Pin It

Με έναν πυροβολισμό στην πλάτη, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών, έληξε το «ζήτημα τιμής» για την αστυνομία

 

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Με μια σφαίρα που μπήκε από την αριστερή πλευρά της πλάτης και κτύπησε την καρδιά κόβοντας το νήμα της ζωής του 36χρονου Μαριάν Κολά, πήρε τέλος χθες για τους αστυνομικούς το «ζήτημα τιμής» στο οποίο είχαν αναγάγει τη σύλληψη του «αρχηγού» των δραπετών των φυλακών Τρικάλων, μετά τον χαμό του υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου στις 17 Ιουνίου κατά τη διάρκεια ελέγχου στο Δίστομο Βοιωτίας.

 

Ο καταζητούμενος, «νεκρός ή ζωντανός» σύμφωνα με τους άγραφους «νόμους» των αστυνομικών αρχών της υφηλίου, κακοποιός, μαζί με τον 27χρονο συνεργό του Ιλίρ Κούπα, επιχείρησε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες να διαφύγει στη χώρα του. Αλλά στο γνωστό πέρασμα εμπόρων ναρκωτικών λίγο έξω από το χωριό Βροσίνα, κοντά στη γέφυρα στη συμβολή των ποταμών Καλαμά και Ζαλογγοπόταμου, οι άνδρες μια ομάδας ΕΚΑΜ είχαν στήσει από μέρες καρτέρι. Οταν μέσα στην ομίχλη που επικρατούσε εκείνη την ώρα στην περιοχή ξεπρόβαλαν μπροστά τους δυο ανθρώπινες μορφές και δέχθηκαν τα πυρά τους, δεν δίστασαν να πυροβολήσουν.

 

Οπως διαπίστωσε από τη νεκροψία ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, ο θάνατος του Μαριάν Κολά επήλθε από το τυφλό τραύμα που του προκάλεσε μία και μόνο σφαίρα που ο 36χρονος δέχθηκε στην πλάτη, κτύπησε την καρδιά και κατέληξε στο αριστερό μέρος του σώματος. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο καταζητούμενος, αφού είχε πυροβολήσει τέσσερις φορές με το Καλάσνικοφ -τόσοι εξάλλου κάλυκες βρέθηκαν στο σημείο όπου έπεσε νεκρός-, στράφηκε για να γυρίσει και να κρυφτεί στο δάσος και τότε δέχθηκε τον πυροβολισμό από τους ΕΚΑΜίτες που βρίσκονταν σε απόσταση 20-30 μέτρων.

 

Ωστόσο, μια από τις σφαίρες των κακοποιών είχε κτυπήσει στο γόνατο έναν από τους αστυνομικούς, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και παρέμεινε για νοσηλεία χωρίς η κατάσταση της υγείας του να εμπνέει ιδιαίτερες ανησυχίες. Στο μεταξύ, ο δεύτερος κακοποιός κατάφερε να διαφύγει και ώς αργά το βράδυ διεξάγονταν έρευνες για τον εντοπισμό του. Κάτι που οι αστυνομικοί θεωρούσαν θέμα ωρών να γίνει, καθώς εικάζεται ότι ο 27χρονος Κούπα είχε τραυματιστεί.

 

Το ότι ο 36χρονος ήταν καλοξυρισμένος και ανάμεσα στα πράγματά του βρέθηκε μαγειρεμένο φαγητό κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι οι δυο καταζητούμενοι κρύβονταν σε σπίτι συνεργού τους στην περιοχή, τον οποίον και επιχειρούν να εντοπίσουν.

 

Ο Μαριάν Κολά, που κατά τους αστυνομικούς είχε διαφύγει στη χώρα μας λόγω της δολοφονίας αντιδίκου του στο πλαίσιο της γνωστής αλβανικής βεντέτας, του «κανούν», αρχικά έκανε περιστασιακές εργασίες ώσπου άρχισε τις ληστείες. Στις 23 Νοεμβρίου 2009, οπλισμένος με χειροβομβίδα, απέδρασε από το Αστυνομικό Τμήμα Θήβας όπου είχε μεταφερθεί από τις φυλακές Γρεβενών για να δικαστεί για τις ληστείες. Συνελήφθη στις 16 Φεβρουαρίου 2010 μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στον Βύρωνα. Τότε από πυρά των αστυνομικών είχε σκοτωθεί ο 25χρονος Αλβανός υδραυλικός Νίκολα Τόντι. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα Καλάσνικοφ, ένα πιστόλι Γκλοκ που είχε κλαπεί από τους αστυνομικούς στο Δίστομο και μια αυτοσχέδια χειροβομβίδα.

 

Πλούσιο βιογραφικό

 

Η ομάδα των Αλβανών κακοποιών που δραπέτευσε στις 22 Μαρτίου από τις φυλακές Τρικάλων με «αρχηγό» τον Κολά βαρύνεται για τον θάνατο από εξοστρακισμό σφαίρας μιας 25χρονης υπαλλήλου ξενοδοχείου έξω από τα Ισθμια και για εκείνον του υπαρχιφύλακα στο Δίστομο, που είχε πυροβολήσει ένας από τους πέντε δράστες στο πόδι, με συνέπεια να υποκύψει από ακατάσχετη αιμορραγία. Το 40ήμερο μνημόσυνο, μάλιστα, του Γιώργου Ανδριτσόπουλου τελέστηκε χθες στο Αγρίνιο από όπου καταγόταν. Τραγικά πρόσωπα, η σύζυγός του και τα δυο παιδιά του, ενώ το νεογέννητο τρίτο οι συγγενείς δεν το πήγαν στην εκκλησία.

 

 

 

Scroll to top