24/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Στη μαγεία τής Ρέινιγκερ

 

Τα αιθέρια πλάσματα των παραμυθιών, των μύθων και των «μουσικών κλιπ» τής Λότε Ρέινιγκερ προβάλλονται σήμερα (21.00) στην αποβάθρα του «Τρένου στο Ρουφ», σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen. Συγκεκριμένα το αφιέρωμα, με τίτλο «Μουσική Μαγεία», περιλαμβάνει τις ταινίες τής Ρέινιγκερ: «Αρλεκίνος» (1931), «Κάρμεν» (1933), «Γαλάτεια» (1935), «Η ωραία Ελένη» (1957), «Μια νύχτα στο χαρέμι» (1958). Ωρα εναρξης: 21.30. Είσοδος: 5 €. Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, επί της λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως – Προαστιακός Ρουφ, τηλ: 210-5298922, www.totrenostorouf.gr

 

Αναβολή προβολών

 

Οι προβολές που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα («Αναζητώντας τον Μπετόβεν») και την Παρασκευή («The September Issue») στο 1ο Benaki Summer Festival (Moυσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138) ακυρώνονται λόγω χαμηλής προπώλησης. Κανονικά θα προβληθεί, αύριο Πέμπτη, το μουσικό ντοκιμαντέρ «Bruce & I», μετά την πρώτη του sold out προβολή. Ενα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που μέσα από τις εξομολογήσεις των θαυμαστών του Μπρους Σπρίνγκστιν καταγράφει τη μοναδική σχέση ανάμεσα στον μουσικό και τους θαυμαστές του. Με τη συναυλία του Κωστή Μαραβέγια και των Maraveyas Ilegal ολοκληρώνεται το Σάββατο (27/7) το 1ο Benaki Summer Festival.

 

Η Πάτμος με τον φακό του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ

 

Στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας Πάτμου εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση φωτογραφίας του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ με τίτλο «Πάτμος: Μονοπάτια της μνήμης». Η έκθεση δεν αποτελεί μόνο έκφραση της μεγάλης αγάπης του γνωστού Αμερικανού φωτογράφου για την Πάτμο. Είναι ταυτόχρονα μια αφορμή να αναγεννηθούν πολύτιμες μνήμες της ζωής του νησιού. Μέσα από περίπου 80 φωτογραφίες, αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από τη συλλογή του ΜακΚέιμπ, εποπτικό υλικό καθώς και μια έκδοση, οι επισκέπτες του νησιού, Ελληνες και ξένοι, θα μπορέσουν να δουν όχι μόνο την εικόνα της Πάτμου που χάθηκε σιγά σιγά, αλλά και όψεις της καθημερινότητας και της παράδοσης που αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου. Τοπία ξεχασμένα και άνθρωποι που ίσως να μην υπάρχουν πια, ζουν μεσα από τον σεβασμό με τον οποίο τους αντιμετώπισε ο διακριτικός φακός του καλλιτέχνη.

 

Για πρώτη φορά ο ΜακΚέιμπ ήρθε στην Ελλάδα το 1954 και από τότε συνέδεσε τη ζωή του με τη χώρα μας. Επισκέφτηκε την Πάτμο το 1967 και αμέσως ξεχώρισε το νησί από όλη την περιήγησή του, καθώς αντιλήφθηκε τη σπάνια ένωση μιας ζωντανής κοινότητας ανθρώπων με τη θρησκευτική και ιστορική τους παράδοση και το μοναδικό φυσικό και αρχιτεκτονικό κάλλος του τόπου τους. Η εκθεση, που επιμελείται η Ελισάβετ Πλέσσα, θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Αυγούστου.

 

Ημερολόγιο ονείρων του Σταύρου Λάντσια

 

Aπό τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες συνθέτες μελωδικής μουσικής, o Σταύρος Λάντσιας παρουσιάζει απόψε, στο Μουσικό Προαύλιο του Badminton, το «Ημερολόγιο ονείρων» αλλά και έργα από τους προηγούμενους προσωπικούς δίσκους του.

