22/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Το τίμημα του έρωτα

 

«Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα» είναι ένα σύγχρονο αλλά και διαχρονικό παραμύθι, δημιούργημα της μοναδικής πένας του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ενα έργο που υμνεί τον έρωτα με σπάνιας ομορφιάς τρόπο και δικαίως θεωρείται από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου.

 

Ο Περλιμπλίν, ένας μεσήλικας, απορροφημένος και ξεχασμένος στα βιβλία του, παρακινείται από τη γηραιά υπηρέτριά του να βρει μια γυναίκα να παντρευτεί. Εκείνος αρνείται πεισματικά, γιατί φοβάται τον γάμο, όταν όμως ακούει τη φωνή της Μπελίσας, μιας πολύ νεαρής γειτονοπούλας του, να τραγουδά την αγάπη, παραδίδεται άνευ όρων στη σαγήνη της και τη ζητά για γυναίκα του. Ηρθε λοιπόν η στιγμή να ζήσει για πρώτη φορά τον απόλυτο έρωτα, και γι’ αυτό, να γευθεί το απρόβλεπτο τίμημά του. Ο Δήμος Αβδελιώδης μεταφέρει το έργο σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, με τη μορφή λαϊκής όπερας και στιλ κουκλοθέατρου, με ζωντανή μουσική και ζωντανές κούκλες τους μουσικούς και τους ηθοποιούς, που ερμηνεύουν τους ρόλους και τα τραγούδια της παράστασης. Πρωταγωνιστούν: Στέλιος Μάινας, (Περλιμπλίν), Δήμητρα Ματσούκα (Μπελίσα), Ελένη Καστάνη (Μαρκόλφα). Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης. Εικαστική παρέμβαση, ενδυματολογία, μάσκες: Αριστείδης Πατσόγλου. Στο πιάνο η Ιώ Κυριακίδη.

 

Σήμερα στο Βεάκειο του Πειραιά, αύριο στην Ηλιούπολη (Δημοτικό Θέατρο Αλσους «Δ. Κιντής») και την Τετάρτη στο Αλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι.

 

Τιμές εισιτηρίων: 16, 13 , 10 ευρώ.

 

Το «Θερμοκήπιο» χωρίς τον Λευτέρη

 

Ο Γιώργος Γάλλος, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του και από τους ηθοποιούς που δούλεψε μέχρι τέλους με τον Λευτέρη Βογιατζή, ετοιμάζεται για το «Θερμοκήπιο». Θα ερμηνεύσει ύστερα από επιθυμία του πρόσφατα χαμένου ηθοποιού και σκηνοθέτη τον ρόλο που κρατούσε ο ίδιος στο έργο του Χάρολντ Πίντερ.

 

Η παράσταση παρουσιάζεται στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων από σήμερα μέχρι την Παρασκευή. «Οταν καταπιάνεσαι ξανά με ένα κείμενο ύστερα από κάποιο διάστημα, αλλάζουν οι συνθήκες. Είσαι πιο έτοιμος να αναγνωρίσεις τα ουσιαστικότερα σημεία του ή να ανακαλύψεις τα καινούργια, κι αν χρειαστεί, να αναιρέσεις κάποιες αρχικές σκέψεις. Πόσο μάλλον αν το έργο έχει και την εμπειρία των παραστάσεων. Επίσης μην ξεχνάμε ότι το κείμενο αυτό ξαναδουλεύτηκε από έναν λάτρη του επαναπροσδιορισμού! Τον Λευτέρη Βογιατζή», είπε ο Γ. Γάλλος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.».

 

INFO: Φεστιβάλ Αθηνών-Θέατρο της Οδού Κυκλάδων (Κεφαλληνίας και Κυκλάδων 11, Κυψέλη. Τηλ.: 210 8217877). «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ. Μετάφραση: Νίνος Φένεκ-Μικελίδης. Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής. Σκηνικά-κοστούμια: Εύα Μανιδάκη. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Ημελλος, Βασίλης Κουκαλάνι, Γιάννης Κότσιφας, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Πανταζάρας, Μαρία Σκουλά, Χάρης Φραγκούλης. Μέχρι 26 Ιουλίου.

