22/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Leon Segka με καινούργια τραγούδια

«Βαδίζω ενστικτωδώς»

      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Από τους κορυφαίους παραγωγούς της εγχώριας ηλεκτρονικής σκηνής, ετοιμάζει ολοκληρωμένο άλμπουμ με τους Joalz, ψυχεδελικό στον ήχο του. Και όπως πάντα, θα το κυκλοφορήσει στη δική του δισκογραφική εταιρεία

 

Ο Leon Segka είναι ο, κατά κόσμον, Λεωνίδας Σέγκας. Αν και οι συστάσεις ίσως και να μοιάζουν περιττές, αφού πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς κι επίμονους στη δουλειά τους Ελληνες παραγωγούς και μουσικούς. Από τους κορυφαίους της εγχώριας ηλεκτρονικής σκηνής τα τελευταία χρόνια. Και πολυσχιδής επίσης, μια και κυκλοφορεί συχνά δουλειές του κάτω από πολλά και διαφορετικά labels αλλά και projects. Οι Joalz είναι ένα από αυτά. Κι έχουν και καινούργιο έργο να μας παρουσιάσουν, το «Hello Darkness My Friend», ένα EP με τέσσερα τραγούδια, στο οποίο συμμετέχουν οι Δημήτρης Ζωγράφος, May Roosevelt, Γιάννης Μπακούλης και, φυσικά, ο ίδιος ο Λεωνίδας. Μαζί τους η ηθοποιός αλλά και τραγουδίστρια Μαίρη Τσώνη.

 

«Ξεκίνησα την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Ntrop Recordings το 1998» μας λέει ο Leon Segka. «Ποιος ο λόγος να φτιάξω δική μου εταιρεία; Για να εκδίδω τη μουσική μου άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις. Γρήγορα η Ntrop Recordings βρήκε τον δρόμο της μέσα στη δισκογραφία και σήμερα διανέμεται παγκοσμίως». Και το νέο του άλμπουμ; «Για τον ίδιο λόγο λοιπόν», συνεχίζει, «πρόσφατα ίδρυσα τη Many Scribes, η οποία και διανέμεται από τη Rough Trade. Πρώτη κυκλοφορία βινιλίου είναι το EP των Joalz “Hello Darkness My Friend”, το οποίo απρόσμενα παίρνει γρήγορα πολύ θετικά reviews από τον Τύπο και βρίσκεται ήδη στην τρίτη επανέκδοση».

 

Να το επαναλάβω, ο Λεωνίδας ήταν από τους πρωτοπόρους στον χώρο του που… αυτονομήθηκαν και ακολούθησαν ανεξάρτητη πορεία. Με τα συν και τα πλην της υπόθεσης«αυτονομία» φυσικά. «Νομίζω, υπάρχουν μόνο θετικά, το σημαντικότερο από αυτά η άμεση κυκλοφορία της δουλειάς σου. Στα μείον, ίσως, ο πολύ χρόνος που χρειάζεται για να δείξεις αυτό που κάνεις μετά τη δημιουργία της μουσικής. Σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ για κάποιον να κυκλοφορήσει τη μουσική του μόνος του ή σε δικό του label, το δύσκολο είναι να βρει τη σωστή διανομή». Το άλμπουμ είναι ψυχεδελικό στον ήχο του, θυμίζει τις πρώιμες μέρες του krautrock. H θεατρική ερμηνεία της Μαίρης Τσώνη οδηγεί τους Joalz σε έναν σκοτεινότερο, αλλά και πιο εξωστρεφή ήχο. Και δεν σταματούν εδώ. Ετοιμάζουν κι άλλα πράγματα. Οπως μας ενημερώνει σχετικά ο Λεωνίδας «ηχογραφούμε ήδη το “Persephone’s Lust”, πρόκειται για το καινούργιο ολοκληρωμένο άλμπουμ των Joalz. Πληροφορίες γι’ αυτό αλλά και πολλά ακόμα, στο http://www.joalz.net».

 

• Ενας μουσικός πρέπει να είναι με το… όπλο παρά πόδα αν θέλει να επιβιώσει;

 

«Εγώ αφήνω τον χρόνο να λειτουργεί, αφουγκράζομαι και παρατηρώ τα λάθη μου ώστε να βελτιωθώ στον επόμενο δίσκο. Οχι, δεν θα έλεγα ότι πρέπει να βρίσκεσαι στα “κόκκινα”, συνέχεια».

 

• Υπάρχει ρατσισμός στη μουσική στην Ελλάδα;

 

«Ρατσισμός όχι, δεν θα το έλεγα. Βλακεία και ημιμάθεια σίγουρα ναι. Από την άλλη βέβαια, σκέφτομαι πως ίσως ο συνδυασμός αυτών να οδηγεί και στον ρατσισμό».

 

• Πώς ορίζεται η «αναγνώριση» σε έναν Ελληνα καλλιτέχνη της ηλεκτρονικής σκηνής;

 

«Δεν μπορώ καταρχάς να διαχωρίσω τη μουσική σε ηλεκτρονική και όχι. Είναι κάπως δυσδιάκριτο και για μένα περιττό. Νομίζω πως ορίζεται από το πόσο πετυχημένα είναι τα άλμπουμ του, από τις κριτικές που παίρνει αλλά και από τη χρονική διάρκεια της καριέρας του».

 

• Κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν βγαίνει νέα μουσική και όλα είναι αναμασήματα…

 

«Δεν νομίζω ότι ισχύει, αν και δεν μπορώ να έχω άποψη για το τι γίνεται σε όλο το εύρος της μουσικής. Παρθενογένεση πάντως σίγουρα δεν παίζει. Εγώ απλά ακούω έναν δίσκο, αν μετά από λίγες μέρες θέλω να τον ακούσω πάλι σημαίνει ότι μου αρέσει, αυτό είναι».

 

• Και τα οικονομικά πώς πάνε; Κυλάει η φάση ή οι δυσκολίες μοιάζουν αξεπέραστες;

 

«Είμαι ευχαριστημένος. Ζω απλά ή δύσκολα από κάτι που μου αρέσει».

 

• Ποιες είναι οι εκπτώσεις που μπορεί να κάνει ένας μουσικός;

 

«Δεν υπάρχουν εκπτώσεις εδώ».

 

Βαδίζεις βάσει σχεδίου ή βάσει εμπνεύσεως;

 

«Είμαι λίγο χαοτικός σε σκέψεις και πράξη, οπότε αντιλαμβάνομαι τι κάνω αρκετό καιρό μετά από όποια κίνηση. Θα έλεγα λοιπόν πως βαδίζω ενστικτωδώς».

 

[email protected]

 

 

 

Scroll to top