01/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαδίζουμε μαζί

Της Ελένης Κωσταρέλου Την Ανοιξη του 2012, 100 (μπορεί όχι από την αρχή, αλλά τόσοι τελικά οδηγήθηκαν στην οδό Κολοκοτρώνη 8) τεχνικοί Tύπου και δημοσιογράφοι πίστεψαν πως ο εργαζόμενος μπορεί να βρει τη δύναμη και να ξεπεράσει τον εαυτό του. Το εγχείρημα για μια αυτοδιαχειριζόμενη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση ήταν πρωτόγνωρο για τα.
      Pin It

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

Την Ανοιξη του 2012, 100 (μπορεί όχι από την αρχή, αλλά τόσοι τελικά οδηγήθηκαν στην οδό Κολοκοτρώνη 8) τεχνικοί Tύπου και δημοσιογράφοι πίστεψαν πως ο εργαζόμενος μπορεί να βρει τη δύναμη και να ξεπεράσει τον εαυτό του.

 

Το εγχείρημα για μια αυτοδιαχειριζόμενη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση ήταν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Πόσο μάλλον για μια αυτοδιαχειριζόμενη εφημερίδα, που πήρε τη μορφή ανώνυμης εταιρείας. Διεθνώς οι αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις είναι προκλητικές και συνάμα απαιτητικές.

 

Oταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια οι περισσότεροι αναρωτιόνταν πού θα βρεθούν τα χρήματα για να λειτουργήσει ένα τόσο απαιτητικό «μαγαζί». Η απάντηση ήταν τόσο δύσκολη όσο και εύκολη.

 

«Η Εφημερίδα των Συντακτών» δημιουργήθηκε με μοναδικά κεφάλαια το επίδομα ανεργίας των απολυμένων εργαζομένων και τη συμμετοχή φίλων. Κάθε εργαζόμενος συνέδραμε με 1.000 ευρώ στο αρχικό κεφάλαιο της επιχείρησης και με τους δυο πρώτους μισθούς «χάρισμα» στην εταιρεία, οι οποίοι ουσιαστικά θα μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο. Κι έτσι κατέστη εφικτή η χρηματοδότηση των πρώτων φύλλων.

 

Την 5η Νοεμβρίου (ημερομηνία κυκλοφορίας του πρώτου φύλλου) το αδύνατο -για όσους δεν μπορούσαν ακόμα και μέχρι την ημέρα εκείνη να το πιστέψουν- κατέστη εφικτό.

 

Το πρώτο βήμα είχε γίνει ανεξαρτήτως αν υπήρξαν –εξωτερικά και εσωτερικά- εμπόδια, τα οποία ξεπεράστηκαν. Η θέληση, ο αγώνας για επιβίωση και η λογική επικρατούσαν πάντα.

 

Η λειτουργία της επιχείρησης ήταν το επόμενο δύσκολο αλλά ακόμα πιο ουσιαστικό βήμα. Καθώς σε μια τέτοιας εμβέλειας επιχείρηση -και μάλιστα στον χώρο του Τύπου- αγωνίζεσαι όχι με τη σκέψη του ενός ιδιοκτήτη επιχειρηματία, αλλά με τις σκέψεις 100 ανθρώπων με διαφορετική άποψη και ψυχοσύνθεση.

 

Και το δύσκολο είναι αυτό. Να συγκλίνουν οι απόψεις. Οχι όμως και το ανυπέρβλητο.

 

Το μέλλον μιας αυτοδιαχειριζόμενης επιχείρησης, όπου ο καθένας εναποθέτει το καλύτερο κομμάτι του εαυτού του, δεν μπορεί παρά να έχει θετική έκβαση, ειδικά όταν το ευνοούν οι συγκυρίες. Κι όσο κι αν πορευόμαστε εν μέσω οικονομικής κρίσης, από αυτή μπορεί να δημιουργηθούν καινούργιες ευκαιρίες. «Η Εφημερίδα των Συντακτών» είναι μια τέτοια ευκαιρία στον χώρο του Τύπου. Και ήδη αρκετοί είναι εκείνοι που το έχουν εντοπίσει.

 

Η βραχυπρόθεσμη πορεία της επιχείρησης, μόλις ένας μήνας λειτουργίας, απέδειξε ότι το οικονομικό πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί όταν σε στηρίζει τόση μεγάλη ομάδα αναγνωστών.

 

Αν συμβεί κάτι αρνητικό στο μέλλον, το πρόβλημα θα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό.

 

Αλλωστε οι αναγνώστες (όσο και οι εργαζόμενοι αυτής της επιχείρησης) έχουν ανάγκη από μια Εφημερίδα ελεύθερης γνώμης.

 

 

 

 

 

Scroll to top