Pin It

Σχέδιο άμεσης κάλυψης της «τρύπας» των εσόδων από τον ΦΠΑ, που για τον Ιούλιο προσεγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ από 110 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, επιστρατεύει η κυβέρνηση καθώς η μείωση του φόρου στο 13% αποτελεί ισχυρό κίνητρο στο να διευρυνθεί από την έξαρση της φοροδιαφυγής το επόμενο διάστημα.

 

Στο υπουργείο Οικονομικών είναι ορατός ο κίνδυνο να μην επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 8 δισ. ευρώ από ΦΠΑ μέχρι το τέλος του έτους καθώς αρκετοί εστιάτορες δεν κόβουν αποδείξεις.

 

Σε αυτό το πλαίσιο έχει εκπονηθεί σχέδιο από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη το οποίο ξεκινά με έρευνες σε τουριστικούς προορισμούς και φτάνει μέχρι και τις αγορές προϊόντων μέσω Διαδικτύου με προπληρωμένες κάρτες.

 

Το σχέδιο ενίσχυσης των εσόδων από τον ΦΠΑ θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο που θα αφορά το διάστημα Αύγουστος-Οκτωβρίος 2013 θα βασιστεί στους ελέγχους του ΣΔΟΕ και στις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

Και το δεύτερο στάδιο, το οποίο θα εφαρμοστεί από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, θα βασιστεί στη συνεργασία όλων των διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και στην κινητοποίηση ενός υπερμηχανισμού 3.731 ελεγκτών.

Scroll to top