Pin It

Σοβαρές καταγγελίες από τους συνδικαλιστές λιμενικούς. Θα υποβάλουν έκθεση στον πρωθυπουργό

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση κράτησης των μεταναστών που επικρατεί στο Λιμεναρχείο της Σάμου, αλλά και για τις εργασιακές συνθήκες των λιμενικών, κάνουν οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους, οι οποίοι την προηγούμενη Τετάρτη επισκέφτηκαν τους χώρους του λιμεναρχείου και κατέγραψαν σε βίντεο τις εικόνες που αντίκρισαν.

 

Ο πρόεδρος και τα μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), μετά την επίσκεψή τους στη Σάμο, εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν τα προβλήματα που διαπίστωσαν και κατέγραψαν. Μερικά από αυτά είναι:

 

Ανύπαρκτοι χώροι κράτησης, μετατρέπουν το λιμεναρχείο σε ξενοδοχείο, εστιατόριο, νοσοκομείο. Ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού από την αρχή έως το τέλος, αναγκάζοντας την υπηρεσία να αυτοσχεδιάζει, να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια με χρήματα των συναδέλφων, που στη θέα των πεινασμένων ανθρώπων, παιδιών και άρρωστων, δεν μπορεί παρά να θέτει σε προτεραιότητα την αλτρουιστική τους διάθεση και όχι τη στείρα υπηρεσιακή. Ανυπαρξία οποιασδήποτε μέριμνας για τη λύση απλών καθημερινών προβλημάτων που ανακύπτουν (υγιεινή και καθαριότητα μεταναστών), αλλά και μέτρων προφύλαξης του προσωπικού από μολυσματικές ασθένειες (γάντια, μάσκες κ.λπ.), αναγκάζοντας τους συναδέλφους να καλύπτουν και σε αυτή την περίπτωση τις σχετικές ανάγκες από την τσέπη τους.

 

Υποστελέχωση της υπηρεσίας, στην οποία ο αριθμός των υπηρετούντων βαίνει σταθερά μειούμενος εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αφού συνάδελφοι φεύγουν με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς να αντικαθίστανται. Μη καταβολή πλεύσιμων ημερών εκτός έδρας σε συναδέλφους που νυχθημερόν βρίσκονται στη θάλασσα με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας τους της ζωής. Ανυπαρξία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ενα ζήτημα που απασχολεί το σύνολο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και που συνεχώς τα χρονοδιαγράμματα επίλυσής του βγαίνουν εκτός πραγματικότητας.

 

«Μέσα σε αυτό το αρρωστημένο υπηρεσιακό περιβάλλον, ακόμη και οι ανθρώπινες αντοχές εξαντλούνται, κάτι το οποίο όλοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, να το αναδείξουμε και κυρίως να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές λιμενικοί, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα υποβάλουν σχετική έκθεση στη φυσική τους ηγεσία, στην πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ και στον πρωθυπουργό.

 

 

Scroll to top