23/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

«Φαύστα» από το Θεσσαλικό Θέατρο

 

Το Θεσσαλικό Θέατρο, κλείνοντας 30 χρόνια δημιουργικής πορείας, παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι τη θρυλική «Φαύστα» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Η επιλογή του έργου για τη συγκεκριμένη επέτειο δεν είναι τυχαία. Ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) ήταν στενός φίλος, συνεργάτης και συνοδοιπόρος του Κ. Τσιάνου, αλλά και ιδρυτικό μέλος του θρυλικού Θεσσαλικού Θεάτρου, που άνοιξε τον δρόμο στα ΔΗΠΕΘΕ όλης της χώρας.

 

Η «Φαύστα» είναι ένα ιδιόμορφο έργο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, που γράφτηκε το 1962 και έγινε τόσο αγαπητό, που κέρδισε τον τίτλο του κλασικού στις καρδιές του κόσμου. Η σάτιρά του στοχεύει στον μικροαστό Ελληνα, τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια, τον νεοπλουτισμό, την ξενομανία, καθώς και την πολιτική ζωή του τόπου.

 

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου: «Ο Μποστ είναι μια μοναδική περίπτωση στο ελληνικό θέατρο. Τόσο μοναδική που μοιάζει μεταμοντέρνος ίσως και πριν από τον μεταμοντερνισμό».

 

Παίζουν: Νικολέττα Βλαβιανού, Σταύρος Νικολαΐδης, Πάνος Σταθακόπουλος, Μαίρη Σαουσοπούλου, Βασίλης Γιαβρής, Χάρης Φλέουρας, Ηλίας Μπέρμπερης. Μουσική επιμέλεια: Σπύρος Καβαλιεράτος. Σκηνικά: Θάνος Καρώνης.

 

Πρόγραμμα περιοδείας Ιουλίου: Σήμερα στα Τρίκαλα (Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Φρουρίου), 25 και 26/7 Θεσσαλονίκη (Θέατρο Κήπου), 28/7 Βύρωνας (Θέατρο Βράχων), 29/7 Γαλάτσι (Θέατρο Αλσους Βεΐκου), 30/7 Χαλάνδρι (Θέατρο Ρεματιάς), 31/7 Παπάγου (Κηποθέατρο Αλσους).

 

Ζερεμί Ρορέρ στο Μέγαρο

 

Από τους διαπρεπείς ερμηνευτές έργων Μότσαρτ της γενιάς του θεωρείται ο Ζερεμί Ρορέρ, καθώς με τις ερμηνείες του αναδεικνύει ανάγλυφα το βάθος και τη διαφάνεια που χαρακτηρίζουν τη μουσική του μεγάλου κλασικού. Μετά τον εκπληκτικό «Ιδομενέα» του 2011, φέτος παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών ένα πρόγραμμα με εμβληματικά έργα του Μότσαρτ, όπως η «Εισαγωγή» στον Ντον Τζοβάνι, η «Συμφωνία αρ. 41» και το «Πέμπτο κοντσέρτο για βιολί», στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Ζιλιέν Σοβέν, συνιδρυτής με τον Ρορέρ του συγκροτήματος «Ο κύκλος της Αρμονίας» -σχήμα ιδανικό για το ρεπερτόριο του 18ου αιώνα. Η συναυλία θα δοθεί σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εισιτήρια: 30, 20, 15, 10 ευρώ, άνεργοι-ΑμεΑ 5 ευρώ.

 

Συνάντηση με τον Φ. Μπάρμπα

 

Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Συνάντηση με τον καλλιτέχνη», που διοργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ο ταλαντούχος χορευτής Φαμπιάν Μπάρμπα θα δώσει σήμερα (19.00) διάλεξη στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης για τη δημιουργία της παράστασης «Μια βραδιά χορού με τη Μαίρυ Βίγκμαν». Η δημιουργία του έργου υπήρξε μια συναρπαστική περιπέτεια, την οποία ο νέος χορογράφος θα μοιραστεί με το κοινό, με στόχο να ακολουθήσει συζήτηση.

 

Ο Φαμπιάν Μπάρμπα κατάγεται από το Εκουαδόρ. Σπούδασε στη διάσημη σχολή PARTS της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ. Στην αρχή ασχολήθηκε με τη μακρόχρονη παιδεία του χορευτή που είχε από τη χώρα του. Ομως, ύστερα από τέσσερα χρόνια στο περιβάλλον του σύγχρονου χορού στο Βέλγιο αποφάσισε ν’ αναζητήσει τη ρίζα του μοντέρνου χορού για να βρει τη δική του ταυτότητα. Η αναβίωση οκτώ χορογραφιών της Μαίρη Βίγκμαν –της πρωτοπόρου του μοντέρνου χορού, που άφησε με το εξπρεσιονιστικό της στιλ ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία του χορού τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αμερική– έγινε γι’ αυτόν μια απίστευτη περιπέτεια και του αποκάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο.

