26/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συστημένα… τα ΕΛΤΑ σε ιδιώτες

      Pin It

Ενας ταχυδρόμος ανά 10.000 κατοίκους στο Ηράκλειο. 48ωρη απεργία σε όλη την Κρήτη εξαιτίας της υποβάθμισης των υπηρεσιών

 

Του Μάριου Διονέλλη

 

Για δεύτερη μέρα παραμένουν κλειστά τα ταχυδρομικά γραφεία της Κρήτης και το κέντρο διανομής Ηρακλείου, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου προκήρυξε 48ωρη απεργία, μιλώντας για συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης του έργου των δημόσιων ταχυδρομείων, με το τέλος του δρόμου να οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή τους.

 

Τα στοιχεία που δίνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νίκος Φλυτζανής είναι αποκαρδιωτικά. «Από το ήδη μειωμένο οργανόγραμμα των ΕΛΤΑ στο Ηράκλειο λείπουν 100 άτομα. Για μια πόλη 200.000, όπως το Ηράκλειο, θα απαιτούνταν 75 διανομείς ώστε να βγαίνει επαρκώς η δουλειά. Στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας προβλέπονται 50 και τελικά δουλεύουν μόνο 22. Συνήθως, οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται με έκτακτο προσωπικό, για το οποίο όμως φέτος δεν έγινε καν προκήρυξη. Είναι φυσικό να πέφτει η εξυπηρέτηση των πολιτών, δεν επαρκούν οι διανομείς και τελικά οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι πολύ χαμηλού επιπέδου. Είναι αδύνατο αυτοί οι 22 άνθρωποι να εξυπηρετήσουν μια μεγαλούπολη όπως το Ηράκλειο».

 

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο κομβικό κέντρο διαλογής που λειτουργεί στη βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου. «Εδώ έρχεται όλη η αλληλογραφία της Κρήτης. Τη δουλειά 50 ανθρώπων την κάνουν μόλις 15, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στα ταχυδρομικά γραφεία του νησιού», λέει ο κ. Φλυτζανής. Φοβόμαστε πως τα ΕΛΤΑ θα είναι το επόμενο θύμα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σωκράτης Βαρδάκης. «Η απαξίωση των υπηρεσιών είναι το πρώτο βήμα για την πώληση του οργανισμού και ήδη στα αυτιά των εργαζομένων φτάνουν τέτοιες διαδόσεις. Απαιτούμε άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών, απαιτούμε αξιόπιστες, δημόσιες ταχυδρομικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες της Κρήτης», τονίζει.

 

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση του εκπροσώπου των εργαζομένων για τους μισθούς των υπαλλήλων. Ενας μόνιμος υπάλληλος παίρνει γύρω στα 700 με 800 ευρώ, ενώ ένας συμβασιούχος διανομέας, που πλέον καλείται να καλύψει κάθε μέρα μόνος του περίπου 10.000 κατοίκους της πόλης, παίρνει λιγότερα από 400 ευρώ…

Scroll to top