ΑΠΕ-ΜΠΕ

22/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαύρος Σεπτέμβρης για τον Σαμαρά

Το πολυνομοσχέδιο πέρασε, τα δύσκολα έρχονται. Μπορεί οι μέρες του Αυγούστου να αποδειχτούν ήσυχες, αλλά ο Σεπτέμβριος προβλέπεται θερμός για τη δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά.
      Pin It

Η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει εντονότερες πιέσεις της τρόικας για τα έσοδα μετά τις γερμανικές εκλογές αλλά και ισχυρές αντιδράσεις για τη φορολογική λαίλαπα και τις απολύσεις καθηγητών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων

 

Της Αλίκης Μάτση

 

Το πολυνομοσχέδιο πέρασε, τα δύσκολα έρχονται. Μπορεί οι μέρες του Αυγούστου να αποδειχτούν ήσυχες, αλλά ο Σεπτέμβριος προβλέπεται θερμός για τη δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά.

 

Ο πρωθυπουργός ευελπιστεί στις 8 Αυγούστου να λάβει τα εύσημα και διά στόματος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ώστε να μπορεί να παίξει το χαρτί της ανόδου της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.

 

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος αλλά και οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά έχουν επίγνωση ότι η εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, κυρίως στον τομέα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων -διαθεσιμότητα και απολύσεις δηλαδή- όσο και κυρίως στον τομέα των εσόδων, δεν προοιωνίζονται δρόμο στρωμένo με ρόδα.

 

Η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ

 

Αντιθέτως. Με δεδομένη την εύθραυστη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όπως απεδείχθη και από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουν με πολύ προσεκτικά βήματα, αν θέλουν τη μακροημέρευση της κυβέρνησής τους.

 

Η κινητικότητα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ει δυνατόν και πριν από τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Κι αυτό, διότι αμέσως μετά η κυβέρνηση θα περάσει και πάλι από την κρησάρα της τρόικας. Και αν ο Αύγουστος δεν προσφέρεται, ο Σεπτέμβριος είναι «επίφοβος» για κοινωνικές εκρήξεις. Η ΟΛΜΕ έχει προειδοποιήσει ότι η διαθεσιμότητα τόσων χιλιάδων καθηγητών δεν θα περάσει έτσι, ανάλογη αναμένεται να είναι και η στάση της ΑΔΕΔΥ.

 

Η φορολογική λαίλαπα που επίκειται δεν μπορεί να αφήσει εξάλλου αδιάφορους τους πολίτες που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βγάλουν χρήματα που… δεν έχουν. Εξ ου και ο τομέας των εσόδων αποτελεί ένα τεράστιο αγκάθι, αφού βάσει των προαπαιτούμενων η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στους εταίρους ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και, ει δυνατόν, πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Κυπριακό και Σκοπιανό θα ανοίξουν επίσης και μάλιστα εντός του Αυγούστου, αφού και τα δύο θέματα θα συζητηθούν στη συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά στον Λευκό Οίκο. Και είναι αρκετοί στη Ν.Δ. με το όπλο παρά πόδα, αν οι εξελίξεις δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.

 

Κατόπιν αυτών, φαίνεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Βενιζέλος και Σαμαράς να συνάπτουν «ιερή συμμαχία». Πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον φέρουν το μέγαρο Μαξίμου να «επιτρέπει» στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να καρπώνεται και στο εγγύς μέλλον -κάτι που ήδη έκανε με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση- τυχόν κυβερνητικές επιτυχίες.

 

Η απειλή των εκλογών

 

Με αυτό τον τρόπο, πιστεύουν, θα καταφέρει να κρατήσει τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, παρά το ότι στο πολυνομοσχέδιο υπήρξαν δύο ισχυρές διαρροές, του Π. Κουκουλόπουλου και του Απ. Κακλαμάνη.

 

Διαφορετικά υπάρχει και η «απειλή» των εκλογών. Αλλωστε δημόσια ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος επέσεισε το χαρτί των εκλογών ήδη πριν από την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή. Και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εξακολουθούν να διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του έναντι των εταίρων.

 

Κι αν πριν από λίγο καιρό ο κ. Σαμαράς έλεγε στους βουλευτές του ότι, αν ξεπεράσουμε τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε, τώρα φαίνεται πλέον να υιοθετείται, παραφρασμένο ολίγον, το τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου: Το χειμώνα τούτο άμα τον πηδήξαμε γι’ άλλα τρία χρόνια, άιντε καθαρίσαμε…

Scroll to top