Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Το ενδεχομενο ανθρωποκτονίας από αμέλεια εξετάζει ο δικαστής, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, το οποίο έχει βυθίσει στο πένθος την Ισπανία. Φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξουν τα «μαύρα κουτιά» της υπερταχείας αμαξοστοιχίας, που βρίσκονται ήδη στα χέρια των δικαστικών αρχών, αλλά και η εξέταση της λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας στο συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου.
Πρόσωπο-κλειδί ο μηχανοδηγός, Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν, που έχει συλληφθεί και ανακρίνεται, έχοντας υποστεί μόνον ελαφρά τραύματα στο κεφάλι. Το αλκοτέστ, στο οποίο υποβλήθηκε, βγήκε αρνητικό. Σύμφωνα με την «El Mundo», o 52χρονος βετεράνος των σιδηροδρόμων και λάτρης της ταχύτητας, παραδέχθηκε ξανά ότι έτρεχε με 190 χλμ./ώρα στη μοιραία, απότομη στροφή, λίγο πριν το τρένο μπει στον σταθμό, όταν το όριο ήταν μόλις 80 χλμ./ώρα. «Τα έκανα θάλασσα. Θέλω να πεθάνω» φέρεται να είπε μετά τον εκτροχιασμό.
Πληροφορίες της «El Pais»» αναφέρουν ότι είχε δεχτεί εντολή να κόψει ταχύτητα δευτερόλεπτα πριν από το δυστύχημα, με τον πίνακα οργάνων να έχει σημάνει συναγερμό. Ο Γκαρθόν ανταποκρίθηκε, πιέζοντας το ειδικό κουμπί στην καμπίνα των μηχανοδηγών. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν η τραγωδία συνέβη λόγω της αδυναμίας ή της απροθυμίας του να πατήσει εγκαίρως τα φρένα…
Το δυστύχημα συνέβη στο σημείο του δικτύου, όπου το ένα σύστημα ασφαλείας δίνει τη θέση του σε άλλο. Στα πρώτα 80 χιλιόμετρα της συγκεκριμένης διαδρομής, οι γραμμές ελέγχονται από το ευρωπαϊκό σύστημα ERTMS, που θα έκοβε αυτόματα την ταχύτητα του συρμού, όπως κάνει ο «κόφτης» σε αρκετά οχήματα. Ωστόσο, προσεγγίζοντας στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα το δίκτυο περνά στον έλεγχο του ισπανικού συστήματος ASFA, παλιότερης τεχνολογίας, που είναι μεν σχεδιασμένο να κάνει το ίδιο, μόνον όμως αν η ταχύτητα έχει υπερβεί τα 200 χλμ./ώρα. Σε χαμηλότερες ταχύτητες, επαφίεται στον οδηγό να φρενάρει. Το σύστημα αυτό «εξαρτάται περισσότερο από τον ανθρώπινο παράγοντα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου μηχανοδηγών στην «El Pais».
Η ασφάλεια των ισπανικών σιδηροδρόμων θεωρείται καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και κατατάσσεται 18η ανάμεσα στις 27 χώρες στον κατάλογο, που καταρτίζεται με βάση τους θανάτους ανά διανυθέντα χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων.
Ο λογαριασμός του Γκαρθόν στο facebook έκλεισε χθες, έχοντας αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τον κάτοχό του. Ηδη, όμως, είχαν διαρρεύσει στη δημοσιότητα αναρτήσεις και φωτογραφίες του, με τις οποίες υπερηφανευόταν για τα επικίνδυνα ρεκόρ ταχύτητας, που έσπαγε.
Στα αρνητικά σχόλια των «φίλων» του, ο ίδιος είχε απαντήσει «Είμαι στο όριο. Δεν μπορώ να πάω πιο γρήγορα, αλλιώς θα μου κόψουν πρόστιμο»… Ο απολογισμός των 80 θυμάτων του δυστυχήματος παραμένει ασαφής, καθώς δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί όλες οι σοροί και τα ανθρώπινα μέλη που περισυνέλεξαν οι διασώστες.