Pin It

Το έργο θα είναι έτοιμο ως τα τέλη του 2015 και αναμένεται να καταργήσει 62.000 βόθρους έως το 2018

 

Των Μαρία Δήμα, Στ. Ζιαμπάκα

 

46Με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας θα μπορούν να συνεχιστούν τα έργα για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στα Μεσόγεια Αττικής. Παρά τις αντιρρήσεις των Δήμων Ραφήνας και Σπάτων–Αρτέμιδας (πρώην Λούτσα), το σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος κρίθηκε νόμιμο από το Ε΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

 

Πριν από δύο χρόνια, πάντως, το ίδιο σχέδιο διατάγματος, που αφορά την επικύρωση καθορισμού οριογραμμών τμήματος του ρέματος Ραφήνας στην περιοχή της ΕΕΛ Βορείων Μεσογείων του Δήμου Σπάτων–Αρτέμιδας είχε κριθεί ως μη νόμιμο, καθώς δεν υπήρχε γνωμοδότηση του αρμόδιου δημοτικού συμβουλίου.

 

Αυτή τη φορά, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι για την τμηματική οριοθέτηση του ρέματος ελήφθησαν υπόψη «οι μελέτες (γεωλογική, υδρολογική, υδραυλική, περιβαλλοντική) που έχουν εκπονηθεί για το σύνολο του ρέματος και η πλημμυρική παροχή υπολογίστηκε για περίοδο επαναφοράς 50 ετών, αφετέρου δε αιτιολογείται ειδικώς η ανάγκη οριοθέτησης του τμήματος». Επιπλέον, εκτίμησαν πως «η αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Σπάτων–Αρτέμιδας αναφέρεται κατ’ ουσίαν στο ζήτημα της εγκατάστασης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και όχι στην τμηματική οριοθέτηση του ρέματος καθ’ εαυτήν». Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας αλλά και του Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος είχαν γνωμοδοτήσει πάντως υπέρ της απόρριψης της μελέτης τμηματικής οριοθέτησης του ρέματος Ραφήνας.

 

Δίνοντας έμφαση στις έως προσφάτως απορριπτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των ενστάσεων και των προσφυγών που κατατέθηκαν κατά της κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Παιανίας-Κρωπίας, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, υπέγραψε τη σύμβαση του έργου, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και των τοπικών δημάρχων. Το έργο στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής, την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή του κινδύνου επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 112.900.193 ευρώ συν ΦΠΑ και, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου μέσω ΕΣΠΑ.

 

Στο έργο συμπεριλαμβάνονται η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου στο Κορωπί, μήκους 82 χιλιομέτρων, των κεντρικών αγωγών μεταφοράς από Κορωπί και Παιανία, μήκους 16,8 χιλιομέτρων, του ΚΕΛ δυναμικότητας επεξεργασίας λυμάτων 135.000 κατοίκων, του αγωγού διάθεσης του επεξεργασμένου προϊόντος στον Ευβοϊκό Κόλπο, μήκους 11,9 χιλιομέτρων, και του αγωγού διάθεσης του επεξεργασμένου προϊόντος από το ΚΕΛ Μαρκόπουλου. Το έργο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο ως τα τέλη του 2015, θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 50 μόνιμες θέσεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας και, εφόσον ολοκληρωθεί, αναμένεται να καταργήσει 62.000 βόθρους έως το 2018.

 

Τέλη σύνδεσης

 

Η κατασκευή του έργου δεν θα επιβαρύνει τους κατοίκους, ωστόσο θα χρειαστεί η καταβολή τέλους σύνδεσης. Υπολογίζεται πως το έργο, με την ολοκλήρωσή του, θα ωφελήσει έως και 100.000 κατοίκους της περιοχής, ενώ από το ΚΕΛ θα παράγονται καθημερινά 6.000 κυβικά μέτρα καθαρό νερό, κατάλληλο για άρδευση, λυματολάσπη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, καθώς και βιοαέριο, που θα καλύψει το 15% των ενεργειακών αναγκών του έργου.

 

 

Scroll to top