25/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Αρχίζει το Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας

 

Αρχίζει απόψε το 8ο Φεστιβάλ Αίγινας το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Αυγούστου και το διοργανώνει κάθε χρόνο η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου (φωτ.). Απόψε (παραλία της Αύρας): Η ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου. Ο βιολοντσελίστας Ρενάτο Ρίπο ερμηνεύει Σεν Σανς και Μπετόβεν.

 

Μέσα στην Καλαμάτα

 

Η εξάωρη σκηνική εγκατάσταση «Μέσα» του Δημήτρη Παπαϊωάννου παρουσιάζεται απόψε στις 22.00 στο Κάστρο της Καλαμάτας κλείνοντας το φετινό 19 Φεστιβάλ Χορού που τόσο πετυχημένα διοργανώνει κάθε Ιούλιο στην πόλη η Βίκυ Μαραγκοπούλου.

 

«Ελένη» στην Πετρούπολη

 

Τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου παρουσιάζουν στις 21.00 στο θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης την «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, σκηνικά-κοστούμια Νίκου Σαριδάκη, μουσική Νίκου Ξανθούλη, χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου. Η «Ελένη» είναι χαρακτηριστικό δείγμα ιλαροτραγωδίας, αφού το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Η Ωραία Ελένη ουδέποτε απήχθη από τον Πάρι, ούτε οδηγήθηκε στην Τροία. Αντ’ αυτής στο Ιλιον εστάλη ένα αέρινο ομοίωμά της… Η ίδια, πιστή και συνετή, βρίσκεται στην Αίγυπτο προσμένοντας τον σύζυγό της, τον Μενέλαο… Πρωταγωνιστούν οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Πέμη Ζούνη.

 

Σκυλακάκη στο Μέγαρο

 

Η Ειρήνη Σκυλακάκη εμφανίζεται στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ.: 210 7282333) στις 21.00. Η τραγουδίστρια με την τόσο ξεχωριστή φωνή θα παρουσιάσει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Wrong Direction». Παρούσα η μπάντα της: Ευριπίδης Ζεμενίδης (κιθάρες), Μιχάλης Καλκάνης (μπάσο), Χρήστος Πετεβής (βιολί), Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πλήκτρα) και Θάνος Μιχαηλίδης (τύμπανα).

 

Εισιτήρια: 7 € (προπώληση), 9 € (ταμείο).

 

Εικαστικοί κήποι του Λ. Τάπα

 

Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα ο Λευτέρης Τάπας παρουσιάζει μια σειρά έργων από κομμένο χαρτί, πίσσα, γραφίτη, ακριλικά και σπρέι υπό τον τίτλο «Garden».

 

Αποφεύγοντας ένα πιο αφηγηματικό θέμα, ο καλλιτέχνης συγκροτεί μια τοπιογραφία που έχει κατά βάση εννοιολογικό χαρακτήρα. Αποσπάει κομμάτια από μία μη κατατμήσιμη ολότητα που αποτελεί τη φύση και δημιουργεί έργα που αποτελούν ξεχωριστά τοπία.

 

Παρ’ όλα αυτά, λόγω του ελλειπτικού τους σχήματος, μας οδηγεί σε έναν κόσμο που μοιάζει περισσότερο σαν να παρατηρούμε από έναν φακό το θέατρο σκιών ενός δάσους, παρά την πιστή αναπαράσταση κάποιου φυσικού τόπου με χαρακτηριστική βλάστηση.

 

Με καθαρότητα, συνοχή και συναίσθημα, αλλά και με ένα «σκοτεινό φέγγος», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Σάββας Χριστοδουλίδης περιγράφοντας την δουλειά του, ο Τάπας δημιουργεί την ψευδαίσθηση του χώρου και συνθέτει αυτόν τον ιδιότυπο Κήπο.

 

Στη διαδικασία αυτή, η τέχνη αποτελεί ένα εργαλείο συγκρότησης όχι μόνο της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και του «μέσα» με το «έξω», του πραγματικού με το πνευματικό. Η έκθεση παρουσιάζεται στο CAN (Αναγνωστοπούλου 42, τηλ. 210 3390833) μέχρι 14/9.

