Cyprus-troika

19/07/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΣΚΛΗΡΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Απαίτηση τρόικας προς Κύπρο: Απελευθερώστε τα κλειστά επγγέλματα

Οι μηχανικοί αντέδρασαν έντονα σε ρυθμίσεις για αλλαγές στις τιμές που χρεώνουν. Η τρόικα έθεσε επιτακτικά στους δικηγόρους την απελευθέρωση των τιμών και το θέμα της διαφήμισης.
      Pin It

Λευκωσία – Ανταπόκριση Άκης Φάντης

Σκληρή φαίνεται να είναι η θέση της τρόικας στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων στην Κύπρο. Η στάση των πιστωτών φάνηκε κατά τη συνάντηση που είχαν με τον παγκύπριο δικηγορικό σύλλογο, ένα από τα επαγγέλματα που επηρεάζεται από τις μνημονιακές ρυθμίσεις που απαιτούνται από την τρόικα. Το μνημόνιο προνοεί το άνοιγμα των ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων όπως οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι με ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη διαφήμιση, την ελεύθερη εγκατάσταση και τον ανταγωνισμό.

Έντονη αντίδραση στις ρυθμίσεις

Οι μηχανικοί αντέδρασαν έντονα σε ρυθμίσεις για αλλαγές στις τιμές που χρεώνουν. Η τρόικα έθεσε επιτακτικά στους δικηγόρους, όπως και την προηγούμενη φορά, την απελευθέρωση των τιμών και το θέμα της διαφήμισης.

«Σε ότι αφορά το θέμα των τιμών φαίνεται ότι βρέθηκε κοινή συνισταμένη αλλά στο θέμα της διαφήμισης οι δικηγόροι συνεχίζουν να αισθάνονται έντονα», τόνισε ο Δώρος Ιωαννίδης, πρόεδρος του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου, σημειώνοντας ότι το επάγγελμα του δικηγόρου και η κουλτούρα που έχει εμπεδωθεί στον τόπο μας εδώ και δεκαετίες δεν επιτρέπουν τέτοιες ριζικές αλλαγές.

«Η δικαιοσύνη δεν εμπορευματοποιείται»

«Η αξίωση για απελευθέρωση των τιμών θα σημάνει ταυτόχρονα και την εμπορευματοποίηση του επαγγέλματος. Η δικαιοσύνη δεν εμπορευματοποιείται, αλλά οι τροϊκανοί επιμένουν», επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης. Για να προσθέσει ότι «η συζήτηση που αναπτύχθηκε με την τρόικα στο συγκεκριμένο αυτό θέμα ήταν επίμονη και σκληρή και θέλω να πιστεύω ότι το κλιμάκιο των δανειστών κατανόησε το πνεύμα και την ουσία της αντίδρασης μας. Εκτιμώ ότι οι πιστωτές έχουν πειστεί και ενδεχομένως το επίμαχο αυτό θέμα να μην επανέλθει στο τραπέζι».

Σε ότι αφορά στο θέμα της διαφήμισης των κλειστών επαγγελμάτων ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι «σε συνέχεια των προηγούμενων επαφών με την τρόικα ο σύλλογος έχει τροποποιήσει το καταστατικό και το κεφάλαιο δεοντολογίας και επιτρέψαμε κατά κάποιον τρόπο τη διαφήμιση. Αναμένουμε από την τρόικα να μελετήσει τις τροποποιήσεις για να μας δώσει την οριστική της απάντηση».

efsyn.gr

Scroll to top