 

Σεμινάρια τέχνης και πολιτισμού

 

Η Ανοιχτή Τέχνη οργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις, δράσεις για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Ο Γιάννης Μετζικώφ δίνει μαθήματα ενδυματολογίας και σκηνογραφίας, ο Αλέξανδρος Ασωνίτης διδάσκει δημιουργική γραφή, η Διονυσία Κοπανά την τέχνη και τεχνική του δημιουργικού ντοκιμαντέρ, ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης ανθρωπιστικές σπουδές, ο Βασίλης Κύρκος φιλοσοφία, ο Τάκης Σπυριδάκης ασχολείται με τον «Ηθοποιό στον κινηματογράφο». Η Μαρία Κυριάκη διδάσκει θεατρικό αυτοσχεδιασμό, ο Βασίλης Καραποστόλης πολιτισμό και επικοινωνία, ο Θανάσης Μουτσόπουλος ιστορία της τέχνης, η Γεωργία Δαμοπούλου στήνει εργαστήριο ζωγραφικής κ.λπ. Πληροφορίες: Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα, 210 3227188, (www.anoixtitexni.gr – [email protected]).

 

Περλιμπλίν και Μπελίσα

 

Το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Περλιμπλίν και Μπελίσα» παρουσιάζεται απόψε στις 21.30 στο Δημοτικό θέατρο του Αλσους («Δ. Κιντής») στην Ηλιούπολη, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία-σκηνικά Δήμου Αβδελιώδη. Το έργο, που υμνεί τον έρωτα, ανεβαίνει με τη μορφή λαϊκής όπερας και το στιλ κουκλοθεάτρου χάρη στη ζωντανή μουσική, αλλά και τις κούκλες που συμμετέχουν. Ενας διανοούμενος μεσήλικας ανακαλύπτει τον έρωτα στο πρόσωπο της όμορφης γειτονοπούλας του Μπελίσα. Πρωταγωνιστούν οι Στέλιος Μάινας, Δήμητρα Ματσούκα, Ελένη Καστάνη.

 

Λαλέουσες πέτρες στη Σύρο

 

Βότσαλα, λαλάρια, κροκάλες, πέτρες, βράχια. Οι πρώτες ύλες. Η θάλασσα, τα κύματα, ο ποταμός, η ορμή του νερού, ο ήλιος, ο άνεμος, η οξείδωση, η τριβή, τα μέταλλα. Δυνάμεις που επιδρούν πάνω στην πρώτη ύλη και αφήνουν σημάδια ανεξίτηλα.

 

Κάπως έτσι, η φύση εκφράζεται καλλιτεχνικά, λαξεύοντας για χρόνια, με υπομονή και επιμονή γραμμές, σκιές, όγκους και σχήματα πάνω στα πιο δυνατά και αέναα στοιχεία της: την πέτρα, κυρίαρχο στοιχείο της στεριάς και το βότσαλο, ένα από τα ανθεκτικότερα υλικά της θάλασσας.

 

Εως ότου ένα ευαίσθητο ανθρώπινο μάτι, ένα χέρι καλλιτεχνικό, συναντηθεί με τις δημιουργίες αυτές της φύσης και διαβάσει τα μυστικά τους. Εκεί που άλλοι θα δουν μόνο μια ξερή πέτρα, εκείνο θα ξεχωρίσει μια μορφή, θα διακρίνει ένα πρόσωπο, ένα ζώο, μια φιγούρα. Ο καλλιτέχνης μπορεί να αναδείξει τα κρυμμένα «λόγια» μιας πέτρας, να φέρει στο φως αυτό που η θάλασσα χρόνια ψιθυρίζει σε ένα βότσαλο στην παραλία.

 

Σήμερα (21.00), ο Γιάννης Βέλλης θα παρουσιάσει τη νέα δουλειά του, με τίτλο «Λαλέουσες πέτρες» στην «Αποθήκη» της Σύρου (Απόλλωνος 4, τηλ. 22810 87990). Διάρκεια έκθεσης μέχρι 8 Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 19.30-22.30, εκτός Δευτέρας.

 

 

 

Scroll to top