Pin It

Εκρηκτικό φθινόπωρο προβλέπουν μέχρι και στελέχη της κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμη κι αν δεν καταδικαστεί την Τρίτη ο Μπερλουσκόνι, γεγονός που θα προκαλούσε άμεσα πολιτικό χάος και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

 

Ρώμη Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

Η Ιταλία θα ήθελε να προσπαθήσει να αναβάλει σκοτούρες και πονοκεφάλους για τον Σεπτέμβριο, όλοι όμως γνωρίζουν ότι, δυστυχώς, δεν της επιτρέπεται.

 

Το πρώτο μεγάλο εμπόδιο ονομάζεται, φυσικά, Σίλβιο Μπερλουσκόνι: στις 30 Ιουλίου, την ερχόμενη Τρίτη, ο Αρειος Πάγος της Ρώμης θα πρέπει να ασχοληθεί με την υπόθεση φορολογικής απάτης σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Θα μπορούσε να αποφασιστεί, κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης του «καβαλιέρε», αναβολή της υπόθεσης για τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ώστε να μειωθούν, για λίγο έστω, οι εντάσεις στο πολιτικό στερέωμα.

 

Αν όμως η υπόθεση εκδικαστεί χωρίς καθυστερήσεις και ο «μίστερ τιβί» κριθεί ένοχος, με καταδίκη -όπως συνέβη και στο εφετείο- σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί πολιτικό χάος – ή απλούστερα, να πάει άμεσα η χώρα σε εκλογές, έστω και αν δεν θα έχει εγκριθεί ούτε καν προσχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

 

Πέρα όμως από τις εξελίξεις της ατέλειωτης «Μπερλουσκονιάδας», οι Ιταλοί άρχισαν να εισπράττουν ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας. Για πρώτη φορά, υπουργοί του κυβερνητικού σχήματος «ευρείας συμμετοχής», υπό την πρωθυπουργία του Ενρίκο Λέτα, άρχισαν να κάνουν λόγο για «ορατό κίνδυνο να ξεσπάσουν μεγάλες κοινωνικές εντάσεις».

 

Η πρόβλεψη ανήκει στον υπουργό αρμόδιο για τις σχέσεις με τις περιφέρειες, Γκρατσιάνο Ντελρίο, από τα προβεβλημένα στελέχη του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» και μέχρι πρότινος πρόεδρο της Ενωσης Ιταλικών Δήμων. «Η όλη κατάσταση έχει φτάσει στα όρια της πραγματικής οργής. Θα ζήσουμε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο», δήλωσε ο Ντελρίο, ο οποίος θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να διαφανεί μια κάποια ανάκαμψη είναι να πληρωθούν τα χρέη του Δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να γίνουν σοβαρές επενδύσεις σε μεγάλα έργα.

 

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι με τις δηλώσεις του ο υπουργός της κυβέρνησης Λέτα συμμερίζεται -όπως αναγνώρισε- μεγάλος μέρος της ανάλυσης του συνιδρυτή του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο. Ο συνοδοιπόρος του Μπέπε Γκρίλο προειδοποίησε και πάλι τους Ιταλούς ότι «τους επόμενους μήνες η χώρα θα υποστεί ένα οικονομικό σοκ» και ότι «θα περάσουμε από τα πολιτικά, στα κοινωνικά προβλήματα, με ταραχές και εξεγέρσεις».

 

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η θέση αυτή του κινήματος «Πέντε Αστέρων» έχει εκφραστεί με σαφήνεια και στο παρελθόν, ότι ο Μπέπε Γκρίλο μπήκε στην πολιτική ακριβώς επειδή θεωρεί ότι το παρόν πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει και ότι οδηγεί τους πολίτες σε αδιέξοδο.

 

Για πρώτη φορά όμως τώρα, στελέχη της συμπολίτευσης προσυπογράφουν τις πολιτικές τοποθετήσεις του Kαζαλέτζιο, του «επικοινωνιακού γκρουρού» των «Πέντε Αστέρων». Και, τουτέστιν, του ίδιου του Γκρίλο.

 

Ανάλογα μηνύματα φτάνουν και από την Κεντροδεξιά. Ο συντηρητικός περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης, Στέφανο Κλαντόρο (του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας»), δεν δίστασε να προσθέσει ότι «εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κοινωνικών εντάσεων και εξεγέρσεων. Και οι εξεγέρσεις αυτές μπορεί να ξεκινήσουν από τη Νάπολη».

 

Οι Ιταλοί αρχίζουν να ανησυχούν και είναι μάλλον εύλογο. Η κατάσταση είναι γνωστή: η σχέση δημόσιου χρέους -ΑΕΠ ξεπέρασε το 130%, η ανεργία προβλέπεται να φτάσει του χρόνου στο 13%, αλλά στις νότιες περιφέρειες της χώρας το ποσοστό της είναι υπερδιπλάσιο. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες και η πραγματική φορολογική πίεση, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, πάντα ξεπερνά το 50%.

 

Η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα προσπαθεί να βρει έναν συμβιβασμό, απαλλάσσοντας από τον φόρο ιδιοκατοίκησης όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μέχρι εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα και αναβάλλοντας την αύξηση του ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Το Δημόσιο άρχισε να πληρώνει τα χρέη του προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις (περίπου το 15% του συνολικού ποσού), αλλά ο ορίζοντας παραμένει νεφελώδης.

 

Η κεντρώα εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο», η οποία στο παρελθόν στήριξε ανεπιφύλακτα τον Μάριο Μόντι, άρχισε να επιλέγει για τις αναλύσεις της τίτλους όπως «Φθινόπωρο-πυριτιδαποθήκη» ή «Μετέωρες οι βεβαιότητες σε ό,τι αφορά το ευρώ». Και η αλλαγή γραμμής μοιάζει κάθε άλλο παρά τυχαία. Ολοι, και στη Ρώμη, πριν κάνουν οριστικές προβλέψεις περιμένουν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Στο μεταξύ όμως, το 50% των νέων στην Κάτω Ιταλία εξακολουθεί να είναι άνεργο, οι εμπορικές επιχειρήσεις να κλείνουν και η μετανάστευση -μορφωμένων όσο και απογοητευμένων Ιταλών- να σπάει αρνητικά ρεκόρ. Χωρίς ανάκαμψη, θαύματα δεν γίνονται…

 

 

Scroll to top