→GREENPEACE. Οπως προκύπτει από δεύτερο κύκλο αναλύσεων σε 34 δείγματα λαχανικών και φρούτων, εντοπίστηκαν 32 εξαιρετικά τοξικά χημικά
Δεκάδες φυτοφάρμακα που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας -πολλά από αυτά απαγορευμένα εντός της Ε.E.- καταλήγουν στο πιάτο μας, όπως προκύπτει από τον δεύτερο κύκλο αναλύσεων που πραγματοποίησε η Greenpeace.
Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 έγιναν αναλύσεις σε 34 δείγματα 11 λαχανικών και φρούτων ευρείας κατανάλωσης τα οποία πωλούνται στην ελληνική αγορά. Στα δείγματα εντοπίστηκαν υπολείμματα από 32 εξαιρετικά τοξικά φυτοφάρμακα που είναι πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Ενα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα αφορά τα χημικά κοκτέιλ (παράλληλη χρήση πολλών φυτοφαρμάκων στο ίδιο φρούτο ή λαχανικό). Στα 4 δείγματα μήλων εντοπίστηκαν 17 διαφορετικές δραστικές ουσίες, με το ένα δείγμα να συγκεντρώνει 9 από αυτές ταυτοχρόνως. Σε ένα μόνο δείγμα αχλαδιών βρέθηκαν 6 δραστικές ουσίες. Στα 4 δείγματα κερασιών βρέθηκαν συνολικά 7 δραστικές ουσίες και 4 ουσίες στα 2 δείγματα ντομάτας. Πάνω από τις μισές δραστικές ουσίες που εντοπίστηκαν στο σύνολο των δειγμάτων είναι διασυστηματικές, δηλαδή δεν παραμένουν μόνο στον εξωτερικό φλοιό αλλά εισχωρούν στους ιστούς, φρούτων και λαχανικών. Επιπλέον, οκτώ από τις δραστικές ουσίες που βρέθηκαν είναι πολύ επικίνδυνες για τις μέλισσες, με 5 να ανήκουν στην κατηγορία των νεονικοτινοειδών, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό αφού επτά στα δέκα λαχανικά και φρούτα εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών.
Η Greenpeace απαιτεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαγορεύσει οριστικά όλα τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας και βάζουν σε κίνδυνο τις μέλισσες, και να στηρίξει τη βιώσιμη γεωργία στην Ελλάδα. Εξάλλου, καλεί τους καταναλωτές να προτιμούν τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους και να επιλέγουν τοπικά είδη.
Τάσος Σαραντής