ΓΑΛΛΙΑ Με στόχο να χτίσει ένα προεδρικό προφίλ τελείως διαφορετικό από το σημερινό, συνάντησε τους ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς και έθεσε προτεραιότητα την ευρωπαϊκή προοπτική σε συνδυασμό με την ανάπτυξη
Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή
Την ενότητα της Αριστεράς επιδίωξε να εξασφαλίσει ο Φρανσουά Ολάντ προσκαλώντας σε δείπνο στα Ηλύσια τους ηγέτες των κομμάτων της πλειοψηφίας έπειτα από ένα δύσκολο εξάμηνο, που σημαδεύτηκε με κακοφωνία στην κυβέρνηση και με «απειθαρχίες» κατά την ψήφιση νόμων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χαρλέμ Ντεζίρ, ο εθνικός γραμματέας του κόμματος Ευρώπη-Οικολογία–Πράσινοι, Πασκάλ Ντιράντ, ο πρόεδρος του Προοδευτικού Κινήματος, Ρομπέρ Υ, ο πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς, Ζαν-Μισέλ Μπαϊλέ, και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κινήματος Πολιτών, Ζαν-Λικ Λοράν. Με τον ηγέτη του Κομουνιστικού Κόμματος Πιερ Λοράν ο Ολάντ είχε χθες ιδιαίτερη συνάντηση.
Η πρωτοβουλία αυτή του Φρανσουά Ολάντ ανταποκρίνεται σε μια νέα στρατηγική του επικοινωνίας. Εγκατέλειψε το προφίλ του «νορμάλ» προέδρου, βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με πολυάριθμες εμφανίσεις, είναι «πανταχού παρών» στο στιλ του Σαρκοζί. Επειτα από πρόσφατη συνέντευξη Τύπου και μια μακρά τηλεοπτική συζήτηση με Γάλλους για κοινωνικά θέματα, αποφάσισε να δώσει επίσημο τόνο στην παραδοσιακή προεδρική τηλεοπτική συνέντευξη για την επέτειο της εθνικής εορτής της 14ης Ιουλίου, καλώντας δύο δημοσιογράφους από μεγάλα κανάλια στο μέγαρο των Ηλυσίων. Στη συνέντευξη αυτή εξέφρασε αισιοδοξία και υποστήριξε ότι σημειώνεται «επανεκκίνηση της οικονομίας» με μικρά αλλά αξιοσημείωτα σημάδια, που δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Τόνισε ότι ο γαλλικός λαός είναι «ο πιο απαισιόδοξος στον κόσμο» και κάλεσε τους Γάλλους να βγουν από την κατήφεια και να αντιμετωπίσουν το μέλλον με εμπιστοσύνη.
Η συνέντευξη δεν έπεισε τους Γάλλους. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ολάντ χρησιμοποίησε «μέθοδο αυθυποβολής». Οπότε ο Γάλλος πρόεδρος επανήλθε δριμύτερος. Προσκεκλημένος σε ανεπίσημο δείπνο της «Ενωσης Δημοσιογράφων της Προεδρίας» μίλησε για την οικονομία, απάντησε σε ερωτήσεις και εξακολούθησε να δείχνει αισιοδοξία, δηλώνοντας ότι «η Γαλλία βγήκε από την ύφεση», χωρίς όμως να αναμένεται ανάπτυξη πριν από το 2014. Για τη δυσπιστία που εκφράζεται ως προς την ανάκαμψη της απασχόλησης, δήλωσε ότι «θα φανεί τι θα γίνει». Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που ενδέχεται να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις, τόνισε ότι «μετά το καλοκαίρι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πολύ προσεκτικοί». Μίλησε επίσης για το όραμά του για τη Γαλλία ως μια χώρα «πιο κυρίαρχη», «δυναμική», «οικολογική».
Ευρωπαϊκή πολιτική
Την νέα του πολιτική επικοινωνίας εφαρμόζει τώρα ο Ολάντ και σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής, εκφράζοντας αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές. Σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων επισήμανε: «Είπα πριν από λίγους μήνες ότι έχουμε βγει από την κύρια φάση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ και τώρα αυτό επαληθεύεται. Υπάρχουν σήμερα ενδείξεις και στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, τα οποία υποδηλώνουν μια έξοδο από την ύφεση η οποία είναι πλέον ορατή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε τη δυναμική που εξακολουθεί να είναι ακόμα πολύ εύθραυστη, με την προώθηση της ανάκαμψης».
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «Λένε ότι θα πρέπει να ανοίξει μια ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά γι΄αυτό θα πρέπει η Ε.Ε. να προκαλεί ελπίδα και όχι φόβο. Να θεωρείται η Ευρώπη ως ένας φορέας μέσω του οποίου θα βρούμε την ανάπτυξη, την απασχόληση και όχι να είναι μια οντότητα συνώνυμη μόνο με περιοριστικά μέτρα, ακόμα κι αν είναι αναγκαία η οικονομική πειθαρχία. Οφείλουμε να χαλαρώσουμε μια σειρά κανόνων, να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, να δρομολογήσομε περισσότερες διαρθρωτικές μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη βιομηχανία, την ενέργεια και έτσι να επιτρέψουμε στις χώρες-μέλη να ενδυναμωθούν, να ανακάμψουν και να μπορέσουν να δουν την Ευρώπη ως ελπίδα».
Διαφωνίες
Σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής ο κύριος στόχος του Ολάντ είναι να επιτύχει άμεσα ομόνοια και συνεργασία στον χώρο της Αριστεράς. Στη συνάντηση των Ηλυσίων με τους ηγέτες των συμμαχικών κομμάτων προσπάθησε να τους συσπειρώσει και να σιγουρευτεί για την υποστήριξή τους στην κυβερνητική δράση, λίγους μήνες πριν από την έναρξη εφαρμογής δύσκολων μεταρρυθμίσεων (συνταξιοδοτικό, ενεργειακή πολιτική, διαφάνεια της πολιτικής ζωής, κατάργηση της διπλοθεσίας, προϋπολογισμός του 2014). Οι Πράσινοι διατυπώνουν κριτικές και απειλούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση, αν δεν εφαρμοστούν οικολογικά προγράμματα. Οι ριζοσπάστες διαφωνούν με ορισμένα μέτρα. Οι κομμουνιστές καταψηφίζουν νομοσχέδια.
Το 2014 θα είναι εκλογική χρονιά. Οι δημοτικές και οι ευρωπαϊκές εκλογές θα μπορούσαν να μεταβληθούν σε Βατερλό της Αριστεράς, αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη και ενότητα στην πλειοψηφία. Γι’ αυτό ενώ στην προεκλογική εκστρατεία του ο Ολάντ είχε υποσχεθεί ότι «ως πρόεδρος δεν θα είμαι ηγέτης μιας πλειοψηφίας στα Ηλύσια», απαρνήθηκε τώρα αυτή την τοποθέτηση. Μιλώντας με τους ηγέτες συμμαχικών κομμάτων έκρινε σκόπιμο να τους προειδοποιήσει, υπογραμμίζοντας ότι «το μέλλον του προέδρου και της πλειοψηφίας είναι κοινό. Είμαστε αλληλένδετοι». Μετά το δείπνο εργασίας οι ηγέτες της Αριστεράς ανακοίνωσαν ότι θα οργανωθεί ομάδα συντονισμού και θα οριστεί νέα συνάντηση το φθινόπωρο, ενώ θα ξεκινήσουν ζυμώσεις για τις εκλογικές συμμαχίες του 2014 στην Αριστερά.
www.ira-feloukatzi.fr