Pin It

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Ηδη αναφέρθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις στην Αλεξάνδρεια, ενώ δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί οι μεγάλες συγκεντρώσεις των δύο στρατοπέδων στο Κάιρο, όπου όλοι κρατούσαν την ανάσα τους μήπως ξεσπάσουν βίαια επεισόδια

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

getFile (27)Από την Ταχρίρ στο Νασρ Σίτι, δύο πλατείες, δύο πόλοι, δύο κόσμοι χωριστοί, έτοιμοι να ξαναβρεθούν στα οδοφράγματα. Οι οπαδοί του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και οι υπέρμαχοι της στρατιωτικής επέμβασης που τον ανέτρεψε ξαναβρέθηκαν χθες στους δρόμους, εγκλωβισμένοι σε μια τροχιά αντιπαράθεσης που μπορεί να συμπαρασύρει την Αίγυπτο στον εμφύλιο πόλεμο. Ηδη, αναφέρθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις στην Αλεξάνδρεια, ενώ δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί οι μεγάλες συγκεντρώσεις των δύο στρατοπέδων στο Κάιρο, όπου όλοι κρατούσαν την ανάσα τους μήπως ξεσπάσουν βίαια επεισόδια. Οι αντίπαλοι των Αδελφών Μουσουλμάνων ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του αντιπροέδρου και υπουργού Αμυνας, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, καθώς ο εμπνευστής της ανατροπής Μόρσι ένιωθε την ανάγκη να νομιμοποιήσει με μια μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση την πολιτική του.

 

Την ίδια ώρα, οι συγκεντρωμένοι στη Νασρ Σίτι οπαδοί της Αδελφότητας, μάθαιναν με έκπληξη, που σύντομα μετατράπηκε σε οργή, την απόφαση της αιγυπτιακής Δικαιοσύνης να διατάξει την παράταση της κράτησης του ανατραπέντος προέδρου στο πλαίσιο έρευνας για την εμπλοκή του σε δολοφονίες στρατιωτών, αλλά και συνωμοσία με τη… Χαμάς! Η υπόθεση σχετίζεται με την απόδραση του Μόρσι και άλλων στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν, στις αρχές του 2011, απόδραση που σύμφωνα με τον εισαγγελέα έγινε με τη βοήθεια της παλαιστινιακής οργάνωσης.

 

Από την πλευρά της η Χαμάς χαρακτήρισε την έρευνα του εισαγγελέα ως «επικίνδυνη εξέλιξη» και ο εκπρόσωπός της, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε πως «είναι βασισμένη στην παραδοχή ότι η Χαμάς είναι εχθρικό κίνημα».

 

Η Αδελφότητα αντέδρασε επίσης αμέσως και έντονα, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση της Δικαιοσύνης να θέσει σε προληπτική κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι για γεγονότα που χρονολογούνται στις τελευταίες ημέρες του Χόσνι Μουμπάρακ, ηχούν σαν εκδίκηση του πρώην καθεστώτος το οποίο επιστρέφει στη βία». Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και την πολιτική ανυπακοή, αν και ο στρατός έχει δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα, για να συμμετάσχουν στον διάλογο για την εθνική συμφιλίωση που έχει απευθύνει ο νέος πρόεδρος της χώρας, Αντλι Μανσούρ.

 

Πάντως, οι συγκεκριμένες κατηγορίες κατά του Μόρσι δεν προμηνύουν κανένα καλό για την επόμενη ημέρα, ιδίως αν το ανεξέλεγκτο πλήθος συνεχίσει τη βίαιη αντιπαράθεση στους δρόμους. Πρόβλημα θα δημιουργήσει και η ανάμειξη της Χαμάς στη δικογραφία, την ώρα που μαίνεται η ένοπλη εξέγερση στο Σινά. Οι στρατηγοί ουσιαστικά κατηγορούν τη Χαμάς για σύμπλευση με τους σαλαφιστές και τους ένοπλους ισλαμιστές που δρουν στη χερσόνησο του Σινά και φοβούνται ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα χρησιμοποιήσουν την περιοχή ως ορμητήριο για την ανακατάληψη της εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζητούσε την απελευθέρωση του Μόρσι και των άλλων φυλακισμένων στελεχών της Αδελφότητας, η κυβέρνηση Ομπάμα ενημέρωνε βουλευτές του Κογκρέσου ότι δεν προτίθεται να πάρει θέση αν η ανατροπή Μόρσι ήταν ή όχι πραξικόπημα.

 

 

 

Scroll to top