24/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε διπλό ταμπλό η ΔΗΜΑΡ

      Pin It

Κριτική για διαθεσιμότητα, φορολογικές επιβαρύνσεις, θετικά σχόλια για προγράμματα ανέργων και συγχωνεύσεις νοσοκομείων

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Σε διπλό ταμπλό συνεχίζει να κινείται η ΔΗΜΑΡ κατ’ εφαρμογή του μοντέλου της προγραμματικής αντιπολίτευσης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, εξακολουθεί να ασκεί αυστηρή κριτική και να εξαπολύει πυρά στη δικομματική για διάφορες αποφάσεις της. Σε παράλληλο χρόνο δεν διστάζει να διατυπώνει τη συμφωνία της και δημοσιοποιεί τη στήριξή της προς κυβερνητικές επιλογές που κατά την κρίση των επιτελών της Αγίου Κωνσταντίνου θα έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

 

Πρόκειται πάντως για μια στρατηγική που διχάζει το εσωτερικό του κόμματος. Κι αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό, καθώς άλλα στελέχη τη χαρακτηρίζουν «μεσοβέζικη», θεωρώντας ότι δεν στέλνει σε πολίτες και ψηφοφόρους ένα καθαρό μήνυμα για τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ, ενώ σύμφωνα με τους συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη και μια ισχυρή πλειοψηφία της Αγίου Κωνσταντίνου αποτελεί την έκφραση της «έμπρακτης υπευθυνότητας» και της συνεπούς πολιτικής δύναμης.

 

Το ζήτημα είναι πολύ πιθανό να απασχολήσει την αυριανή (και μάλλον τελευταία πριν από τη μικρή καλοκαιρινή ανάπαυλα του προέδρου και των στελεχών) συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου θα γίνει επίσης η χαρτογράφηση των προτεραιοτήτων της νέας πολιτικής περιόδου, η οποία και στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι θα σημαδευτεί από κοινωνικές εντάσεις και πολιτικές εξελίξεις, «αν δεν αλλάξει η πορεία της κυβέρνησης».

 

Ειδικότερα, για τα ζητήματα της συρρίκνωσης του Δημοσίου η ΔΗΜΑΡ κάλεσε την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα τη διαδικασία διοικητικής μεταρρύθμισης σε κρίσιμα ζητήματα και να αποσύρει τη λογική «του ξαφνικού θανάτου».

 

Σχολιάζοντας δε την ανακοίνωση της ΓΓΠΣ αναφορικά με την αύξηση των φορολογικών βαρών, υποστήριξε πως «επιβεβαιώνει στην πράξη το γεγονός ότι η κύρια έμφαση της πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται στη στενή δημοσιονομική διαχείριση και όχι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της στο σχεδιαζόμενο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές πέραν των επτά.

 

Στον αντίποδα, με θετικό πρίσμα τοποθετήθηκε για την έναρξη προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για 50.000 ανέργους, ενώ χαρακτήρισε «απαραίτητο στοιχείο του αναγκαίου εξορθολογισμού του συστήματος υγείας» την ενοποίηση νοσοκομείων, μονάδων, κλινικών και τη μεταβολή του χαρακτήρα ορισμένων εξ αυτών.

 

 

Scroll to top