Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Με διθυραμβική γλώσσα αντέδρασε ο πρωθυπουργός στην απόφαση του Eurogroup για την άμεση εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ, παραλείποντας ωστόσο τις αναφορές στις προϋποθέσεις που οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ θέτουν για την εκταμίευση των υπόλοιπων περίπου 18 δισ.

 

Κάτι που βεβαίως απέφυγαν και οι κυβερνητικοί εταίροι. Και οι προϋποθέσεις αυτές δεν είναι άλλες από την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα, διαφορετικά θα αρχίσει η εφαρμογή των ισοδύναμων κατ΄επιταγήν της, που επί της ουσίας θα σημάνουν τη λήψη και νέων επώδυνων μέτρων.

 

Ο κ. Σαμαράς, στη σύντομη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά την απόφαση του Εurogroup, χρησιμοποίησε την ίδια γλώσσα που ο Ευάγγ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε στην Αθήνα, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη μεταξύ τους σύμπνοια.

 

Μίλησαν και οι δύο για «νέα αφετηρία», ενώ πιο «συγκαταβατική» η ΔΗΜΑΡ, αν και χαρακτήρισε «θετική» την εξέλιξη, ζήτησε «να υπάρξουν αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να ληφθούν μέτρα κοινωνικής στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών».

 

Είναι εμφανές ότι το μέγαρο Μαξίμου ξεκινά και πάλι την επικοινωνιακή πολιτική της αισιοδοξίας και των υποσχέσεων έχοντας στο πλευρό του τους δύο συγκυβερνώντες, τους οποίους φρόντισε να ευχαριστήσει προσωπικά ο πρωθυπουργός διότι «δώσαμε μαζί τις μάχες και τα τρία κόμματα και τις κερδίσαμε μαζί».

 

Καθόλου τυχαία ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι «μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεχρεώσουμε όλα όσα το Ελληνικό Δημόσιο, το κράτος, χρωστάει στους Ελληνες πολίτες όλα τα τελευταία χρόνια», δηλαδή ένα ποσό 9 δισ., δίχως ωστόσο να διευκρινίσει πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.

 

Από τα λεγόμενα Στουρνάρα πάντως προκύπτει ότι η υπόσχεση του πρωθυπουργού θα αργήσει να υλοποιηθεί και η επιστροφή των οφειλών θα γίνει σε ένα επόμενο στάδιο, όταν και εφόσον εκταμιευτούν και τα υπόλοιπα 18 δισ.

 

Ο κ. Σαμαράς φρόντισε βεβαίως, εμμέσως πλην σαφώς, να επιτεθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «κάποιοι θεωρούσαν βέβαιο ότι θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ. Κάποιοι πίστευαν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε τίποτα!», αλλά στο πλαίσιο της επικοινωνιακής του τακτικής έκανε και άνοιγμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «όσα μπορούν να γίνουν από δω και μπρος πρέπει να μας ενώσουν».

 

Τα δύσκολα πάντως για την κυβέρνηση αρχίζουν από δω και μπρος. Τώρα που αρχίζει η εφαρμογή των μέτρων…

 

Scroll to top