ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Εικόνες πραγματικής ζωής που αντί να κρύβουν παχάκια, ραγάδες, χαλάρωση, τα εκθέτουν και τα υμνούν
Της Χριστίνας Πάντζου
Οταν η φωτογράφος Τζέιντ Μπελ αντίκρισε το σώμα της μετά τη γέννα, ανησύχησε βλέποντας πόσο είχε αλλάξει. Αρχισε να το φωτογραφίζει και έπειτα έκανε το ίδιο με άλλες μητέρες, αναρτώντας τις φωτογραφίες στο μπλογκ της.
Σύντομα ανακάλυψε πως ήταν πολλές οι γυναίκες που διψούσαν για τέτοιες φωτογραφίες. Οχι για τις φωτογραφίες διασημοτήτων της showbiz που επέστρεψαν στο τέλειο σώμα τους μετά τη γέννα –οι μόνες άλλωστε φωτογραφίες με λεχώνες που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ– αλλά για εικόνες της πραγματικής ζωής, που αντί να κρύβουν παχάκια, ραγάδες, κοιλιές, χαλάρωση, τα εκθέτουν και τα υμνούν ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας ύπαρξης που δεν προσμετράται σε κιλά και δουλεμένους μυς, αλλά σε ουσία.
«Δεν θέλω ο κόσμος να αντιδρά λέγοντας “είναι χοντρή”, αλλά αντίθετα “να μια γυναίκα που είναι απίστευτα ανθρώπινη” ή “να μια γυναίκα της οποίας οι ουλές και οι καμπύλες αφηγούνται ολόκληρες ιστορίες”. Στόχος μου είναι να συμβάλω με αυτές τις εικόνες ώστε να νιώσουν οι μητέρες ότι αξίζουν να τις θεωρούν όμορφες», δήλωσε η Μπελ στο BBC.
«A Beautiful Body»
Τώρα, αυτές οι φωτογραφίες μαζί με τις ιστορίες των γυναικών που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με την Μπελ έγιναν ένα βιβλίο. Το «A Beautiful Body» είναι μόλις η αρχή ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου, μιας ολόκληρης σειράς από επιμέρους «γιορτές» της θηλυκότητας, που μιλούν για το γυναικείο σώμα σε κάθε φάση του, σε κάθε διάστασή του, σε κάθε συνθήκη του.
Και συγχρόνως είναι μια διαδικασία που απελευθερώνει τις μητέρες αλλά και τα παιδιά τους από τα στερεότυπα της μόδας, λέει η Μιντ, μια γυναίκα που μετά τις γέννες της δεν τολμούσε να φορέσει μπικίνι. «Ζήτησα από τα τρία μου αγόρια να ποζάρουν δίπλα στη γυμνή κοιλιά μου που έως τότε με έφερνε σε αμηχανία και εκείνα απάντησαν “Τι νόημα έχει αυτό τώρα;”. Και τους είπα: “Κάντε το για τις ξαδέλφες σας και για τα κορίτσια που μια μέρα θα έχετε σχέσεις ή θα παντρευτείτε και για τις κόρες σας: γιατί δεν υπάρχει τίποτα σαν κι αυτό για όλες εμάς τις κανονικές γυναίκες εκεί έξω στον κόσμο που φτιάχνουν με σαθρά πρότυπα”. Mου άρεσε που τα αγόρια μου δέχθηκαν, γιατί έτσι συνειδητοποίησαν πώς πραγματικά μπορεί να φαίνονται οι γυναίκες τους όταν θα φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους».
Που συνειδητοποίησαν δηλαδή πως το σώμα των γυναικών φέρει ίχνη κάθε είδους, τα οποία για τους μέντορες των κανόνων επιβεβλημένης ομορφιάς είναι απλές ατέλειες, αλλά για εκείνες είναι πολύτιμα σημάδια των περιπετειών που συνάντησαν στο ταξίδι της ζωής τους και των ζωών που γέννησαν.
…………………………………………………………………………………………………………………………
Κούκλες-έμβρυα
Η διαμάχη για τις αμβλώσεις επιχειρεί να βρει συμμάχους στα παιδιά
Παιδιά που ανυποψίαστα επισκέφθηκαν την ετήσια Κρατική Εκθεση της Βόρειας Ντακότας δέχθηκαν δώρα που ούτε καν οι πιο συντηρητικοί γονείς δεν θα μπορούσαν να φανταστούν: παιχνίδια έμβρυα, ευγενική χορηγία μιας τοπικής οργάνωσης κατά των αμβλώσεων. Το τοπικό παράρτημα της οργάνωσης «Δικαίωμα στη Ζωή» με ευλάβεια ενημέρωνε στα κοινωνικά δίκτυα πως χάρισε στα παιδιά «ακριβές μοντέλο ενός πρόωρα γεννημένου εμβρύου 12 εβδομάδων», το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από κάρτα όπου αναλύεται η ανάπτυξή του.
