ΙΤΑΛΙΑ Η πρόταση μομφής Γκρίλο και Αριστεράς εναντίον του αντιπροέδρου Αλφάνο δεν πέρασε, αλλά η εικόνα της κυβέρνησης έχει υποστεί καίρια πλήγματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Η «εγχείρηση» πέτυχε, ο «ασθενής»… χαροπαλεύει! Κάπως έτσι ερμηνεύεται το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην ιταλική Γερουσία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι Γκριλίνι και το αριστερό SEL κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Εσωτερικών και δεξιού χεριού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι…
Με 226 ψήφους κατά -χάρη στη σύμπραξη Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς- μόλις 55 υπέρ και 13 αποχές, η πρόταση μομφής δεν πέρασε. Ο Αντζελίνο Αλφάνο παραμένει στο πόστο του. Και η κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα απέφυγε ακόμη μία φορά την κατάρρευσή της.
Ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός φρόντισε εξάλλου να μην αφήσει περιθώρια στους γερουσιαστές -κυρίως στο ίδιο του το κόμμα- ανάγοντας την ψηφοφορία «σε μια νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω». Ομως, η θρυαλλίδα της νέας πολιτικής κρίσης στη Ρώμη -ήτοι το σκάνδαλο Σαλαμπάγεβα, με την παράνομη απέλαση της συζύγου και της 6χρονης κόρης του Καζάκου αντιφρονούντος ολιγάρχη Μουχτάρ Αμπλιαζόφ πίσω στην Αστάνα- κάθε άλλο παρά έχει σβήσει!
Παρά τους συναινετικούς τόνους της συγκυβέρνησης, η διεθνής εικόνα της Ιταλίας έχει υποστεί σοβαρότατο πλήγμα. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει στο εσωτερικό και με την αξιοπιστία των πολιτικών της ανδρών. Πίσω από τα χειροκροτήματα του κυβερνητικού μπλοκ, στη Γερουσία ακούγονταν ξεκάθαρα οι «τριγμοί» στη συνοχή του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς ορισμένα μέλη της πτέρυγας του «δελφίνου» Ματέο Ρέντζι επέλεξαν την αποχή. Ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί στο κεντροδεξιό PDL που είπαν με σφιγμένα τα δόντια το «όχι» στην καθαίρεση του υπουργού και γ.γ. του κόμματός τους και τώρα εμφανίζονται -στο εσωκομματικό πεδίο- με διαθέσεις ανάλογες με εκείνης της «αχλάδας» που έχει πίσω την… ουρά.
«Η υπόθεση Σαλαμπάγεβα αποτελεί όνειδος για τη Ρώμη, προκαλώντας την απερίφραστη καταδίκη από τον ΟΗΕ. Η Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε., οφείλει να προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι να παραδίδει αθώους στα χέρια αδίστακτων καθεστώτων», σχολιάζουν οι Financial Times. «Παραδόξως, κανείς δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη γι’ αυτήν τη χονδροειδέστατη γκάφα. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι ο Αλφάνο δεν ήταν ενήμερος για τα γεγονότα, αυτό συμβαίνει ότι δεν ελέγχει το υπουργείο του! Πέντε μήνες μετά τις χαώδεις εκλογές και εν μέσω βαθιάς ύφεσης, η Ιταλία δεν μπορεί να αντέξει ακόμη μία πολιτική κρίση. Ωστόσο, η αξιοπιστία της κυβέρνησης θα δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα, εάν κανείς δεν πάρει την ευθύνη. Θα ήταν σώφρον ο Αλφάνο να κάνει πέρα και να αφήσει το πόστο του σε ένα άλλο στέλεχος της Κεντροδεξιάς».
Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον όχι επί του παρόντος, εκτιμά σε άρθρο του ο συνιδρυτής και εκδότης της Repubblica, Εβγκένιο Σκάλφαρι. «Ο Αλφάνο δεν θα παραιτηθεί, επειδή ο Μπερλουσκόνι τού λέει να μείνει στο πόστο του και ο Ενρίκο Λέτα θέλει να αποφύγει την κυβερνητική κρίση που θα ξεσπούσε, εάν ο πρωθυπουργός έπαυε τον αντιπρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου. Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και στο Δημοκρατικό Κόμμα. Αν και τα στελέχη του θεωρούν τον Αλφάνο υπεύθυνο για ό,τι συνέβη, η κομματική ηγεσία αποφάσισε να κλείσει τη μύτη [στον πολιτικό κακοφορμισμό] και να μην ψηφίσει την πρόταση μομφής κατά του υπουργού, προκειμένου να αποφευχθούν η κυβερνητική κρίση και οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, στις αγορές, στη θέση της Ιταλίας στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, οι συνέπειες αυτών των επιλογών θα επιφέρουν βαθιά κρίση στην κυβέρνηση και στο Δημοκρατικό Κόμμα, η βάση του οποίου είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με ό,τι έγινε και κυρίως με ότι δεν έγινε», γύρω από αυτό το θέμα.
Οσο για τον Μπερλουσκόνι; «Τον γνωρίζω 40 χρόνια», γράφει ο Σκάλφαρι. «Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του να φύγει ο Αλφάνο από την κυβέρνηση και να αντικατασταθεί από ένα άλλο πρόσωπο της επιλογής του, το οποίο θα είναι καταλληλότερο για την κυβερνητική θέση. Για τον καβαλιέρε, άλλωστε, είναι επίσης προς το συμφέρον του η κυβέρνηση Λέτα να συνεχίσει το έργο της, σίγουρα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από την ύφεση. Υπό αυτή την έννοια, τον συμφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα να μη γίνει ξέφραγο αμπέλι, όπως θα συμβεί εάν παραμείνει ο Αλφάνο στην κυβέρνηση. Εάν κινηθεί έτσι ο Μπερλουσκόνι, τότε θα είναι η πρώτη φορά που τα συμφέροντά του θα ταυτιστούν με αυτά της χώρας». Μπορεί βέβαια από την άλλη ο χρόνος και οι εξελίξεις στην οικονομία να θάψουν και αυτό το σκάνδαλο κάτω από το «χαλί»…