θεάτρου

 

Τους κύκλους τραγουδιών που ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε για τρεις σημαντικές θεατρικές παραστάσεις -τον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ, τον «Ματωμένο γάμο» του Λόρκα και το «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Καμπανέλλη- παρουσιάζει σήμερα (20.30) η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα (Λυσίου 11). Επιμέλεια: Εφη Μηνακούρη. Πιάνο: Κατερίνα Καραμπάτσα. Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής. Είσοδος ελεύθερη.

 

Συναυλίες στο Stage

 

Καλοκαιρινές συναυλίες οργανώνει ο ραδιοσταθμός 105,5 Στο Κόκκινο, στον μουσικό χώρο Stage, στη Ραφήνα (λεωφ. Φλέμινγκ 1, τηλ. 22940-28310). Σήμερα (22.00) ο Μίλτος Πασχαλίδης στήνει την πιο προσωπική του παράσταση, κάνοντας έναν απολογισμό της πορείας του στη δισκογραφία, με συνοδοιπόρο σ’ αυτήν τη βραδιά τη Μιρέλα Πάχου. Αύριο ο Στάθης Δρογώσης δίνει το σύνθημα «Ομορφη ζωή», με αφορμή το νέο του άλμπουμ, σε ένα ακουστικό λάιβ με τον ίδιο στο πιάνο και τον Αρη Ζέρβα στο τσέλο.

 

Καβάφης και τέχνη

 

«Ο Αόρατος Θίασος», η ομαδική εικαστική έκθεση της αίθουσας τέχνης «Ιανός», μεταφέρεται από σήμερα στην Καβάλα, στην Οικία Μεχμέτ Αλή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη, ενώ ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από τον στίχο του εμβληματικού όσο και εξαιρετικά επίκαιρου ποιήματος «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», που μιλά για τις αόρατες σταθερές, για τους ανθρώπους και τις αξίες που μπορούμε και επιλέγουμε να συγκρατήσουμε και να διαφυλάξουμε την ώρα που αναγκαστικά «αποχαιρετούμε» την ιδανική Αλεξάνδρεια. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ηώ Αγγελή, Αλέξης Βερούκας, Μάριος Βουτσινάς, Δημήτρης Γέρος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Ειρήνη Γκόνου, Κωνσταντίνος Εσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ανδρέας Κοντέλλης, Γιώργος Κόντης, Μιχάλης Μαδένης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μίλτος Παντελιάς, Βασίλης Πέρρος, Δάφνη Ρόκου, Αντώνης Στάβερης, Λίλα Σωτηρίου, Αννα Φιλίνη (φωτ.), Παύλος Χαμπίδης κ.ά. Επιμέλεια: Ιρις Κρητικού. Μέχρι 10 Αυγούστου.

 

Στα καντούνια της Ζακύνθου

 

Η θεατρική παράσταση «Η Ζάκυνθος ομιλεί», με χιούμορ και σατιρική διάθεση, φωτίζει μια εποχή που χάθηκε μαζί με την αγνότητά της, τους μεγάλους έρωτες, τα ήθη και τα έθιμά της. Ταξιδεύει τους θεατές στα καντούνια της Ζακύνθου με το άρωμα του γιασεμιού και της γαζίας και συστήνει τους ποιητές της Διονύσιο Σολωμό, Γιάννη Τσακασιάνο, Διονύσιο Ρώμα. Η έναρξη των παραστάσεων γίνεται στο Παλιό Πανεπιστήμιο (Σάββατο 9.15, Θόλου 5 και Κλεψύδρας – Πλάκα, τηλ.: 2103604580), όπου θα δοθούν πέντε παραστάσεις έως τις 24 Ιουλίου.

 

Οι Βurger Project ξεσηκώνουν

 

Μια από τις πιο απρόβλεπτες μπάντες της χώρας, οι Βurger Project, εμφανίζεται αύριο στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138 (τηλ. 2103453111), στο πλαίσιο του 1ου Benaki Summer Festival. Στόχος τους, να μετατρέψουν το αίθριο του μουσείου σε ένα μεγάλο beach party, παίζοντας απροσδόκητες διασκευές, εξωτικούς ρυθμούς, πάντα με uptempo διάθεση. Εισιτήρια: 10€ (προπώληση) / 12€ (στην είσοδο).

 

Εκθεση Νίκου Χουλιαρά

 

Στην Αντίπαρο, το νησί που γνώρισε, αγάπησε από το 1975 κι έκτοτε δεν αποχωρίστηκε ο Νίκος Χουλιαράς, διοργανώνεται η πρώτη ατομική του έκθεση με ζωγραφικά έργα, σχέδια και αντικείμενα. Πριν από τα εγκαίνια (Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 9.00 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο ειδική εκδήλωση, με τη συμμετοχή του ποιητή Σωτήρη Κακίση και των τραγουδιστών-συνθετών Τζίμη Πανούση και Φοίβου Δεληβοριά. Θα διαβάσουν διηγήματα του Χουλιαρά από το βιβλίο του «Μια μέρα πριν, δυο μέρες μετά». Η έκθεση σε επιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα στην γκαλερί «αντί» (τηλ. 22840-61544) θα διαρκέσει έως τις 3 Αυγούστου.

 

Η «Σαμία» επιστρέφει στην Επίδαυρο

 

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας επιστρέφει στην Επίδαυρο σήμερα και το Σάββατο, με την αναβίωση της «Σαμίας» του Μενάνδρου, μιας παράστασης που, όταν πρωτοπαίχτηκε το 1993 στον ίδιο χώρο, θεωρήθηκε μία από τις δέκα καλύτερες παραγωγές στην ιστορία του Φεστιβάλ. Είκοσι χρόνια μετά, η «Σαμία» επανέρχεται με όλους τους εν ζωή πρωταγωνιστές της παλιάς παράστασης. Στη μοναδική μετάφραση του Γιάννη Βαρβέρη, τη μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, τα σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα, τη χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη και σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη. Πρωταγωνιστούν οι: Αλκίνοος Ιωαννίδης (φωτ.), Κώστας Δημητρίου, Σπύρος Σταυρινίδης και Σταύρος Λούρας. Τον ρόλο της Σαμίας ερμηνεύει η Στέλλα Φυρογένη.

 

Το έργο, ένα από τα τέσσερα σωζόμενα του Μενάνδρου, πραγματεύεται τα μπερδέματα που δημιουργεί σε δύο οικογένειες ένα εξώγαμο παιδί, στην Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα. Ο Εύης Γαβριηλίδης σημειώνει: «Το κοινό μας εγχείρημα με τον αξέχαστο ποιητή και φίλο Γιάννη Βαρβέρη, να αναλογίσουμε τον Μένανδρο γλωσσικά με την απλή καθαρεύουσα και σκηνοθετικά με τα αθηναϊκά ήθη των αρχών του αιώνα, σας παραδίδει σήμερα τη Σαμία ως πολύχρωμο κωμειδύλλιο με άσματα. Είναι μια εργασία κεφιού από όλους μας και μεγάλης αγάπης προς μια αισθητική όπου βασιλεύει η χάρις. Επίσης, είναι μια δουλειά τρυφερής νοσταλγίας για έναν κόσμο από τον οποίο έχει απομείνει μονάχα ένα υπέροχο άρωμα».

Scroll to top