21/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τη Δευτέρα προβάλλεται στο Μπενάκη το ντοκιμαντέρ «Ο Bruce Springsteen κι εγώ»

Είναι τρελοί οι φαν του Μπρους

      Pin It

Σε παγκόσμια πρεμιέρα, η ταινία γυρίστηκε από την ομάδα του Ρίντλεϊ Σκοτ και παρουσιάζει τη ζωή και τις εμπειρίες των οπαδών του που τον ακολουθούν σε όλες του τις συναυλίες ανά τον κόσμο. Εχουμε κι εμείς εδώ τους Ελληνες No Surrender. Θα μιλάει κάποιος από αυτούς στην κάμερα;

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Tη Δευτέρα το βράδυ ο Μπρους Σπρίνγκστιν δεν παίζει κάπου live – την Τρίτη θα βρίσκεται στο Λιντς. Τη Δευτέρα το βράδυ εμείς θα τον δούμε, πάντως… ζωντανά, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Θα έχουμε προβολή, μετά μουσικής, με το ντοκιμαντέρ «Ο Bruce Springsteen κι εγώ», μια παραγωγή του Ρίντλεϊ Σκοτ. Και μάλιστα σε παγκόσμια πρεμιέρα. Αφού δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε live στη χώρα μας τον ίδιο τον Μπρους Σπρίνγκστιν, ας αρκεστούμε στις ταινίες που τον αφορούν.

 

Ωστόσο έχουμε δύο ενστάσεις για το συγκεκριμένο. Η πρώτη και πιο ανώδυνη έχει να κάνει με το γεγονός πως το ντοκιμαντέρ προβάλλεται χωρίς ελληνικούς υπότιτλους. Δεν είναι και τόσο τραγικό αυτό, άλλωστε για μουσική μιλάμε, που δεν χρειάζεται «μεταφράσεις», απλώς σας ενημερώνουμε ώστε να το γνωρίζετε. Η δεύτερη ένστασή μας έχει να κάνει με την τιμή του εισιτηρίου. Μα, 10 ευρώ για ένα φιλμ; Ούτε σε κινηματογράφο της Νέας Υόρκης να ήμασταν. Τουλάχιστον τα μισά έπρεπε να στοιχίζει, 5 ευρώ.

 

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις αντιδράσεις, τις απόψεις και τις εμπειρίες φανατικών οπαδών του Μπρους. Αυτοί δημιούργησαν το φιλμ στην ουσία με τη βοήθεια των κινηματογραφιστών της ομάδας του Ρίντλεϊ Σκοτ. Περιέχει σπάνιο οπτικό αρχειακό υλικό από τις συναυλίες σαράντα και πλέον χρόνων, μαρτυρίες, συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, τραγούδια, απρόοπτα κ.ο.κ. Δεν ξέρω ποιους οπαδούς έχει επιλέξει ο Ρίντλεϊ και η παρέα του, αν δεν πήραν όμως κόσμο και από το ελληνικό φαν κλαμπ του Μπρους, το Nο Surrender, τότε κάθε εμπειρία θα μοιάζει ανολοκλήρωτη.

 

Τι εστί Nο Surrender; Ενα μικρό σε αριθμό μελών αλλά πολύ ενεργό φαν κλαμπ με τρελαμένους οπαδούς του Μπρους Σπρίνγκστιν. Σκεφτείτε πως όταν αυτός βρίσκεται σε ευρωπαϊκή περιοδεία, τον ακολουθούν κατά πόδας. Μπορεί να πάνε στη σειρά ακόμα και σε 10 διαφορετικές συναυλίες του μερικοί εξ αυτών. Παίρνουν κι εκείνα τα απαραίτητα βραχιολάκια με τα οποία έχεις το δικαίωμα να μπαίνεις μπροστά μπροστά και τον απολαμβάνουν από απόσταση αναπνοής.

 

Οι συναυλίες του Μπρους Σπρίνγκστιν είναι μοναδικές. Φέτος γυρνάει την Ευρώπη με το Wrecking Ball, του τελευταίου του άλμπουμ. Είναι το δεύτερο καλοκαίρι στη σειρά που μας έρχεται ο Μπρους, ταξίδεψα κι εγώ πέρυσι μέχρι τη Φλωρεντία για να τον δω live. Τρεις ώρες έπαιξε, μέσα στη βροχή, στο γήπεδο της Φιορεντίνα. Μούσκεμα κι αυτός μέχρι το κόκαλο όπως κι όλοι εμείς, έβγαινε επίτηδες από την προστατευμένη σκηνή στη βροχή. Και όλες του οι συναυλίες ήταν και είναι συναυλίες-Μπεν Χουρ. Εφτασε να παίξει -το ρεκόρ- μέχρι και 4 ώρες κι ένα τέταρτο! Χωρίς να φύγει ούτε ένα λεπτό. Αυτά προφανώς θα δείχνει το «Ο Bruce Springsteen κι εγώ» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

 

Να σας πω κι εγώ μια ιστορία -σαν εκείνες του ντοκιμαντέρ- ώστε να καταλάβετε τι σημαίνει Μπρους. Σε κάθε περιοδεία του ισχύει και διαφορετικό σύστημα για τους 500 τυχερούς που θα κερδίσουν τα πολυπόθητα βραχιολάκια ώστε να βρεθούν μπροστά. Σε κάποιες από αυτές, λοιπόν, τα έπαιρναν οι 500 πρώτοι. Οπότε έβλεπες φαν του Μπρους, φυσικά και κάποιους δικούς μας από το No Surrender, να κατασκηνώνουν έξω από τα στάδια από το προηγούμενο βράδυ. Ετσι και στο Σαν Σίρο στο Μιλάνο, μια φορά. Στις 9 το πρωί, λοιπόν, οι 500 πρώτοι μπήκαν στο στάδιο χαρούμενοι πια και με σκοπό να μείνουν εκεί μέχρι και το βράδυ. Σκεφτείτε λοιπόν την έκπληξή τους όταν γύρω στις 12 το μεσημέρι εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά τους ο ίδιος ο Σπρίνγκστιν και με αφορμή το sound-check έπαιξε αποκλειστικά γι' αυτούς ένα σετ μιάμισης ώρας περίπου. Δεν θα το ξεχάσουν ποτέ, εννοείται. Thanx for the music, Bruce.

 

[email protected]

 

……………………………………….

 

 
INFO: Δευτέρα 22 και Πέμπτη 25 Ιουλίου: 21.00. Μουσείο Μπενάκη, Κτ. Πειραιώς, Γκάζι – Βοτανικός – Κεραμεικός, Πειραιώς 138, 210 345 3111. Εισιτήρια προβολών: 10 ευρώ (κανονικό) /15 ευρώ (VIP – διατίθενται ανά δύο άτομα) – περιλαμβάνεται ένα δωρεάν ποτό. Ταμεία: Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας | Πειραιώς 138), καταστήματα Public.

 

 

Scroll to top