29/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για ένα όνομα αδειανό…

      Pin It

Λονδίνο  Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

Αγωνιούσαμε πότε θα πάει η Κέιτ στο νοσοκομείο. Καθυστέρησε 10 μέρες. Αγωνιούσαμε πότε θα γεννήσει. Ο τοκετός διήρκεσε 9 ώρες. Αγωνιούσαμε για τον αν θα είναι αγόρι ή κορίτσι. Τελικά, σε μερικά χρόνια θα κατουράει όρθιο. Για ένα πράγμα, όμως, χάθηκε το σασπένς. Για το όνομα.

 

Την επομένη της γέννας κιόλας, οι γονείς τα είπαν όλα. Ή μάλλον όλο. Ο πρίγκιπας Γεώργιος Αλέξανδρος Λουδοβίκος του Κέμπριτζ.

 

Για να λέμε, όμως, και του στραβού το δίκιο, η αγγλική έκδοση είναι πολύ πιο εντυπωσιακή: the Prince George, Alexander Luis of Cambridge.

 

Ωραίο. Εύηχο. Μεγαλοπρεπές. Οπως ταιριάζει σ’ έναν πρίγκιπα. Μπορεί στη χώρα μας, συνήθως, πάνω από δύο ονόματα να έχουν μόνο οι απατεώνες, στας Ευρώπας όμως συνηθίζεται.

 

Στην Ισπανία π.χ. το παιδί παίρνει υποχρεωτικά και το επίθετο της μητέρας. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, και όλα τα επίθετα του γενεαλογικού δέντρου. Ετσι, μια σελίδα Α4 δεν φτάνει για να καταγράψει όλο το όνομα.

 

Στην Πορτογαλία το ίδιο. Με μια σημαντική διαφορά. Το επίθετο της μητέρας μπαίνει πριν από του πατέρα. Αυτό θα πει αναγνώριση της μητρότητας.

 

«Και τι είναι ένα όνομα;», αναρωτιέται ο Σέξπιρ στον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα. Το παν, λένε κάποιοι. Υποστηρίζουν πως καθορίζει ακόμη και το μέλλον το παιδιού. «Η ενέργεια της λέξης», λένε. «Σου δίνει κύρος αντλώντας δύναμη από την Ιστορία, σε καθορίζει», υποστηρίζουν. Μπορεί και να έχουν δίκιο.

 

Πάρτε π.χ. τον επόμενο διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Τον παππού του μικρού πρίγκιπα. Κάρολος. Δύο βασιλιάδες έχουν περάσει από τη Γηραιά Αλβιώνα μ’ αυτό το όνομα. Ο ένας διχαστικός και πνεύμα αντιλογίας. Αποκεφαλίστηκε για να ηρεμήσουν οι υπήκοοί του. Ο άλλος, εγωιστής. Εμεινε στην Ιστορία για την ανηθικότητά του. Πώς θα κυβερνήσει τώρα ο νυν Κάρολος; Που ούτως ή άλλως πριν από καμιά δεκαετία ήταν το μαύρο πρόβατο της βασιλικής οικογένειας;

 

Από την άλλη πάρτε για παράδειγμα τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ. Βρέθηκε κατά λάθος στον θρόνο και κυβερνά εδώ και 60 χρόνια. Κατά γενική ομολογία, την αγαπούν οι Βρετανοί. Τουλάχιστον την σέβονται. Ειδικά τα τελευταία χρόνια. Το όνομά της «βαρύ σαν ιστορία», που λέει και το λαϊκό άσμα.

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ η Α΄ ήταν αυτή που ουσιαστικά έβαλε τις βάσεις για να αναπτυχθούν η αγγλική κουλτούρα, τα γράμματα και οι τέχνες. «Θρυλική» την χαρακτηρίζουν κάποιοι και κάνουν λόγο για τον «Χρυσό Αιώνα» της Αγγλίας. Στην εποχή της μεγαλούργησε ο Σέξπιρ, άνθησαν η μουσική, η ποίηση, οι τέχνες. Ετσι η νυν, η βασίλισσα Ελισάβετ η Β΄, ήταν σαν να ξεκινούσε με «γκολ από τα αποδυτήρια», υποστηρίζουν οι λάτρεις των ονομάτων.

 

Μια παλιά αγγλική παροιμία λέει πως «δεν έχεις τυχαία τ’ όνομά σου». Αν είναι έτσι, ο νεότερος πρίγκιπας αν μη τι άλλο είναι Ελληνας. Ναι, Ελληνας.

 

Γεώργιος, ας πούμε. Ελληνικότατο όνομα. Από τη λέξη γεωργία, που σημαίνει καλλιεργώ. Υποδηλώνει την καλλιέργεια του πνεύματος, που υποτίθεται ότι την έχει έμφυτη και την αναπτύσσει περαιτέρω στο μέλλον.

 

Αλέξανδρος. Αυτό και αν είναι όνομα ελληνικό και βασιλικό. Ο άντρας που ξεχωρίζει. Που μπορεί να διακρίνεται και να προοδεύει.

 

Αλλά ακόμη και το Λουδοβίκος έχει την ελληνική του ιστορία. Είναι ένα από τα ονόματα του προπάππου. Του πρίγκιπα Φίλιππου, που γεννήθηκε στο Μον Ρεπό, στην Κέρκυρα. Μάλιστα, ως γνωστόν, γεννήθηκε με τον τίτλο Πρίγκιπας της Ελλάδος. Πρόκειται για τον σύζυγο της σημερινής βασίλισσας Ελισάβετ.

 

Η όλη ιστορία θυμίζει τον Γκας Πορτοκάλος, κατά κόσμο Μιχάλη Κωνσταντινίδη, στην ταινία «Γάμος α λα ελληνικά». «Δώστε μου μια λέξη, μια οποιαδήποτε λέξη, και θα σας δείξω πως οι ρίζες της είναι ελληνικές». Ελλάς το μεγαλείο σου. Το βασιλικό σου μεγαλείο, ειδικά στο παιχνίδι με τις λέξεις.

 

Ελληνας ή όχι, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Με θείο τον πρίγκιπα Χάρι, το παιδί θα καλοπεράσει: «Σας διαβεβαιώνω πως θα κάνω το παν για να περνάει καλά», δήλωσε μπροστά στις κάμερες. Αντε και με την ευχή μας. Την ελληνική ευχή.

 

[email protected]

 

Scroll to top