→Η Ιαπωνία «συστήνει» στη Βρετανία να… μείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να μην απειληθούν οι επενδύσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο
Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
Με έγγραφό της προς το Φόρεϊν Οφις, η ιαπωνική κυβέρνηση τονίζει πως «αν η Βρετανία φύγει από την Ε.Ε. θα βάλει σε σοβαρό κίνδυνο τις ιαπωνικές επενδύσεις στη χώρα». Αυτό αποκαλύπτει χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Times».
Οι Ιάπωνες επισημαίνουν ότι «βλέπουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά». Γι’ αυτό άλλωστε 1.300 ιαπωνικές εταιρείες έχουν επενδύσει στη Βρετανία. Επειδή «είναι μέλος της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε.» επισημαίνει η ιαπωνική κυβέρνηση. Οι εταιρείες αυτές έχουν δημιουργήσει 130.000 θέσεις εργασίας, «πολύ περισσότερες από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη», τονίζεται στο έγγραφο.
Ουσιαστικά αυτό που υποστηρίζουν οι Ιάπωνες είναι πως αν η Βρετανία φύγει από την Ε.Ε. τότε όλες οι ξένες εταιρείες που παράγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εξάγουν από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να πληρώνουν δασμούς που τώρα δεν καταβάλλουν χάρη στην ενιαία αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων στη Βρετανία ανήκουν στην Toyota και τη Nissan. Μόνον αυτές οι δύο εταιρείες απασχολούν πάνω από 9.000 άτομα.
Βέβαια από την άλλη, οι Ιάπωνες με το εν λόγω έγγραφο υποδεικνύουν στους Βρετανούς την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν. «Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. όσο ποτέ άλλοτε. Σε αυτό το πλαίσιο περιμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μια δυνατή φωνή και να συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο μέσα στην Ε.Ε.», γράφεται στο επίμαχο έγγραφο. Για κάποιους η παράγραφος αυτή αποτελεί ξεκάθαρη «επέμβαση» στα εσωτερικά της γηραιάς Αλβιώνος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αργά χθες το βράδυ έκαναν λόγο για «απαράδεκτη», «άκομψη», «άστοχη» επιστολή που «δεν βοηθάει ούτε τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά ούτε και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το δημοψήφισμα της παραμονής ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε.».
Στην πραγματικότητα δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία επεμβαίνει σε κάποιο σοβαρό εσωτερικό θέμα της γηραιάς Αλβιώνος. Οταν είχε κορυφωθεί η συζήτηση για τη συμμετοχή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στο ευρώ, προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990, τότε Ιάπωνες επιχειρηματίες πίεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να πει «ναι» στο ενιαίο νόμισμα. Προφανώς τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολλαπλά για την ιαπωνική οικονομία.
Το θέμα της παραμονής ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε. έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα τώρα πια, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος πιέζουν, όσο ποτέ άλλοτε, τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ενας από τους λόγους είναι και το γεγονός ότι το Εθνικό Κόμμα Ανεξαρτησίας έχει αυξήσει γεωμετρικά τα ποσοστά του. Πρόκειται για ένα ακροδεξιό κόμμα που πρώτη προτεραιότητά του έχει θέσει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Αποτέλεσμα της πίεσης αυτής ήταν να δεσμευτεί ο Ντέιβιντ Κάμερον πως «το 2017 θα διεξαγάγει δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές».
Εξάλλου, αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα πολύμηνης έρευνας με τίτλο «Κατανομή αρμοδιοτήτων». Η έρευνα αυτή ουσιαστικά εξετάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε.