23/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Των οικιών εμπιπραμένων

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Αισώπειο το γνωμικό∙ μεταφορικής σημασίας, όπως όλα τα αισώπεια. Κόχλαζαν τα σαλιγκάρια καθώς ψήνονταν στη φωτιά. Τον ήχο από το κόχλασμα αθώο χωριατόπουλο τον πήρε για τραγούδι, και οργισμένο αναφώνησε: «Ατιμα ζωντανά, καίγονται τα σπίτια σας κι εσείς το γυρίσατε στο τραγούδι;», «…των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε;». Με τα χρόνια –κοντά δυόμισι χιλιάδες!– και τη χρήση το δευτεροπρόσωπο «υμών» έγινε και πρωτοπρόσωπο: «ημών». «Των οικιών ημών εμπιπραμένων εσείς τραγουδάτε;» Και όχι μόνο τραγουδάνε οι ανεκδιήγητοι. Δεν ξέρουν και το… θέμα, όταν τους ρωτάς: «Τι τραγούδι λέτε, επί τέλους;», ψελλίζουν διάφορα και… αδιάφορα.

 

Δεν πρόκειται για μεταφορά αισώπειου μύθου. Κυριολεκτικά κάηκαν σπίτια, πέθαναν άνθρωποι, ξεκληρίστηκαν οικογένειες, καταστράφηκαν περιουσίες, παίχτηκε πρωτάκουστος πολιτικός τζόγος με τα διαβόητα «τριχίλιαρα»… το καλοκαίρι του 2007 στην Ηλεία. Κι ακόμα οι πολιτικοί (… τα υπουργεία τους…) δεν μπορούν συγκεκριμένα να απαντήσουν (επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ): πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα και πόσα έμειναν. Προσοχή: όχι δημόσιο χρήμα ή κοινοτικό, αλλά συνδρομές, χορηγίες ιδιωτών προς πυρόπληκτους!

 

Συγκεντρώθηκαν, τότε, 215 εκατ. ευρώ! Διαχείριση και διανομή ανατέθηκαν σε Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, πιο γνωστό ως «Ταμείο Μολυβιάτη». Αυτό το 2010, επί υπουργίας Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου (αναρωτιέμαι, τι καλό έχει κάνει ο άνθρωπος!), καταργήθηκε – πιθανότατα, με εισήγηση της τρόικας! Τα χρήματα εντάχθηκαν, ένας θεός ξέρει πώς, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι το θέμα σοβαρότατο. Διαφορετικά, ανατρέχοντας πρόχειρα («Εφ.Συν.» 11, 12/7) σε λογαριασμούς και πώς διατέθηκαν ποσά από το «Ταμείο Μολυβιάτη», ανεβάζεις επιθεώρηση ξεκαρδιστική!

 

Μετά ταύτα, η χθεσινή «Εφ.Συν.» δίνει «γεύση» σχετικής με τις καταστροφές έκθεσης που αναμένεται να δημοσιοποιήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Βάσει της έκθεσης, με περιβαλλοντική καταστροφή ανυπολόγιστη και… μείωση πληθυσμού στην Ηλεία έκτοτε 17% (!), το συνολικό ποσό αποκατάστασης που διατέθηκε… αορίστως (Ταμείο Μολυβιάτη συν δημόσιοι/κοινοτικοί πόροι) ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ! Εξωφρενικό…

Scroll to top