25/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Φεστιβάλ του Τορόντο θα ξεκινήσει με το «Fifth Estate» για τα WikiLeaksΤο Φεστιβάλ του Τορόντο θα ξεκινήσει με το «Fifth Estate» για τα WikiLeaks

Η ταινία που αποκήρυξε ο Ασάνζ

      Pin It

«To θάρρος είναι μεταδοτικό», λέει κάποια στιγμή ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ως άλλος Τζούλιαν Ασάνζ στο τρέιλερ του «The Fifth Estate». Είναι η πολυαναμενόμενη ταινία, που θα ανοίξει το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο στις 5 Σεπτεμβρίου και επικεντρώνεται στο πρόσωπο του ιδρυτή των WikiLeaks. «Μόλις παρακολουθήσαμε ολοκληρωμένο το φιλμ, δεν είχαμε αμφιβολία, καταλάβαμε ότι θα έδινε τον σωστό τόνο στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ. Αποτελεί μια ταινία για όσα θεωρούμε ως σημαντικότερα ζητήματα σήμερα, την πληροφορία, δηλαδή, και ποιος την ελέγχει», δήλωσε ο Κάμερον Μπέιλι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ. Μιλάμε, άλλωστε, για τη «μεγαλύτερη στην Ιστορία διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών». Tη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μπιλ Κόντον και η πρεμιέρα της στις αίθουσες προγραμματίζεται για τις 18 Οκτωβρίου στην Αμερική και την 1η Ιανουαρίου στην Ευρώπη.

 

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Ντάνιελ Ντόμσαϊ-Μπεργκ «Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World’s Most Dangerous Website» και στο «WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy» δύο δημοσιογράφων της Guardian, των Ντέιβιντ Λι και Λιουκ Χάρντινγκ. «Αλλά και σε ένα πλήθος στοιχείων από ντοκιμαντέρ και ρεπορτάζ», όπως δήλωσε ο Μπιλ Κόντον, που έχει κερδίσει Οσκαρ σεναρίου για το «Gods and Monsters». Το σενάριο τώρα υπογράφει ο Τζος Σίνγκερ. Η ταινία διερευνά τη σχέση μεταξύ του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και του πρώτου υποστηρικτή του, και μετέπειτα στενού συνεργάτη του, Ντάνιελ Ντόμσαϊτ-Μπεργκ. Παρουσιάζει το πώς η τεράστια επιτυχία του site τούς οδήγησε σε μια ανεπανόρθωτη ρήξη. Εξ ου και η αντίδραση του ίδιου του Τζούλιαν Ασάνζ, που θεωρεί την ταινία «μια μαζική επίθεση προπαγάνδας στο WikiLeaks κι εναντίον της δικής μου προσωπικότητας». Τον ρόλο του Ντόμσαϊτ-Μπεργκ παίζει ο Ντάνιελ Μπρουλ.

 

Τι άλλο θα υπάρχει στο πρόγραμμά του Φεστιβάλ του Τορόντο; Το «August: Οsage County», με σπουδαίο πρωταγωνιστικό καστ, από την Τζούλια Ρόμπερτς και τη Μέριλ Στριπ έως τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ. Η τρίτη ταινία του Στιβ ΜακΚουίν, το «12 Years a slave», με την αληθινή ιστορία ενός άνδρα, θύματος απαγωγής το 1841, που πουλήθηκε στα σκλαβοπάζαρα της Λουιζιάνα. Θα προβληθεί και η ταινία για τον Νέλσον Μαντέλα, το «Mandela: long walk to freedom». To θρίλερ «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν με τον Τζορτζ Κλούνεϊ και τη Σάντρα Μπούλοκ, το «Can a song save your life?», με την Κίρα Νάιτλι στον ρόλο μιας νεαρής τραγουδίστριας που ερωτεύεται έναν μουσικό παραγωγό. Το «The invisible woman» του Ρέιφ Φάινς, βασισμένο στη βιογραφία του Τσαρλς Ντίκενς. Και φυσικά το «Devil’s Knot» του Ατόμ Εγκογιάν, που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της δολοφονίας τριών παιδιών, για την οποία κατηγορήθηκαν τρεις έφηβοι, με τη Ρις Γουίδερσπουν και τον Κόλιν Φερθ. Θα προβληθεί και ο Χρυσός Φοίνικας των Κανών, «Η ζωή της Αντέλ».

 

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Scroll to top