 

Το «Ημερολόγιο Ονείρων» είναι μια ποιητική συλλογή δίχως λόγια. Μελωδίες που ο Λάντσιας τις αισθάνθηκε σαν τα όνειρα που βλέπουμε, μα όταν ξυπνάμε δεν θυμόμαστε ακριβώς, σαν αναμνήσεις ονείρων που δεν ήθελε να ξεχαστούν. Είναι μια σουίτα για πιάνο, σοπράνο σαξόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων. Παρουσιάστηκε το 2006 στην Πάτρα, με διευθυντή ορχήστρας τον Αλέξανδρο Μυράτ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006». Το 2011 ολοκληρώθηκε στο Λος Αντζελες η ηχογράφηση των πιο πρόσφατων συνθέσεών του, με τη συμμετοχή των Peter Erskine στα τύμπανα και Lars Danielsson στο κοντραμπάσο. Το «Ημερολόγιο Ονείρων» κυκλοφορεί ήδη σε cd από την Argonusic. Τον Αύγουστο θα κυκλοφορήσει σε συλλεκτική έκδοση (500 αριθμημένα αντίτυπα) διπλού άλμπουμ βινυλίου υψηλής ποιότητας, με νέο mastering .

 

Στη συναυλία στο Badminton παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Χουντής – σοπράνο σαξόφωνο, Alfredo Shtuni – βιολί, Αλέξανδρος Μποτίνης – τσέλο, Μιχάλης Καλκάνης – κοντραμπάσο, Μιχάλης Καπηλίδης – τύμπανα. Ωρα έναρξης: 21.00. Γενική είσοδος: 15€ – Φοιτητικό, ανέργων: 10€ Προπώληση: abcd.gr, viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, τηλ. 210-8840600. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.stavroslantsias.gr

 

Αννα Βαγενά με «Το γάλα» στον Βύρωνα

 

Για τελευταία φορά περιοδεύει ανά την Ελλάδα «Το γάλα», το θεατρικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη με την Αννα Βαγενά, μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις και τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, που ύμνησαν θεατές και κριτικοί.

 

Πρόκειται για την ιστορία μιας μητέρας μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ενωση με δύο γιούς, ο ένας εκ των οποίων πάσχει από σχιζοφρένεια, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στην Ελλάδα τού σήμερα.

 

Η απόγνωση της μάνας και ο ψυχικός σπαραγμός της για την ασθένεια του μικρού της γιου, παράλληλα με τον φόβο, που προέρχεται από τον κοινωνικό ρατσισμό του περιβάλλοντός της, παρουσιάζονται με σπαρακτικό τρόπο. Η βία διαδέχεται και εναλλάσσεται με την τρυφερότητα, η ένταση με τη γαλήνη, η απελπισία με την ελπίδα, το όνειρο με τον εφιάλτη, η πραγματικότητα με την ψευδαίσθηση και αντιστρόφως.

 

Μια συγκλονιστική ιστορία–μαρτυρία, με εξαιρετικές συγκρούσεις, μοναδικές κορυφώσεις, ταυτόχρονα γεμάτο ελπίδα, που κάνουν το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη ίσως το σπουδαιότερο νεοελληνικό έργο των τελευταίων χρόνων. Η παράσταση, που την έχουν παρακολουθήσει πάνω από 500.000 θεατές έως τώρα, ήταν υποψήφια για πέντε θεατρικά βραβεία κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα», (περίοδος 2007-2008) και απέσπασε βραβείο καλύτερης παράστασης και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.

 

Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια Αννα Βαγενά, η οποία ερμηνεύει τον ρόλο της μάνας. Σκηνογραφία: Γιάννης Βάμβουρας. Παίζουν οι: Λευτέρης Δημηρόπουλος, Βασίλης Παλαιολόγος, Κατερίνα Θεοχάρη. Σήμερα στον Βύρωνα, Θέατρο «Αννα Συνοδινού». Ωρα έναρξης: 21.00.

 

 

Scroll to top