26/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αθήνα (4-10 Αυγούστου)Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αθήνα (4-10 Αυγούστου)

Ο Εκο και ο Χάμπερμας στην Ακαδημία Πλάτωνος

      Pin It

Γιούργκεν Χάμπερμας, Ουμπέρτο Εκο, Αλέξανδρος Νεχαμάς, Μπιλ Μακμπράιτ, Τζον Μακντάουελ, Ντέρμοτ Μοραν, Λούκα Σκαραντίνο και πολλοί άλλοι κορυφαίοι διανούμενοι από Δύση και Ανατολή αναμένονται αρχές Αυγούστου στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής». Πόλος έλξης είναι ο τόπος που γέννησε τους μεγάλους φιλοσόφους της αρχαιότητας, αλλά και το θέμα του συνεδρίου, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και πνευματικής κατάπτωσης.

 

Από 4 έως και 10 Αυγούστου οργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) και την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ-UNESCO και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια επιστροφή στις κλασικές πηγές της φιλοσοφίας, καθώς φέτος συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνος.

 

Περισσότεροι από 2.000 σύγχρονοι θεράποντες της φιλοσοφίας από 105 χώρες θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα του ανθρώπου του 21ου αιώνα και θα στείλουν μηνύματα για αξίες, θέσεις, πνευματικούς προσανατολισμούς και τη στάση των διανοουμένων στον σύγχρονο κόσμο. Ερωτήματα θα τεθούν για έναν τρόπο ζωής, σύμφωνα με τους κανόνες που διαμορφώνει η φιλοσοφία, αλλά και για τις προτεραιότητες των κοινωνιών σήμερα.

 

Η επίσημη έναρξη των εργασιών θα γίνει στο Ηρώδειο, όπου εκτός των άλλων θα οργανωθεί και μουσική εκδήλωση προς τιμή των συνέδρων, με κλασική μουσική καθώς και με έργα Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν στην Πανεπιστημιούπολη, στους χώρους της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί θα φιλοξενηθεί και έκθεση ζωγραφικής σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

Ορισμένες συνεδρίες με συμβολικό νόημα θα γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην Πνύκα, στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στην Αγία Φωτεινή Ιλισού -τόπος όπου λαμβάνει χώρα ο περίφημος διάλογος του Πλάτωνα «Φαίδρος».

 

Το συνέδριο θα είναι ανοιχτό για παρακολούθηση και συμμετοχή. Χρειάζεται, όμως, υποβολή σχετικής αίτησης (www.wcp2013.gr) και οικονομική συνδρομή για την κάλυψη των εξόδων του συνεδρίου ([email protected]).

Scroll to top