Pin It

Τρία μεγάλα μέτωπα στο νησί της Ρόδου. Με βάρκες έφευγαν οι λουόμενοι από την παραλία του Μεγάλου Λιβαδιού στη Σέριφο

 

Των Μάνου Τσαλδάρη, Λουκά Μαστή, Μάριου Διονέλλη

 

Σε πύρινο κλοιό, με συνολικά 22 πυρκαγιές σε ολόκληρη την επικράτεια, βρέθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο η χώρα, με τα πιο σημαντικά μέτωπα να εντοπίζονται σε Ρόδο, Σέριφο και Κρήτη, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες.

Δεύτερη νύχτα αγωνίας έζησε η Ρόδος καθώς από νωρίς χθες το απόγευμα οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και η αύξηση της έντασης των ανέμων δημιούργησαν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η φωτιά ξέσπασε σε δάσος στις 4.10 το μεσημέρι του Σαββάτου, στην ευρύτερη περιοχή της Ιστριας, σ’ ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο.

Παρά τις ισχυρές δασοπυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί, παρά την εναέρια υποστήριξη και τις ενισχύσεις που έφτασαν στη Ρόδο από Αθήνα και Κρήτη, η πύρινη κόλαση στο νησί δεν λέει να κοπάσει. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν χθες με δύο αεροπλάνα C-130 από τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Συνολικά, δύο ελικόπτερα του Στρατού, τύπου Σινούκ, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής αποτελούσαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.

Αναζωπυρώσεις

Η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη χθες μετά τις 6 το απόγευμα όταν αναζωπυρώθηκαν τρία μεγάλα μέτωπα: Το πρώτο και το πιο επικίνδυνο περιμετρικά του Βατίου. Εκεί έδωσαν μάχη να το αποκόψουν 14 πυροσβεστικά οχήματα, περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και δεκάδες πολίτες και εθελοντές με κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους. Το δεύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθύνεται από το χωριό Προφύλια προς τον Αγιο Ισίδωρο, ενώ το τρίτο προς την περιοχή Μεσαναγρού καίγοντας σε χαράδρες χαμηλή βλάστηση και θάμνους. Οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενώ προκαλούν απρόβλεπτες αναζωπυρώσεις, δήλωσε στέλεχος του Δασαρχείου Ρόδου. Το σύνολο της καταστροφής στο νησί της Ρόδου υπολογίζεται από πρώτες εκτιμήσεις ότι ξεπερνά τα 50.000 στρέμματα, κυρίως δασικής έκτασης.

Η κατάσταση, μάλιστα, ήταν τόσο σοβαρή ώστε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου, μετά την εισήγηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Ι. Μαχαιρίδη. Επί τόπου βρίσκονται και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια των πυρκαγιών.

Στιγμές τρόμου και απόγνωσης έζησαν κάτοικοι και τουρίστες στη Σέριφο, που ήρθαν αντιμέτωποι με την καταστροφική μανία της πυρκαγιάς. Εντρομοι οι λουόμενοι στην παραλία του Μεγάλου Λιβαδιού επιβιβάζονταν σε βάρκες και εγκατέλειπαν το νησί, υπό τον φόβο της φωτιάς που τους πλησίαζε.

Το μέτωπο ήταν ακριβώς πάνω από την παραλία και είχε αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο, εγκλωβίζοντας τον κόσμο. Ηλικιωμένοι άνθρωποι με τη βοήθεια νεότερων, καθώς και γονείς με μικρά φοβισμένα παιδιά, μπήκαν στις βάρκες για να ξεφύγουν από τον πύρινο εφιάλτη. Οσοι δεν χώρεσαν στις βάρκες, βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στη θάλασσα, όπου παρέμειναν εκεί παρακολουθώντας τις φλόγες να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, αλλά ο πυκνός καπνός δημιούργησε πρόσκαιρο αναπνευστικό πρόβλημα στους λουόμενους, χωρίς όμως να χρειαστεί η μεταφορά τους σε νοσοκομείο. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 9 το βράδυ της Παρασκευής σε χαμηλή βλάστηση και ώς χθες το νησί δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερο κίνδυνο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις όμως παρέμεναν σε αυτό και, υπό τον φόβο της αναζωπύρωσης, βρίσκονταν σε επιφυλακή.

Στην Κρήτη, η φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση, στις 12.20 το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Πόμπια του Δήμου Φαιστού όπου οι φλόγες «έγλειψαν» τις μάντρες των σπιτιών στους οικισμούς Πηγαϊδάκια και Αντισκάρι, χωρίς τελικά να «εισβάλουν» σε αυτούς. Χθες το πρωί τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, αλλά το απόγευμα αναζωπυρώθηκε με τις φλόγες να πλησιάζουν το χωριό Λίσταρος και τη Μονή Παναγιάς Οδηγήτριας. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και θερμοκήπια. Η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη με δηλώσεις της στην «Εφ.Συν.» ζήτησε άμεσα να κηρυχθεί η περιοχή πυρόπληκτη.

Scroll to top