21/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ – ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΥΡΟΥΝΔΗΣ

«Επιχειρήθηκε η καταστροφή της ζωής μας»

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

«Οι αστυνομικοί που έκαναν να κλαίει μια 16χρονη βασανισμένη κοπέλα στέκονταν χθες προσοχή μπροστά στον κ. Σόιμπλε, εξαιτίας του οποίου κλαίνε καθημερινά χιλιάδες Ελληνες». Με αυτή την τόσο χτυπητή αντίθεση, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Σπύρος Μαρκέτος, και ο δικηγόρος Μπάμπης Κουρουνδής κατήγγειλαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τη στάση της ΕΛ.ΑΣ., της εισαγγελίας και της κυβέρνησης απέναντι σε μια ανήλικη αλλοδαπή πολιτική πρόσφυγα και δύο αγωνιστές του αντιρατσιστικού κινήματος.

 

Η 16χρονη Σομαλή συνελήφθη αρχικά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ προσπάθησε να ταξιδέψει στη Γαλλία με πλαστό διαβατήριο, διαθέτοντας όμως «ροζ κάρτα» έπειτα από αίτηση πολιτικού ασύλου, και στη συνέχεια συνελήφθησαν επειδή τη συνόδευαν οι κύριοι Μαρκέτος και Κουρουνδής, αμφότεροι μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

 

«Δεν με εξέπληξε αυτό που συνέβη, είναι καθημερινό. Απλώς τα θύματα της αστυνομικής σκευωρίας έτυχε να είναι δύο άτομα με δημόσια παρουσία. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Επιχειρήθηκε η καταστροφή των ζωών μας από μηχανισμούς που θεωρητικά είναι ταγμένοι να υπηρετούν τον πολίτη, αλλά στην πράξη είναι μηχανισμοί τρομοκρατίας. Πρέπει να πάρουν θέση σε όλα αυτά οι διανοούμενοι, οι οποίοι έχουν επιδείξει ανεπίτρεπτο εφησυχασμό μέχρι στιγμής», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Σπύρος Μαρκέτος.

 

«Ηρθε στη χώρα μας ο Σόιμπλε, που έχει καταστρέψει τις ζωές των Ελλήνων. Αυτός έπρεπε να είναι ο ανεπιθύμητος και όχι η 16χρονη από τη Σομαλία, που έφυγε από έναν εμφύλιο πόλεμο και ήρθε στην υποτιθέμενα πολιτισμένη Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση μεταμορφώνεται σε φρούριο και στήνει ένα νέο απαρτχάιντ απέναντι στους μετανάστες. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια στοχευμένη πολιτική, να πληρώσουν οι μετανάστες την αποτυχημένη πολιτική για την οποία ευθύνονται οι τράπεζες», είπε ο κ. Κουρουνδής.

 

Σε ανάλογο ύφος και η τοποθέτηση της πολιτευτού του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγήτριας Νομικής του ΑΠΘ, Ιφιγένειας Καμτσίδου, που τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. «Ο φόβος που διασπείρει η κυβέρνηση είναι το χαρακτηριστικό άσκησης της πολιτικής της εξουσίας. Το Σύνταγμα, αν και δεν έχει καταργηθεί, υφίσταται καθημερινά πλήγματα, που εξοικειώνουν τον πολίτη, ακόμη και τον νομικό, στην παραβίαση του Συντάγματος. Η πολιτική εξουσίας ασκείται πέρα απ’ ό,τι αυτό ορίζει», είπε.

 

Μετά την περιπέτειά της, η άτυχη Σομαλή, αντί να φύγει στο Παρίσι για να βρει τους συγγενείς της, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου φιλοξενείται στο καταφύγιο μιας ΜΚΟ για τους πρόσφυγες.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

 

Scroll to top