 

Ρεμπούτσικα στον κήπο του Μεγάρου

 

Εχουμε και την πανσέληνο του Ιουλίου απόψε, οι μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα μοιάζουν ιδανικές επομένως για την περίσταση. Στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών λοιπόν, το φετινό hot spot συναυλιακού προορισμού, για μια άκρως ατμοσφαιρική μουσική παράσταση. Μουσικές γεννημένες μέσα από εικόνες, από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Η παράσταση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα έχει τίτλο «To αστέρι κι η ευχή». Κανονάκι, ακορντεόν, πιάνο, κοντραμπάσο, τύμπανα και βιολί με αγαπημένες μελωδίες από το «Αστέρι και την ευχή», τις «Μικρές ιστορίες», τη «Φωνή Αιγαίου», την «Πολίτικη Κουζίνα» και τις τουρκικές ταινίες «Babam ve Oglum» και «Ulak». Tη λιτή αυτή και φινετσάτη παραγωγή την είδαμε τον περασμένο χειμώνα και στο Gazarte κι έχουμε να λέμε μόνο τα καλύτερα. Παίζουν οι μουσικοί: Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Θάνος Σταυρίδης (ακορντεόν), Ανδρέας Συμβουλόπουλος (πιάνο), Αγγελος Παπαδάτος (κοντραμπάσο), Νίκος Παπαβρανούσης (τύμπανα). Γενική είσοδος: 12 €.

 

Σαββίδη-Καρακότας μαζί

 

Η ερμηνεύτρια των «Πέριξ», που μας σύστησε πριν από χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις, θα εμφανιστεί απόψε στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον Ανδρέα Καρακότα. Η Βούλα Σαββίδη θα τραγουδήσει κομμάτια όπως «Χαράματα η ώρα τρεις», «Ολοι οι ρεμπέτες του ντουνιά», «Το θολωμένο μου μυαλό» αλλά και «Λέι Λιμ Λέι» του Ζουλφί Λιβανελί κ.ά. Εισιτήρια: 5 ευρώ (γενική είσοδος). Ωρα έναρξης: 21.30.

 

Σπρίνγκστιν σε παγκόσμια πρεμιέρα

 

Απόψε θα δούμε τον Μπρους Σπρίνγκστιν… ζωντανά, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Οχι σε live αλλά σε φιλμ. Θα έχουμε σε παγκόσμια πρεμιέρα την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Σπρίνγκστιν κι εγώ», μια παραγωγή του Ρίντλεϊ Σκοτ. Θα μεταδίδεται ταυτόχρονα σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Αφού όλο και λιγοστεύουν οι πιθανότητες να δούμε live τον Boss στη χώρα μας, ας αρκεστούμε στις ταινίες για τη ζωή του και τις συναυλίες του. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις αντιδράσεις, τις απόψεις και τις εμπειρίες φανατικών οπαδών του Μπρους. Αυτοί δημιούργησαν το φιλμ στην ουσία με τη βοήθεια των κινηματογραφιστών της ομάδας του Ρίντλεϊ Σκοτ. Περιέχει σπάνιο οπτικό αρχειακό υλικό από τις συναυλίες σαράντα και πλέον χρόνων, μαρτυρίες, συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, τραγούδια, απρόοπτα κ.ο.κ.

 

Σημειώστε πως το ντοκιμαντέρ προβάλλεται χωρίς ελληνικούς υπότιτλους.

 

Σήμερα και την Πέμπτη 25 Ιουλίου: 21.00. Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Πειραιώς (Πειραιώς 138, 210 3453111). Εισιτήρια προβολών: 10 ευρώ (κανονικό)/15 ευρώ (VIP – διατίθενται ανά δύο άτομα) – περιλαμβάνεται ένα δωρεάν ποτό.

Scroll to top