14/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πράσινο φως» για μετεγγραφές φοιτητών

Της Αννας Ανδριτσάκη Την επαναφορά του καθεστώτος των μετεγγραφών μόνο για φέτος και μόνο για τους πρωτοετείς.
      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Την επαναφορά του καθεστώτος των μετεγγραφών μόνο για φέτος και μόνο για τους πρωτοετείς φοιτητές –υπό εξέταση το ενδεχόμενο μετεγγραφής και των περσινών εισακτέων- βάσει του κατά κεφαλήν εισοδήματος και άλλων προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των μορίων εισαγωγής, περιλαμβάνει, όπως αναμενόταν, η τροπολογία που δόθηκε στη δημοσιότητα και θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» το οποίο κατατέθηκε, χθες, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

 

Υστερα από αρκετό προβληματισμό τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, που προσπαθούσαν αφενός μεν να δημιουργήσουν ένα καθεστώς ενίσχυσης των οικογενειών αφετέρου, όμως, να μην ανοίξουν πολύ τη βρύση και προκληθούν κύματα μετατοπίσεων φοιτητών μεσούσης της χρονιάς, εν τέλει δημιούργησαν ένα πλαίσιο οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει το κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6.000 ευρώ –ποσό μειωμένο σε σχέση με το αρχικό των 7.125 ευρώ-, αλλά στις μονογονεϊκές οικογένειες και στους έχοντες (τις προβλεπόμενες) παθήσεις διπλασιάζεται (12.000).

 

Σημαντική η δυνατότητα όχι μιας αλλά δύο επιλογών για τους δικαιούχους μετεγγραφής οι οποίοι, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβούν το 10% των εισακτέων σε κάθε τμήμα.

 

Κατά τ’ άλλα, στη βάση της αντιμετώπισης του «μεγάλου κοινωνικού προβλήματος με πολλές οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα δεύτερου ή και τρίτου σπιτιού», όπως δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος στην Επιτροπή, προβλέπονται:

 

α) Η δυνατότητα εγγραφής εισακτέων που δεν προσήλθαν καν για εγγραφή στις σχολές.

 

β) Η διασφάλιση ότι δεν θα αποκλειστούν εισακτέοι με γονείς που έμειναν άνεργοι ακόμη και κατά το τελευταίο διάστημα. Ετσι, πέραν του προβλεπόμενου εκκαθαριστικού του 2011 δίνεται η δυνατότητα προσκόμισης εγγράφων που θα βεβαιώνουν την ανεργία και των δύο γονέων για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ή του ενός για τουλάχιστον 12 μήνες. (Η μετεγγραφή αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2013)

 

γ) Η πιθανότητα το δικαίωμα μετεγγραφής να ισχύσει και για τους εισακτέους του 2011.

 

Ειδικότερα, τα κριτήρια με σειρά προτεραιότητας είναι:

 

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, κατά αύξουσα κατανομή.

 

β) Υπαρξη παθήσεων (τυφλός, κωφάλαλος, νεφροπαθής, 67% αναπηρία κ.ά.).

 

γ) Υπαρξη αδελφού/αδελφής ενεργού φοιτητή σε πόλη διαφορετική της μόνιμης κατοικίας των γονέων. Συμπεριλαμβάνονται τα πολύδυμα τέκνα.

 

δ) Υπαρξη γονέων με (τις προβλεπόμενες) παθήσεις.

 

ε) Δικαιούχος ορφανός ή τέκνο θυμάτων τρομοκρατίας.

 

στ) Μόρια εισαγωγής κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

 

Scroll to top