13/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιμένει στη σιδηρά πειθαρχία το Βερολίνο

BΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου Η διαδικασία επαναγοράς του ελληνικού χρέους πήγε πολύ καλά σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, όμως το Γιούρογκρουπ και η τρόικα θα αποφασίσουν για το πότε θα εκταμιευθεί η δόση, ενώ το ύψος της παραμένει ανοιχτό. «Η διαδικασία επαναγοράς πήγε πολύ καλά και αυτό ήταν βασικό θέμα για εμάς. Το.
      Pin It

BΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Η διαδικασία επαναγοράς του ελληνικού χρέους πήγε πολύ καλά σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, όμως το Γιούρογκρουπ και η τρόικα θα αποφασίσουν για το πότε θα εκταμιευθεί η δόση, ενώ το ύψος της παραμένει ανοιχτό.

 

«Η διαδικασία επαναγοράς πήγε πολύ καλά και αυτό ήταν βασικό θέμα για εμάς. Το Γιούρογκρουπ θα αναλύσει τα στοιχεία και αυτά θα προστεθούν στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Το Γιούρογκρουπ και η Τρόικα θα αποφασίσουν για το πότε θα εκταμιευθεί η δόση και το ποιο θα είναι το ύψος της, ένα θέμα το οποίο είναι ακόμη ανοιχτό» δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Μαριάνε Κοτέ.

 

Κύκλοι της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης -σε σχετική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στη γερμανική πρωτεύουσα- δήλωσαν ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής δεν θα λάβει σημαντικές αποφάσεις, αλλά θα επικεντρωθεί στη δουλειά που πρέπει να γίνει στους επόμενους μήνες.

 

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι οι διαβουλεύσεις, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, δεν έχουν προχωρήσει αρκετά. Χαρακτήρισε ασαφείς τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, για την τραπεζική ένωση, καθώς η Γερμανία επιθυμεί πιο δεσμευτικές συμφωνίες στην οικονομία.

 

Ο αξιωματούχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επισήμανε συγκεκριμένα: «Μιλώντας ειλικρινά, εξεπλάγην που όλοι πάντα επιθυμούν να συζητούν για το πώς και πού μπορούν να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα».

 

Η θέση του Βερολίνου παραμένει αταλάντευτη, σε ό,τι αφορά τα αίτια της κρίσης. Σύμφωνα με όσα λένε στο Βερολίνο, η δημοσιονομική πειθαρχία και η μείωση των χρεών είναι οι δύο βασικοί μοχλοί που θα φέρουν την ανάπτυξη.

 

«Δεν συμφωνούμε με τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», λένε οι κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο και συνεχίζουν: «Η καρδιά του προβλήματος της κρίσης είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας χωρών της ευρωζώνης και όχι οι πόροι που διατίθενται. Η λύση δεν είναι η αύξηση των πόρων. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα συμφωνιών για τον οικονομικό και πολιτικό συντονισμό της Ε.Ε. και κατόπιν μηχανισμούς κυρώσεων και εποπτείας».

 

Σε ό,τι αφορά την κρίση, οι παραπάνω πηγές υπογραμμίζουν ότι «είμαστε στο μέσο της διαδικασίας για να βγούμε από την κρίση. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο συναγερμός έληξε».

 

Σχετικά με τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε. για να βγει από την κρίση, η γερμανική αντιπολίτευση έχει τελείως διαφορετική γνώμη από αυτήν της κυβέρνησης.

 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες οι υποψήφιοι καγκελάριοι των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ και Γιούργκεν Τριτίν των Πρασίνων, παρουσίασαν σχέδιο με το οποίο φιλοδοξούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να μη γίνονται «όμηροι» των τραπεζών, όταν οι τελευταίες έχουν κεφαλαιακά προβλήματα.

 

Ζητούν τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής αρχής για τη στήριξη των τραπεζών, ώστε να μην πληρώνουν τις ζημιές τους οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

 

Σε ερώτηση που τους τέθηκε σχετικά με το θέμα της Ελλάδας και για το ποιες είναι οι θέσεις τους σε ό,τι αφορά το πρόβλημα αυτό, ο Γιούργκεν Τριτίν εκ μέρους και των δύο είπε πως «δεν ξέρουμε για το πότε θα πραγματοποιηθεί ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Σίγουρο είναι για εμάς ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής δεν επαρκούν για να στηριχθεί η Ελλάδα».

 

Ο ίδιος χαρακτήρισε εντελώς λανθασμένη την πολιτική που ακολουθήθηκε στη χώρα μας και είπε:

 

«Στο θέμα της Ελλάδας η γερμανική κυβέρνηση επικεντρώθηκε στις περικοπές και στη λιτότητα. Δεν έγινε στόχος της το πώς η Ελλάδα θα αυξήσει τα έσοδά της, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ύφεση και τα χρέη. Για τον λόγο αυτόν, εμείς υποστηρίζαμε πάντα ότι πρέπει να δοθεί επιμήκυνση στην Ελλάδα και ζητήσαμε και λιγότερη λιτότητα.

 

Τις απόψεις αυτές τις υιοθέτησε τώρα με μεγάλη καθυστέρηση η κυρία Μέρκελ. Η κυβέρνηση Μέρκελ στερείται ευρωπαϊκής προοπτικής στην πολιτική της. Εντοπίζει το πρόβλημα μόνον στα χρέη. Είναι και αυτό ένα πρόβλημα, αλλά η κρίση ξεκίνησε από οικονομικές ανισότητες, κρίση του οικονομικού συστήματος και των τραπεζών. Και η Μέρκελ ακολούθησε μια τελείως αντι-αναπτυξιακή πολιτική».

Scroll to top