30/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Της φυλακής τα σίδερα…

      Pin It

ΙΤΑΛΙΑ Ο Αρειος Πάγος αποφασίζει επί της καταδίκης του καβαλιέρε από εφετείο σε 4ετή φυλάκιση και 5ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, με την κατηγορία της φορολογικής απάτης, για τη ζημίωση του ιταλικού Δημοσίου κατά 7 εκατ. ευρώ

 

«Δεν θα πάω εξορία, όπως εξαναγκάστηκε να κάνει ο Μπετίνο Κράξι. Ούτε θα δεχθώ να με υποχρεώσουν σε κοινωφελή εργασία, σαν να είμαι ένας κοινός εγκληματίας. Εάν με καταδικάσουν –εάν αναλάβουν αυτήν την ευθύνη– τότε θα πάω φυλακή!

Δηλώσεις Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην εφημερίδα «Libero»

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Ημέρα… κρίσης η σημερινή στην Ιταλία. Για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Για την κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα. Για την Κεντροαριστερά και τη συγκυβερνώσα Κεντροδεξιά ξεχωριστά. Και –φυσικά– για τον Αρειο Πάγο, που συνέρχεται για να αποφανθεί επί της καταδίκης του καβαλιέρε από εφετείο σε 4ετή φυλάκιση και 5ετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, με την κατηγορία της φορολογικής απάτης.

 

Η υπόθεση αφορά την παράτυπη αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τον όμιλο Mediaset (ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι), το 2003, με μετακινήσεις κεφαλαίων μέσα από ένα πλέγμα offshore εταιρειών και αποτέλεσμα τη ζημίωση του ιταλικού Δημοσίου με 7 εκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντες φόρους. Ωστόσο, από την τελική της έκβαση θα κριθούν πολλά περισσότερα από το προσωπικό μέλλον του καβαλιέρε…

 

Η Ιταλία είναι σταθερή

 

«Δεν φοβάμαι. Δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτικός σεισμός. Η Ιταλία είναι πιο σταθερή από ό,τι μπορεί κάποιοι να νομίζουν», διεμήνυσε χθες από την Αθήνα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ερνίκο Λέτα – την ώρα που στον Τύπο κυκλοφορούσαν όλα τα σενάρια: από τη μαζική παραίτηση 200 βουλευτών του κεντροδεξιού PDL και την κατάρρευση της κυβέρνησης, σε περίπτωση επικύρωσης της καταδίκης, μέχρι μια… σολομώντεια λύση από τον Αρειο Πάγο.

 

Θεωρητικά, υπάρχουν τέσσερις εκδοχές για την κρίσιμη απόφαση. Η μία είναι η οριστικοποίηση της καταδίκης του Μπερλουσκόνι, για την οποία τα 3 από τα 4 χρόνια της ποινής φυλάκισης έχουν ήδη παραγραφεί χάρη στον νόμο περί αμνήστευσης του 2006, το εναπομείναν έτος θα μετατραπεί πιθανότατα σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του (τον Σεπτέμβριο κλείνει αισίως τα 76) και η 5ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του πρέπει να επικυρωθεί από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας!

 

Η δεύτερη εκδοχή είναι η αποδοχή του επιχειρήματος της υπεράσπισης ότι ο Μπερλουσκόνι δεν είναι ο νομικά υπεύθυνος για τη φοροδιαφυγή και η πλήρης αθώωσή του – την οποία παρεμπιπτόντως το γραφείο στοιχημάτων Agipronews θεωρεί πιο πιθανή (!), προσφέροντας απόδοση μόλις 1,25 έναντι 2,95 που δίνει στην οριστική καταδίκη του Μπερλουσκόνι. Η τρίτη είναι η εν μέρει ακύρωση της απόφασης του Εφετείου και η διεξαγωγή νέας δίκης. Οσο για την τέταρτη; Αφορά το ενδεχόμενο υποβολής από την υπεράσπιση αιτήματος αναβολής της ακροαματικής διαδικασίας, πιθανόν περί τα μέσα του Σεπτέμβρη κι ενώ θα στήνονται στη Γερμανία οι κάλπες για τις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές…

 

Ειδικά για τα τελευταία δύο σενάρια είναι ορατός ο κίνδυνος της παραγραφής. Για το δε πρώτο ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης είτε της κυβέρνησης είτε της αξιοπιστίας των δύο μεγάλων κομμάτων – στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) λέγεται ότι ετοιμάζεται κανονικός ξεσηκωμός από την πτέρυγα του Ματέο Ρέντσι. Τυχόν αθώωση θα γεννήσει πολλά -ίσως εύλογα- ερωτήματα, σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση της Ρώμης, όπως και όλες στην ενωμένη Ευρώπη, έχουν διακηρύξει ότι θα επιδείξουν μηδενική ανοχή στη φοροδιαφυγή.

 

Καθώς, λοιπόν, όλοι τώρα κρέμονται από τα χείλη των δικαστών (αργά χθες οι φήμες οργίαζαν ότι η τελική απόφαση αναμένεται αύριο ή την Πέμπτη), κυβερνητικά στελέχη στη Ρώμη σπεύδουν να υπενθυμίσουν όσα πραγματικά διακυβεύονται αυτή τη στιγμή στη Ρώμη. Κι αυτά δεν εξαντλούνται στον «κίνδυνο κοινωνικής κρίσης» που επικαλέστηκε χθες ο εκπρόσωπος του P.D. στη Γερουσία, Λουίτζι Τζάντα.

 

Προειδοποιήσεις

 

Οπως έχει πολλάκις προειδοποιήσει ο… εγγυητής της ιταλικής σταθερότητας, πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν νέες πρόωρες εκλογές στην τρίτη μεγαλύτερη, πλην κλυδωνιζόμενη, οικονομία της ευρωζώνης. Προοπτική, την οποία στην πραγματικότητα απεύχονται τα ίδια τα κόμματα εξουσίας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το αποτέλεσμα θα είναι χαοτικό, πιθανόν με περαιτέρω ενίσχυση των αντισυστημικών παρατάξεων (βλέπε «Κίνημα των 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο).

 

Αντ’ αυτού, η ιταλική ηγεσία, παρέα με τις υπόλοιπες του καθημαγμένου ευρωπαϊκού Νότου προτιμούν να «περιμένουν σαν τον Μεσσία την πιθανή νίκη της Ανγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με ελπίδα και ταυτόχρονα με τρόμο», γράφει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, «πεπεισμένες ότι το Βερολίνο θα μετριάσει μετέπειτα τους τόνους και τις απαιτήσεις, αποδεχόμενο επιμερισμό των βαρών εντός της ευρωζώνης».

 

«Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι η Μέρκελ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ευελιξία σε αυτά τα ζητήματα», καταλήγει το διεθνές πρακτορείο. «Ομως, δεν υπάρχει καμία δημόσια ένδειξη για μια στροφή 180 μοιρών. Πολλοί στο Βερολίνο αντίθετα επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο κάτι τέτοιο να συμβεί, αποτρέποντας άπαντες από… ευσεβείς πόθους!»

 

Scroll to top