Pin It

Το κτίριο-φάντασμα, που «στοιχειώνει» πάνω από 40 χρόνια την πλατεία Κοραή στον Πειραιά, αποφάσισαν να κατεδαφιστεί ο δήμαρχος της πόλης και ο υπουργός Υποδομών

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Μια «πράσινη πλατεία» πρόκειται να γεννηθεί στην καρδιά του Πειραιά, καθώς ο δήμαρχος της πόλης και ο υπουργός Υποδομών συμφώνησαν να γκρεμιστεί το κουφάρι της Ραλλείου Σχολής, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο πάνω από 40 χρόνια και στη θέση του να δημιουργεί ένα μεγάλο πάρκο με υπόγειο γκαράζ.

 

Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς κανένας επενδυτής δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του κτιρίου μετά τον διεθνή κλειστό διαγωνισμό που προκήρυξε τον περασμένο Ιανουάριο ο Δήμος Πειραιά, με σκοπό την αξιοποίηση πέντε δημοτικών κτιρίων, τα οποία παρέμειναν ανεκμετάλλευτα και εγκαταλειμμένα για πάρα πολλά χρόνια, ανάμεσά τους και το μισοτελειωμένο κτίριο της Ραλλείου Σχολής.

 

Στη λύση της κατεδάφισής του είχε αναφερθεί από τον περασμένο Ιανουάριο ο Β. Μιχαλολιάκος, ο οποίος τότε είχε τονίσει ότι εάν η διεθνής αγορά δεν επιδείξει ζωηρό και σοβαρό ενδιαφέρον, θα γκρεμίσει το κτίριο για να αναδειχθεί το μεγαλείο του Δημοτικού Θεάτρου και να μεγαλώσει η πλατεία.

 

Αρκετοί είναι αυτοί, πάντως, που υποστηρίζουν ότι η κατεδάφιση της Ραλλείου είναι η καλύτερη λύση, γιατί φεύγοντας το κουφάρι της Σχολής θα αναδειχθεί και το Δημοτικό Θέατρο, που θεωρείται το στολίδι της πόλης, αλλά θα δώσει και λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης, ειδικά όταν ξεκινήσει να λειτουργεί το Δημοτικό Θέατρο, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο.

 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, με αυτήν τη λύση συμφωνούν σχεδόν όλοι και ειδικά οι παρόδιοι (γείτονες), καθώς η δημιουργία μιας «πράσινης πλατείας» στην καρδιά του Πειραιά είναι ό,τι το καλύτερο για όσους διαθέτουν στην περιοχή καταστήματα ή ακόμη και διαμερίσματα.

 

Η ιστορία του κτιρίου

 

Η ιστορία του μισοτελειωμένου κτιρίου της Ραλλείου είναι μακρά. Βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά, στην πλατεία Κοραή, σε οικόπεδο κληροδότημα του Ι. Ράλλη. Εκεί το 1856 ιδρύθηκε το Ράλλειο Λύκειο Θηλέων. Το 1968, επί χούντας, ο Δήμος Πειραιά με δήμαρχο τον Α. Σκυλίτση γκρέμισε το σχολικό κτίριο και στη θέση του ξεκίνησε την κατασκευή ενός άλλου, το οποίο ο Α. Σκυλίτσης το προόριζε για δημαρχείο Πειραιά.

 

Από τότε μέχρι και σήμερα το κτίριο παραμένει στα μπετά, καθώς αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας άρχισε ένας δικαστικός αγώνας ανάμεσα στη Σχολική Επιτροπή της Ραλλείου και στον Δήμο Πειραιά, ο οποίος κράτησε σχεδόν 40 χρόνια και φέτος το Εφετείο δικαίωσε τον Δήμο Πειραιά.

 

Να σημειώσουμε όμως ότι η εξαγγελία μπορεί να έγινε από τον δήμαρχο, ωστόσο δεν δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ούτε γνωστοποιήθηκε ο τρόπος ανεύρευσης των χρημάτων (ως είθισται), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κατεδάφιση και, στη συνέχεια, η πολυδάπανη δημιουργία της «πράσινης πλατείας» και του υπόγειου γκαράζ.

 

[email protected]

 

Scroll to top