08/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Kαφέ κολεκτίβα

      Pin It

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

 

Την βλέπεις να έρχεται κατά πάνω σου σαν το παγόβουνο. Οι δρόμοι είναι δύο: την περιμένεις στωικά και μετά βουλιάζεις στην κατάθλιψή σου. Ή ανασκουμπώνεσαι και βρίσκεις μια λύση. Για την απόλυση μιλάω. Και την ανεργία. Οι άνθρωποί μου, εδώ στο «Περιβολάκι», αποφάσισαν να κάνουν το δεύτερο.

 

Τους αποκαλώ «ανθρώπους» μου αν και δεν θα έπρεπε, αφού μόλις οι τρεις από τους οκτώ της κολεκτίβας τους δούλευαν στον πάλαι ποτέ αστραφτερό κόσμο των ΜΜΕ. Παρ' όλα αυτά θα με συγχωρέσουν οι υπόλοιποι λόγω της ταύτισης.

 

Δεν είναι το ευκλέες παρελθόν μας που δημιουργεί οικειότητα όσο το ότι τα τελευταία δύο χρόνια, που τα Μίντια έχουν μεταμορφωθεί σε βομβαρδισμένο τοπίο, δεν υπάρχει ούτε ένας από εμάς που να μην έχει ονειρευτεί μιαν άλλη ζωή όπου θα δημιουργήσει το δικό του καφενείο/μπαρ/τσιπουράδικο/ουζάδικο και πάει λέγοντας.

 

Ομως τα κορίτσια της κολεκτίβας στα Πετράλωνα το έκαναν. Οταν απολύθηκαν από τα περιοδικά του Κωστόπουλου, δεν το σκέφτηκαν ούτε στιγμή. «Σας λείπει ο κόσμος των Μέσων;», τις ρωτάω. «Πλάκα κάνεις; Κόντευα να πεθάνω από ασφυξία εκεί μέσα. Οταν πια στην πρώτη απεργία έβλεπα συναδέλφους να πηδάνε τα κάγκελα για να δουλέψουν για το καλό μας το αφεντικό, ήθελα απλώς να εξαφανιστώ», μου λέει η Μαίρη.

 

«Εμένα μου έλειπε στην αρχή η καθημερινότητα κι ο μικρόκοσμος του γραφείου», λέει η Αγγελική. «Ωστόσο, το να δουλεύεις συλλογικά χωρίς αφεντικά είναι μια εμπειρία συναρπαστική, που σε μεταμορφώνει κι εσένα τον ίδιο. Αυτό σε κάνει να ξεπερνάς τις δυσκολίες. Στην αρχή έβλεπα την καφετιέρα και μου φαινόταν πιο πολύπλοκη κι από το «Εντερπράιζ»».

 

Αλλά αυτό που είναι επί της ουσίας ζόρικο είναι να εγκαταλείψεις το υπαλληλίκι, τη νοοτροπία που κουβαλάς επί χρόνια. Η ισοτιμία, η διαμόρφωση συλλογικών αποφάσεων, η ανάπτυξη πρωτοβουλίας είναι μια ισορροπία προς κατάκτηση».

 

Ακόμα και… χωροταξικά το «Περιβολάκι» αντανακλά τη μεταπολιτευτική Ιστορία της χώρας: εδώ στεγαζόταν η κάποτε πανίσχυρη τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, εδώ σήμερα στεγάζουν το εγχείρημά τους οι άνεργοι που δημιούργησε το «σοσιαλιστικό» κόμμα. Η κολεκτίβα τους συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα κι αποφασίζει για τα πάντα: από το ποια κουλουράκια θα σερβίρει το «Περιβολάκι» μέχρι και το σε ποιο έντυπο θα δώσει συνέντευξη.

 

«Ζήτησαν να μας παρουσιάσουν στα ΝΕΑ κι αρνηθήκαμε. Δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε σε ένα έντυπο που στηρίζει πολιτικές που μας έκαναν όλους ανέργους και να δούμε τους εαυτούς μας κάτω από ένα τίτλο »η κρίση φέρνει ευκαιρίες».

 

Αντίθετα, ψάξαμε την Εφημερίδα των Συντακτών γιατί κάνετε ένα πείραμά ανάλογο με το δικό μας», λέει γελώντας η Μαίρη. «Στο λούκι που μας βάλανε δεν έχουμε πολλές επιλογές. Πρέπει να την παλέψουμε με κάθε μέσο. Πρέπει να επιβιώσουμε και να μην τους… επιβεβαιώσουμε».

 

Οι τιμές τους  

 

Το καφενεδάκι ανοίγει νωρίς το πρωί με μια ποικιλία εξαιρετικών (και «δίκαιων») καφέδων και ξενυχτάει μέχρι αργά με βιολογικά κρασιά, ρακές από σπιτικά καζανέματα, τσίπουρα και μπίρες μικρών παραγωγών. Χορταστικές ποικιλίες, μεζέδες μερακλίδικοι και τσαχπινιές στον κατάλογο που συνδιαμορφώνεται από τους πελάτες και φίλους της κολεκτίβας. Θα φύγετε χορτάτοι με 10 – 15 ευρώ.

 

Διεύθυνση: Αθηναίου 7 και Πλατεία Ηούς, Κάτω Πετράλωνα, Τηλέφωνο: 213-023 7687

 

Info

 

ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ Γ. Ολυμπίου 17-19, Κουκάκι, 213-0009927

 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ Μοναστηρίου 140, Ακ. Πλάτωνος, 211-2217260

 

ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΟ Φαλήρου 57 (πλησίον ΦΙΞ), Κουκάκι, 210-9227270

 

Ο ΚΡΙΚΟΣ Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Κουκάκι

Scroll to top