19/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Φεστιβάλ Τήνου και φέτος με ποικίλες εκδηλώσεις

Μια βραδιά στην οδό Θόδωρου Αγγελόπουλου

      Pin It

Σε γραφική πλατεία στο χωριό Σμαρδάκιτο, θα μαζευτούν αύριο φίλοι και συνεργάτες του (Εύα Κοταμανίδου, Μαργαρίτα Μαντά, Ανδρέας Τσεκούρας), θα διηγηθούν ιστορίες, θα παίξουν μουσικές της Καραΐνδρου, θα δουν ανέκδοτο υλικό από τα γυρίσματα του «Θιάσου». Θα ακουστεί και η φωνή του Τεό

 

Αύριο το βράδυ, στις 8.30 μ.μ., στο Σμαρδάκιτο Τήνου, μπροστά σ' ένα δρόμο που φέρει το όνομα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, και σε μια γραφική πλατεία με πηγές και πολλά δέντρα, θα συναντηθούν συγγενείς, συνεργάτες, θαυμαστές και άνθρωποι του χωριού και του νησιού, να τιμήσουν με την παρουσία τους τον σκηνοθέτη, σαν μια κατάθεση ψυχής.

 

Η επωνυμία του δρόμου οφείλεται στην παρέμβαση δύο καλλιτεχνών που ζούσαν στο Σμαρδάκιτο την εποχή που ο μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης αποφάσισε να αφορίσει τον Τεό.

 

Στη βραδιά θα ακουστεί η φωνή του Θόδωρου Αγγελόπουλου να διαβάζει Σεφέρη. Η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου θα θυμηθεί στιγμές από τα πρώτα χρόνια της συνεργασίας της μαζί του.

 

Η Μαργαρίτα Μαντά, βοηθός του σε αρκετές ταινίες και δικός του άνθρωπος, θα αφηγηθεί εμπειρίες από τη συμπόρευσή τους στα γυρίσματα.

 

Η ορχήστρα δωματίου της φιλαρμονικής Σύρου, υπό τη διεύθυνση της Αλίς Λαμπάρς, θα ερμηνεύσει μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου από πολλές ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου. Ο Ανδρέας Τσεκούρας, που έπαιζε ακορντεόν στον «Θίασο» και σε άλλες ταινίες, θα ζωντανέψει μελωδικές στιγμές από τις δουλειές αυτές (μουσική Κηλαηδόνη, Χάλαρη, Καραΐνδρου).

 

Ηθοποιοί από το νησί θα διαβάσουν σύντομα αποσπάσματα από το βιβλίο της Μαργαρίτας Μαντά «Το πρώτο πράγμα που έφτιαξε ο θεός είναι το ταξίδι», κείμενα που αναφέρονται στα παρασκήνια από γυρίσματα των ταινιών.

 

Η βραδιά θα κλείσει με προβολή ανέκδοτου οπτικού υλικού, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά (αρχείο Γιάννη Φαλκώνη) και δείχνει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο να περπατά στον τόπο όπου γυρίστηκε ο «Θίασος» και να μιλά για τις επιθυμίες του και για τα όνειρά του. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 2283360216-7.

 

Το Φεστιβάλ της Τήνου έχει προγραμματίσει κι άλλες εκδηλώσεις. Στις 27 Ιουλίου, στις 20.30, στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού Τριαντάρος εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο «Στιγμές…» των Ιωάννας Παραβάλου και Μαριλένας Κατσίνη.

 

Περιλαμβάνει πενήντα «φωτογραφικές στιγμές», κυρίως από τα χωριά της Τήνου, αλλά κι από άλλες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Εικόνες που παίζουν με τα χρώματα, τις σκιές και το φως, ενώ προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν την ομορφιά του τόπου και να αναδείξουν χαρακτηριστικές λεπτομέρειές του.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Αυγούστου. Ωρες λειτουργίας: 20.00-23.00, καθημερινά. Πληροφορίες: 6977816397 (κ. Αντώνης Κωνσταντόπουλος, υπεύθυνος διοργάνωσης).

 

Το Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 21.00, μια «Ποιητική απόδραση» θα οργανωθεί στην πιάτσα της Τήνου. Θα διαβάσουν έργα τους οι ποιητές: Αλέξανδρος Ισαρης, Γιάννης Κακουλίδης, Ελσα Κορνέτη, Ανθή Μαρωνίτη, Γιώργος Μπλάνας, Γιάννης Πατίλης, Αλέκος Φλωράκης. Σαξόφωνο: Θωμάς Αλβέρτης.

 

 

Scroll to top