26/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρωμα Ταχρίρ και στην Τύνιδα

      Pin It

→ΤΥΝΗΣΙΑ Η πολιορκία του υπουργείου Εσωτερικών από εξαγριωμένο πλήθος, που ζητούσε να πέσει η κυβέρνηση των ισλαμιστών, θυμίζει έντονα τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο με μικρή χρονοκαθυστέρηση

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Οι εικόνες θύμιζαν έντονα Αίγυπτο των τελευταίων ταραγμένων ημερών, εκτυλίχθηκαν ωστόσο χθες στην Τυνησία. «Κάτω το κράτος των ισλαμιστών», φώναζε το εξοργισμένο πλήθος που πολιορκούσε επί ώρα χθες το υπουργείο Εσωτερικών στην πρωτεύουσα Τύνιδα. Στο Σίντι Μπουζίντ -«γενέτειρα» της αραβικής άνοιξης πριν από περίπου δυόμισι χρόνια- οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα. Αργά το βράδυ, η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους έξω από κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Σφαξ, στα νότια της χώρας.

 

Νέα «σταγόνα» στο εδώ και καιρό ξέχειλο «ποτήρι» της κοσμικής αντιπολίτευσης ήταν η χθεσινή εν ψυχρώ εκτέλεση του επιφανούς στελέχους της, Μοχάμεντ Μπράχμι. Ο 58χρονος γενικός συντονιστής του Λαϊκού Κινήματος, μέλος της εθνικής συντακτικής συνέλευσης της Τυνησίας και υπέρμαχος του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, δέχθηκε επίθεση ενόπλων μπροστά στο σπίτι του, στη συνοικία Αριάνα, ανήμερα της εθνικής επετείου για την Ημέρα της Δημοκρατίας. Η κόρη του ανέφερε ότι δύο ένοπλοι τον «γάζωσαν» με αυτόματα και διέφυγαν με μια μοτοσικλέτα. Η γυναίκα του κατηγόρησε ανοιχτά το Ενάχντα για συνέργεια στην ένοπλη επίθεση. Στη σορό του Μπράχμι οι γιατροί εντόπισαν συνολικά 11 σφαίρες!

 

Πρόκειται για την τρίτη πολιτική δολοφονία πρωτοκλασάτου μέλους της τυνησιακής αντιπολίτευσης μέσα σε 10 μήνες -έπειτα από εκείνες του Νότφι Ναγντ τον Οκτώβριο του 2012 και του αριστερού ηγέτη Τσόκρι Μπελαΐντ, πριν από έξι μήνες. Το κυβερνών Ενάχντα έσπευσε να καταδικάσει την εγκληματική επίθεση. Οι έρευνες εν τω μεταξύ για τη σύλληψη των δραστών της δολοφονίας του Μπελάιντ, τον περασμένο Φεβρουάριο, ακόμη δεν έχουν καρποφορήσει…

 

Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, ζήτησε τη διεξαγωγή «επείγουσας και διαφανούς έρευνας» και την τιμωρία των ενόχων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με δηλώσεις τους ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι τυνησιακές Αρχές απάντησαν με την κήρυξη για σήμερα εθνικού πένθους για τον Μπράχμι. Το μεγαλύτερο συνδικάτο, UGTT, κάλεσε σε γενική απεργία «για την προάσπιση της Δημοκρατίας». Με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή του εγχώριου κινήματος Ταμάροντ, που συστάθηκε κατά το αιγυπτιακό πρότυπο στις αρχές Ιουλίου κι έκτοτε αξιώνει την παραίτηση της ισλαμικής κυβέρνησης της Τύνιδας και τη διάλυση της συντακτικής συνέλευσης, που δύο χρόνια από τη σύστασή της αδυνατεί να παράξει έργο.

 

Αναλυτές διαβλέπουν πλέον τη δημιουργία ενός κύκλου αναταραχής στη γεωγραφική περιφέρεια της αραβικής άνοιξης, ομόκεντρου με αυτόν της Αιγύπτου. Εκεί, οι πολέμιοι του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μόρσι ετοιμάζονται σήμερα για μια νέα επίδειξη ισχύος, ανταποκρινόμενοι στο -πρώτο στα χρονικά- δημόσιο κάλεσμα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, αντιπροέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης και υπουργού Αμύνης, στρατηγού αλ Σίσι, σε μαζικές διαδηλώσεις.

 

«Δεν θα στρέψουμε τα όπλα εναντίον του λαού, όμως θα τα στρέψουμε εναντίον της ωμής βίας και της τρομοκρατίας, που δεν έχουν σχέση με την εθνικότητα ή τη θρησκευτική πίστη», προειδοποίησε χθες ο αιγυπτιακός στρατός με ανάρτηση στο Facebook (!), δίνοντας μάλιστα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα διορία 48 ωρών (μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου), προκειμένου να συνυπογράψει τον «οδικό χάρτη» για την πολιτική συμφιλίωση στη χώρα…

 

Στο κενό φαίνεται, εξάλλου, να πέφτει η συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε στο YouTube (!) ο πρώην πρωθυπουργός επί προεδρίας Μόρσι, Χισάμ Χαντίλ, για τον τερματισμό της κρίσης, με περιορισμό των διαδηλώσεων, απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν από τη νέα επέμβαση του στρατού κι εντεύθεν, καθώς και άμεσο τερματισμό της απομόνωσης του ισλαμιστή πρώην προέδρου.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το «πάγωμα» προγραμματισμένης για τα τέλη Αυγούστου παράδοσης αμερικανικών μαχητικών F-16 στο Κάιρο και κάλεσε τον αιγυπτιακό στρατό να επιδείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» -την ώρα που η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στο Σινά και τώρα επεκτείνεται στο Λούξορ. Από χθες, ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε σημεία-κλειδιά της ιστορικής πόλης στα νότια της Αιγύπτου, μετά την αποτυχημένη απόπειρα ισλαμιστών διαδηλωτών να καταλάβουν το αεροδρόμιο. Θωρακισμένα οχήματα και άρματα έχουν πάρει θέση μέχρι και έξω από τα μουσεία, τα αστυνομικά τμήματα και τα ξενοδοχεία του Λούξορ.

 

 

Scroll to top