Pin It

Εμφαση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, αλλά και στα ενεργειακά. Στις ΗΠΑ ο Δ. Αβραμόπουλος

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Αύρα αισιοδοξίας, αλλά και διπλωματικά στηρίγματα στην πυρίκαυστη ζώνη που οδηγεί στο φθινόπωρο αναζητεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντάται επισήμως σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ιταλό ομόλογό του, Ενρίκο Λέτα, ενώ σε λίγες μέρες θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

 

Χθες ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον κ. Λέτα, ο οποίος λίγο πριν από την άφιξή του έδωσε το στίγμα της επίσκεψής του. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι στο επίκεντρο της συνάντησής τους θα βρεθούν αφενός η πορεία της Ευρώπης, με τις προεδρίες Ελλάδας-Ιταλίας τα δύο εξάμηνα του 2014, και η ενεργειακή συνεργασία μέσω του ΤΑΡ, πρότζεκτ στο οποίο συμμετέχουν οι δύο χώρες.

 

«Κατά τη συνάντησή μου με τον Ελληνα πρωθυπουργό πρόκειται να θέσουμε τις βάσεις για την ευρωπαϊκή κοινή δράση, για το πώς οι προεδρίες μας μπορούν να βοηθήσουν τη μεσογειακή Ευρώπη, την οικονομική της ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουμε, επίσης, το μεγάλο θέμα της λαθρομετανάστευσης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η «απασχόληση» είναι η λέξη-κλειδί για όλη την Ευρώπη». Οσον αφορά τον ΤΑΡ, ο κ. Λέτα ανακοίνωσε ότι στις 11 Αυγούστου θα ταξιδέψει στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να έχει συνομιλίες σχετικά με «το σημαντικότατο αυτό σχέδιο, στο οποίο η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

 

Στο μεταξύ αύριο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα πραγματοποιήσει ταξίδι-αστραπή στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο λίγες μέρες πριν μεταβεί στην Ουάσινγκτον ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Αμυνας θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνεται μια ευρύτερη επισκόπηση της κατάστασης στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οπως έλεγαν κύκλοι του περί τον κ. Αβραμόπουλο, προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς αποτελεί η επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα της Ελλάδας, καθώς και ο σταθεροποιητικός ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ιδιαίτερο βάρος σε θέματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Scroll to top