08/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στουρνάρια είναι

Του Μ. Χριστοδούλου Η Ελλάδα έχει το πιο σταθερό φορολογικό σύστημα στον κόσμο! Μόλις μίας ημέρας! Γελάτε ε; Φανταστείτε τι γέλιο κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι όταν ακούνε τη μία μέρα να τους τα λέμε έτσι και την άλλη αλλιώς, με τη φορολόγηση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επιχειρήσεων στην χώρας μας. Στην Ελλάδα, οι πολιτικοί.
      Pin It

Του Μ. Χριστοδούλου

 

Η Ελλάδα έχει το πιο σταθερό φορολογικό σύστημα στον κόσμο! Μόλις μίας ημέρας!

 

Γελάτε ε; Φανταστείτε τι γέλιο κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι όταν ακούνε τη μία μέρα να τους τα λέμε έτσι και την άλλη αλλιώς, με τη φορολόγηση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επιχειρήσεων στην χώρας μας.

 

Στην Ελλάδα, οι πολιτικοί έχουν φτάσει να «βαφτίζουν» φορολογική μεταρρύθμιση την αλλαγή και μόνο ενός συντελεστή στο εισόδημα ή τον ΦΠΑ.

 

Δυστυχώς, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα με το νέο φορολογικό πλαίσιο, που μήνες τώρα (για να μην πω από πέρυσι τέτοιο καιρό) παλεύει να φτιάξει η κυβέρνηση, καλλιεργώντας από την άλλη ισχυρές προσδοκίες στην αγορά.

 

Τα σενάρια που έχουν ακουστεί ή έχουν διαρρεύσει εξεπιτούτου κατά τη συνήθη τακτική της κυβέρνησης είναι πολλά.

 

Οι δε φορολογικές κλίμακες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι τόσες, που ξεπερνούν ακόμη και τα πουκάμισα των υπουργών, κάνοντας το οικονομικό επιτελείο να εμφανίζεται πως επιδιώκει απλώς την αύξηση των εσόδων και τίποτα περισσότερο.

 

Μπροστά σε αυτό το απέραντο «μωσαϊκό» σεναρίων, εμείς στις «Νησίδες» θα σταθούμε στις πιο πρόσφατες φορολογικές προτάσεις. Αυτές που έκαναν τον κόσμο να ξεσηκωθεί μπροστά στην ακηδία αυτών οι οποίοι υποτίθεται ότι χαράσσουν την οικονομική πολιτική.

 

Κανένας από αυτούς δεν έκατσε ποτέ να σκεφτεί τον οικογενειάρχη με τα δύο, τα τρία ή τα τέσσερα παιδιά ότι πρέπει η πολιτεία να τον υποστηρίξει με κάθε τρόπο για τη συνεισφορά του στη μείωση της υπογεννητικότητας. Χρειάστηκε να γίνει ο κακός χαμός για να καταλάβουν όλοι αυτοί που έχουν σπουδάσει στα πιο ακριβά πανεπιστήμια του εξωτερικού ότι έναν τέτοιο φορολογούμενο δεν του στερείς αλλά του δίνεις φορο-ανάσες μέσα στη θύελλα της κρίσης.

 

Επρεπε να «φωνάξει» ο σύλλογος πολυτέκνων για να αντιληφθούν οι προηγούμενοι τεχνοκράτες ότι σε οποιοδήποτε πεδίο μεταρρύθμισης υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα κόκκινες γραμμές. Που δεν πρέπει να παραβιασθούν έστω και αν η τρόικα σου έχει βάλει το «μαχαίρι στον λαιμό» και σου ζητάει 2,5 δισ. ευρώ από τη φορολογία προκειμένου να σου δώσει τα λεφτά από τη νέα δόση.

 

Στην κυβέρνηση έσπευσαν να πάρουν τα 34,4 δισ. και δεν υπολόγισαν κανέναν. Ούτε παιδιά, ούτε μεσαία εισοδήματα, ούτε τίποτα. Η βιασύνη τους φάνηκε από το… 45άρι που έβγαλαν σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ. Η ιδέα για την επιβολή ενός τέτοιου υψηλότατου συντελεστή περισσότερο απογοητεύει την αγορά παρά δίνει ελπίδες ότι η κυβέρνηση θα έκανε κάτι σπουδαίο με τα εργαλεία που είχε στα χέρια της.

 

Μπροστά στο φιάσκο που εξελισσόταν για την ίδια, στο μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκαν να αποσύρουν άρον άρον τόσο την πρόταση–βόμβα για την επιβολή συντελεστή 45% στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων άνω των 26.000 ευρώ, όσο και την πρόταση για περιορισμένες εισοδηματικές ενισχύσεις στους πολύτεκνους.

Αυτό βέβαια που έμεινε στον κόσμο δεν ήταν το πισωγύρισμα της κυβέρνησης, αλλά η προχειρότητα με την οποία οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών χειρίστηκαν όλο το σχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

 

Η προχειρότητα ήταν πρωτοφανής, όπως κατέδειξαν οι πειραματισμοί που έγιναν όλο αυτό το διάστημα στην καμπούρα φορολογουμένων…

Scroll to top