Ο στόχος είναι προφανής: μέσα από την κούκλα, που στην πραγματικότητα αποτελεί μια εξαιρετικά βελτιωμένη -ως προς την ανάπτυξή του- εικόνα ενός εμβρύου 12 εβδομάδων, να δημιουργήσουν στα παιδιά την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα νεογέννητο μωρό όπως αυτά που ίσως έχουν δει, για «μια ανθρώπινη ζωή που δεν δικαιούσαι να σκοτώσεις».
Η απίστευτη πρωτοβουλία συνάντησε σωρεία επικρίσεων, ανάμεσά τους από συντηρητικές διασημότητες, όπως ο Ρομπ Πορτ. Eκδότης του μπλογκ «Say Anything» και φανατικός της απαγόρευσης των αμβλώσεων, o Πορτ βρέθηκε στην έκθεση με την 5χρονη κόρη του στην οποία χάρισαν μία από τις κούκλες-έμβρυα. Οπως δήλωσε στο ABC, την πέταξε αμέσως σε έναν σκουπιδοτενεκέ, ο οποίος ήταν γεμάτος με αυτές τις κούκλες, και έγραψε στο μπλογκ του: «Το παιδί δεν ήξερε τι ήταν αυτό που του πρόσφεραν. Μου το έδωσε με ένα περίεργο βλέμμα αποστροφής στο πρόσωπό της. Και νομίζω ότι οι περισσότεροι έτσι το αντιμετώπισαν. Τι στο καλό! Η κόρη μου είναι μόλις πέντε χρόνων, ούτε καν πώς γίνονται τα παιδιά δεν ξέρει!».
Οι κακόγουστες κούκλες-έμβρυα –που μάλλον το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα έφεραν– προσφέρθηκαν μόλις λίγες ημέρες αφότου ομοσπονδιακό δικαστήριο μπλόκαρε προσωρινά νόμο της Βόρειας Ντακότας σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η άμβλωση ενός εμβρύου από τη στιγμή που εντοπίζεται καρδιακός παλμός, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και από την έκτη εβδομάδα.
Ηταν ένας από τους πολλούς νόμους που τους προηγούμενους μήνες υιοθετήθηκαν σε διάφορες αμερικανικές Πολιτείες, περιορίζοντας -ή στην ουσία απαγορεύοντας- το δικαίωμα στην άμβλωση. Με επιχειρήματα και τερτίπια μιντιακού εντυπωσιασμού που, όπως αποδεικνύουν και οι διαβόητες κούκλες, οδηγούν σε κάθε είδους πραγματικές ή συμβολικές τερατογενέσεις.
………………………………………………………………………………………………………………………
Σύμβουλοι Προστασίας Γυναικών
Παρά τη διακηρυγμένη από τον ΟΗΕ πολιτική της «μηδενικής ανοχής» στη σεξουαλική βία, στις πιο πρόσφατες συρράξεις του πλανήτη έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση των εγκλημάτων κατά των γυναικών, όπως καταδεικνύουν οι τραγωδίες που εκτυλίσσονται, ανάμεσα στα άλλα, στο Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Βόρεια Ουγκάντα, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και πιο πρόσφατα στην Αίγυπτο ή τη Συρία. Μιλώντας πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε τον βιασμό «όπλο πολέμου», στο οποίο καταφεύγουν στρατοί και αντάρτες και, αναγνωρίζοντας ότι μερικά από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά των γυναικών συντελούνται σε ζώνες όπου υπάρχουν ειρηνευτικές αποστολές του, αποφάσισε να αναπτύξει σε αυτές ένα ειδικό σώμα Συμβούλων Προστασίας Γυναικών (WPA). Οι πρώτες αποστολές του ειδικού αυτού σώματος, που έχει στόχο να μειώσει τη σεξουαλική βία στις εμπόλεμες ζώνες, θα αναπτυχθούν στην Αφρική, αλλά η δράση του μπορεί να επεκταθεί σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, συνοδεύοντας πολιτικές και ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.
Εκπαίδευση
Η στελέχωση του νέου σώματος έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά οργανώσεις όπως η Refugees International επισημαίνουν ότι, προτού αναλάβουν δράση, τα μέλη του πρέπει να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να εμπεδώσουν θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες ηθικές αρχές και μέτρα ασφαλείας για να ερευνούν σεξουαλικά εγκλήματα σε συρράξεις, έτσι ώστε να εγγυώνται την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των θυμάτων. Και να μάθουν να δουλεύουν με οργανώσεις που ήδη βρίσκονται επί τόπου και διαθέτουν τις απαραίτητες ανθρωπιστικές δομές, ώστε να μπορέσουν να ερευνούν εγκαίρως, αμερόληπτα, αξιόπιστα και σε βάθος κάθε κρούσμα, υιοθετώντας εξειδικευμένα προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης του αποτρόπαιου φαινομένου. Πόσο μάλλον όταν μέλη των ειρηνευτικών αποστολών αλλά και εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική βία σε πολυάριθμες αποστολές, από το Σουδάν έως την Αϊτή.