 

Βig Band στην Αρεοπαγίτου

 

Μουσική έκπληξη από την Big Band του Δήμου Αθηναίων για τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες της πρωτεύουσας. Απόψε, το ορχηστρικό σύνολο τζαζ μουσικής θα δώσει δωρεάν υπαίθρια συναυλία στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Αγαλμα Μακρυγιάννη), στις 21.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα τζαζ των Horace Silver, Oscar Petiford, Ryan Kisor, Bill Byers, John Clayton. Διοργάνωση: Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

 

Compuphonic στο Bolivar Beach Bar

 

Το Bolivar Beach Bar παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Compuphonic (aka Maxime Firket), δημιουργό του αγαπημένου «Sunset». Η «ήρεμη δύναμη» της σύγχρονης deep house μουσικής θα βρεθεί στα decks του μαγαζιού απόψε. Το line up συμπληρώνουν οι: Αδριανός Παπαδέας, De Puta Madre, Πάνος Γεροντάκης. Ακτή του Ηλιου, Αλιμος, Τηλ.: 697 0367 684. Είσοδος ελεύθερη.

 

Πλούτος στη Λάρισα

 

Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη στο κηποθέατρο Αλκαζάρ στη Λάρισα, σε μετάφραση, σκηνοθεσία, μουσική Διονύση Σαββόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Αγγελου Μέντη. Παίζουν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Στάθης Αννινος, Θανάσης Βλαβιανός, Πέτρος Γεωργοπάλης, Πάρις Θωμόπουλος, Ορέστης Καρύδας, Αλκης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Εντυ Λάμμε, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Βασίλης Λέμπερος, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Ηλίας Μελέτης, Γιάννης Μίνως, Νίκος Νταρίλας, Νίκος Πλιός, Σπύρος Τσεκούρας, Αλέξης Φουσέκης.

 

Αρχίζουν τα Υακίνθεια

 

Με τη συναυλία του Ψαρογιώργη (φωτ.) «Οσο κι αν δέρνει ο άνεμος» αρχίζουν απόψε στις 21.30 τα Υακίνθεια. Συμμετέχουν ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Γιάγκος Χαιρέτης. Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής:

 

Παρασκευή 26 Ιουλίου 21.00: Παρουσίαση του τρίτομου έργου «Ιδαίο Αντρο Ιερό και Μαντείο» του Γιάννη Σακελλαράκη και της Εφης Σακελλαράκη – Σαπουνά. 21.30: «Ανάμεσα σε δυο ποτάμια», μουσική και χορευτική παράσταση με τον Ισπανό χορευτή Oskar Des Los Reyes. 22.30: «Η παρέα του Υακίνθου»: Τέσσερις νέοι Ανωγειανοί (Βασίλης Δραμουντάνης, Δημήτρης Μπέρκης, Γιάννης Σπαχής και Γιώργος Σπαχής) της «Ανωτάτης Μουσικής Σχολής Ανωγείων» με δικά τους τραγούδια.

 

Σάββατο 27 Ιουλίου 21.00: Διάλεξη του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη με θέμα «Ενας αστρολάβος διασταυρώνεται με τον Ικαρο στους ουρανούς». Στη μουσική, ο Οδυσσέας Γραμματικάκης. 21.30: Συναυλία με τη Mαρία Μπιλντέα (άρπα) και τον Σέρτζου Ναστάζα (βιολί).

 

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων παρουσιάζει το τραγούδι «Ο Ικαρος». Μαζί του, η Στέλλα Σειραγάκη.

 

Κυριακή 28 Ιουλίου 21.00: Ομιλία του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά με θέμα σχετικό με τον Ικαρο και την καθαρότητα της τόλμης. 21.30: Συναυλία με τους: Λουδοβίκο των Ανωγείων, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Ελλη Πασπαλά και Τάκη Φαραζή στο πιάνο.

 

Τα Υακίνθεια είναι αφιερωμένο στον Κανέλλο Κανελλόπουλο, τον άνθρωπο που πέταξε από Κρήτη για Σαντορίνη με πτητική μηχανή-ποδήλατο. Ο ίδιος θα παρευρεθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου στα 1.260 υψόμετρο του Αγιου Υάκινθου στα Ανώγεια για να καταθέσει εμπειρίες και γνώσεις από αυτό το παράτολμο εγχείρημα.

 

Κοινός Λόγος στην Καβάλα

 

«Κοινός Λόγος» της Ελλης Παπαδημητρίου στο Κάστρο της Καβάλας στις 21.00, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Αντώνη Δαγκλίδη, διδασκαλία τραγουδιών Κώστα Βόμβολου, κίνηση Αγγελικής Στελλάτου. Ενα θεατρικό οδοιπορικό που καλύπτει τα χρόνια από τη μαζική εξόντωση των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή ώς την Κατοχή και τον Εμφύλιο, ζωντανεύει μέσα από εξαιρετικά κείμενα βασισμένα σε αφηγήσεις ανώνυμων γυναικών. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου, Τάνια Παλαιολόγου.

 

Scroll to top